2018. dec 16.

Milyen matrac ajánlott az idősebb korosztálynak?

írta: Adam G. Steve
Milyen matrac ajánlott az idősebb korosztálynak?

Kényelmesebb matraccal  a jobb alvásért!

 

 

Az elkövetkezendőkben néhány időskori egészségügyi probléma elemzését követően górcső alá vesszük, hogy milyen szempontok alapján érdemes új matracot választania az idősödő korosztálynak. Reméljük, hogy a cikkünk mankóként fog szolgálni azoknak, akik kényelmesebb alvásra és kipihentebb ébredésre vágynak.

 

Milyen tünetekkel jár testünk korosodása?

 

Az évek múlásával sajnos elkerülhetetlenül bekövetkező fiziológiai változásokkal kell szembenéznünk. Persze ezek üteme és szintje életmódtól függően eltérő lehet, de a kutatások alapján kijelenthetjük, hogy a kor előrehaladtával nő a krónikus betegségeknek, ízületi fájdalmaknak, hát- és derékfájdalmaknak a potenciálja. És ugyanez igaz egy kevesebbszer emlegetett egészségügyi problémára: az alvásbetegségekre is.

Ezt azonban sajnos nagyon sokan az idősödés egy elháríthatatlan tünetének tudják be, miközben szerencsére igenis sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy életminőségünkön javítsunk. Ennek az egyik legfontosabb külső eszköze pedig a jól megválasztott fekhely.

Persze ez nem azt jelenti, hogy egy matrac gyógyhatású lenne (akármennyire is szereti ezt néhány gyártó mantrázni), de ha a testalkatunknak, alvási pozíciónknak és korunknak megfelelőt használunk, akkor sokat enyhíthetünk az öregedés kellemetlen velejáróin.

Gyakran előforduló időskori bántalmak lehetnek például a reumatikus panaszok, ízületi (leginkább csont-ízületi) gyulladások vagy akár a krónikus, egész testre kiterjedő izomfájdalom, a fibromyalgia.

 

Mire érdemes odafigyelni a matracválasztáskor?

A legjobb kulcsszó az idősebb korosztály esetében talán a kíméletesség. Olyan típust érdemes választani, ami gyöngéd az ízületekkel, nem okoz terhelést a csigolyáknak, porckorongoknak, inaknak vagy ínszalagoknak, ezáltal pedig csillapítja a fájdalmat.

Egy 2003-ban publikált kísérlet eredményei szerint, a hát- és derékfájdalmakat leginkább a félkemény matracokkal lehet elkerülni, ugyanis ezek jellemzően a legfőképp gerinc és ízületkímélők. Persze az, hogy kinek mi számít félkeménynek, elég szubjektív dolog és sok minden befolyásolhatja. Ilyen például a testsúlyunk és alkatunk vagy akár az előzetes tapasztalataink. Ezért a választásnál nagyon fontos, hogy személyesen is kipróbáljuk a kiszemelt típust.

Emellett pedig kortól függetlenül mindenki számára érdemes a félkeményen belül is olyan fajtát választania, ami rendelkezik valamilyen formakövetéssel. Azzal, hogy a matrac idomul a testünk vonulatához, a gerincoszlop természetes állapotában pihenhet, az általában vállnál és csípőnél jelentkező nyomáspontok pedig megszűnnek. A gerincoszlopunk ebben az egészséges állapotában kissé megnyúlik, ezáltal a csigolyáink is eltávolodnak egymástól, a nedvkeringés pedig optimális lesz.

Idősek esetében nagyon fontos tényező lehet a matrac magassága is, hiszen tudjuk, hogy egy bizonyos kor felett a felkelés már nem feltétlenül megy a legkönnyebben. Persze ehhez tudnunk kell azt is, hogy az ágykeretünk fekvőfelülete, tehát maga az ágyrács milyen magasan van. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy egy 50-60 centiméteres teljes magasság - azaz a matrac + ágykeret – már kényelmes lehet, de mivel a matracnál az élettartamot is figyelembe kell venni, így ajánlott 20-25 centiméter magasságút választani.

6-450x600.jpg Magasabb típusú matrac, amiről könnyebb a felkelés


Jó szívvel ajánlanám még azokat a típusokat, ahol a két oldal különböző keménységű, tehát két-komfortos kialakítással bírnak. Ez azért jó, mert különböző igényeket is kiszolgálnak, így ha például néhány napig jólesne egy keményebb – de kényelmes és nem padlókeménységű – felületen aludni, akkor nem kell a merev földre feküdni, hanem elég csak egyszerűen megfordítani a matracot. Ráadásul mivel így mindkét oldalát éri a terhelés, még az élettartama is jobb lesz.

Léteznek olyan időskori problémák, amikor a hosszadalmas vízszintes fekvés kényelmetlenné válik. Ilyen például, ha a reflux során visszaáramlik a gyomorsav, esetleg sokat horkolunk vagy egyenesen alvási apnoéval (légzéskimaradással) küzdünk. Ezekre az esetekre megoldást nyújthat az állítható ágyrács, amiből létezik kézzel és motorosan testre szabható is. Fontos azonban tudni, hogy ezek csak kevés matractípussal kompatibilisek, szóval a választási lehetőségeink szűkülnek. Ha mégis erre van szükségünk, akkor általában a latex matracok összeegyeztethetők vele.

Fontos, hogy a fenti tippek csak általánosságban alkalmazhatóak, a személyes differenciák felméréséhez érdemes felkeresni egy alvásszaküzletet.

 

Milyen típusok közül érdemes választani?

 

2-600x450.jpg Pontrugalmas matracfelület


Ahogy fentebb már megállapítottuk, átlagos testalkathoz leginkább félkemény matracban érdemes gondolkozni, lehetőleg olyan kialakítással, ami minél pontosabb formakövetést nyújt. Így az éjszaka során a gerincoszlop nem deformálódik és optimális alátámasztást kap.

A másik nagyon fontos dolog, a megfelelő átszellőzés. A korosabb emberek sokszor szenvednek hőhullámoktól, éjszakai verejtékezéstől, ami a nyugodt alvás egyik legnagyobb ellensége. Tehát a matrac légáteresztő képessége kulcsfontosságú kérdés.

Ezenkívül jó, ha elkerüljük az olyan típusokat, amelyek nem pontrugalmasok. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ne válasszunk olyan matracot, aminek a felülete a mozgolódás hatására hullámzik, ugyanis ha a párunk forgolódós, akkor minket is zavarni fog a háborítatlan pihenésben. Ezzel szemben a pontrugalmas fajták csak ott nyomódnak be, ahol terheljük őket, nem fog a fészkelődés az egész matracon érezhetővé válni.

Nos, ezek lennének a főbb kiindulási pontok, de vegyük át külön-külön is a különböző alapanyagokat.

 

Rugós matracok

 

Tapasztalataim szerint a rugós matracok még mindig hódítanak az idősebb generáció körében. Ennek egyik oka nagy valószínűséggel a megszokás, a másik pedig a nosztalgia. Azonban a mai rugós matracok már nagy változáson estek keresztül a korábbiakhoz képest, mégpedig előnyükre. A régi, elavult bonell rugós rendszer már kihalófélben van, ennek a helyére érkeztek a táskarugós típusok.

3-600x450.jpg Régi bonell rugós matrac


A legkirívóbb különbség a kettő között a felületükben érhető tetten. Míg a bonell rugó az összekapcsoltságából eredően még hajlamos volt az áthullámzásra, ha a párunk mocorgott, addig a táskarugós fajtáknál ezt a problémát már szerencsére kiküszöbölték. Ennek oka, hogy több kis rugóstestből állnak, így csupán csak azok a részei mozognak a matracnak, amelyek közvetlenül érintettek a nyomásban.

A másik előnye ennek a kialakításnak, hogy a test formáját is hatékonyabban képes lekövetni, tehát egyrészt kényelmesebb, másrészt egészségesebb pozíciót biztosít. A szellőzési rendszere továbbá kiváló, talán a legjobb légáteresztésű matracalapanyag.

Azonban az itt felsorolt tulajdonságok természetesen típusonként eltérőek lehetnek. A keménység, ventilláció és élettartam függ a rugók sűrűségétől és átmérőjétől, de a párnázóréteg alapanyaga és vastagsága is erősen befolyásolhatja.   

A rugós matrac egyik hátránya kétségkívül a nehéz súlya, emiatt a forgatása az idősebb emberek számára igencsak megterhelő lehet.  

 

Latex matracok

 

Bár a sokszor megtévesztően természetes vagy bio jelzőkkel ellátott matracfajta valójában csak nagyon ritka esetekben tartalmaz magas arányban natúr kaucsukot, attől még persze rendkívül kényelmes. A nyersanyagot a kaucsukfából kinyert tejből készítik vulkanizálás útján, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a híg halmazállapotú anyagot „kisütik”.

A latex roppant jól szellőzik és szinte mindig friss érzetet nyújt, ami nemcsak magának az anyagnak, hanem a legtöbb esetben a kialakításának is köszönhető. Ugyanis a többségük végeredményben zónázott formát ölt, mivel a kisütés előtt egy tüskés formába öntik a folyós gumitejet. Így az elkészült matrac belső szerkezetét végül rengeteg különböző méretű szellőzőcsatorna tarkítja, szóval még a verejtékezésre hajlamosabb idősek is bátran használhatják.

Mindemellett pedig semmi máshoz nem hasonlítható a komfort, amit nyújt. Olyan, mintha bárányfelhőkkel párnáznák körbe a testünket. A zónázottság pedig nemcsak a ventillációról gondoskodik, hanem a formakövetést is magasabb szintre emeli. A latex a testrészeinknek megfelelően igazodik, a nehezebb részeknél (váll és csípő) jobban enged, a gerincet viszont egyenletesen alátámasztja. Ily módon megkönnyebbülést kínálva a korosabb test ízületeinek.

A táskarugós matracokhoz kettő dologban hasonlóak. Egyrészt, a latex matracok is pontrugalmasok, így nem kell attól félni, hogy a párunk mozgolódása a mi alvásunkra hatással lenne. Sajnos másrészt viszont itt is egy nehezebb fajsúlyú, tömegsűrűségű alapanyagról van szó, aminek a forgatása akadályt jelenthet.

A latex tulajdonságait (rugalmasság, keménység, élettartam) érdemes persze típustól függően értelmezni (Dunlop vagy Talalay gyártású latex), illetve azt is figyelembe venni, hogy végeredményben rétegelt matracról beszélünk-e, azaz tartalmaz-e egyéb anyagokat (kókusz, hideghab stb.) a szerkezet.

Ahogy már korábban is említettük, a legtöbb latex matrac kompatibilis a fejnél és lábnál emelhető ágyrácsokkal, amely kialakítás enyhítő hatással lehet pl. a reflux, horkolás és az apnoé kellemetlen tüneteire.

 

Memóriahabos matracok

4-600x450.jpg Memóriahabos matrac


A tapasztalataim alapján az első szó, ami a memóriahab kapcsán az eszembe jutna, az valószínűleg a „megosztó” lenne. És bár ez minden korosztálynál kijelenthető, a korosabbak tekintetében talán még inkább helytálló.

Nagyjából kettő csoportba sorolhatjuk az embereket, amíg az első csoport meggyőződésesen dicsőíti a kényelmességét, addig a másik csoport szinte élből elutasítja az „iszaphoz hasonlítható” érzet miatt... Amiért a második csoport bírálja, amiatt az első csoport imádja, szóval mindenkinek érdemes eldöntenie maga, hogy melyikkel ért egyet. Bár az idősebb generációnak talán elsőre túl rendhagyónak tűnhet, sok nemzetközi oldal ajánlja a memóriahabos matracok (lélegző verzióját) kifejezetten ennek a korosztálynak.

Hiszen a memory nagyjából mindent tud, amit egy matracnak biztosítania kell az éjszaka során. Általában a félkemény vagy a lágy kategórián belül mozog, kíméli az ízületeket, gyöngéd formakövetésével pedig remekül nyomásmentesít a testet. A pontrugalmasságáról már nem is beszélve, amiről jóformán kijelenthető, hogy aranyérmes.

Azonban valóban megvan az árnyoldala is... Egyrészt vezet egy olyan listát, ahol a legkevésbé mozgásra alkalmas alapanyagok vannak rangsorolva. Ez sajnos egyáltalán nem szerencsés a már nehézkesebben helyzetváltoztató, idősebb korosztály szempontjából.

Másrészt a leggyakoribb (jogos) kritika a memory-val szemben, hogy szinte alig szellőzik, akadályozza a bőrlégzést és nagyon könnyen le lehet benne izzadni. Ami megint csak nem a legjobb hír az éjszakai pihenést tekintve...

Mindent összevetve, a memóriahabos matracokat csak ezen negatívumok alapos megfontolásával érdemes latba vetnie a hőérzékeny és nehezebben mozgó idősebb generációnak. Vagy alternatív megoldásként tanácsos olyan specifikusan kikészített memory-t vásárolni - ami az érzés és a formakövetés megtartása mellett - az átmelegedésre már nem hajlamos. Ilyen például a Cellpur típus.

Itt is fontos tudni, hogy az elkészült termék lágysága és tartóssága természetesen nagyon sok befolyásoló tényezőn múlik, úgy mint: sűrűség, vastagság vagy magának a tartómagnak (amire a memory réteg kerül) a fajtája és jellemzői.

 

Hideghab matracok

5-600x450.jpg Zónázott hideghab matrac kicipzározva


A hideghab matracokat én egyfajta Jolly Jokernek tekintem. Kicsit olyan, mintha a többi alapanyag legjobb tulajdonságainak keresztezéséből született volna. Persze ez csak az elképzelt típuson múlik, hiszen gyártástechnológiailag tulajdonképpen bármilyen keménységet, rugalmasságot vagy sűrűséget létre tudunk belőle hozni. A lehetőségek tárháza olyannyira széles, hogy már-más szükségtelen egyéb alapanyagokkal variálni.

A legkényelmesebbek persze közülük azok, amelyeket nagy rugalmassággal (HR, azaz High Resilience) és sűrűséggel (HD, azaz High Density) látnak el. Így az eredmény egy rendkívül flexibilis, friss érzetű és jó légáteresztésű, magas élettartamú hab lesz.

Mind közül azonban a legkardinálisabb érték talán a sűrűség. Ugyanis ez befolyásolja a minőséget és a tartósságot is a leginkább. Magyarországon az átlagos sűrűség 28-32 kilogramm/köbméter között van, magasnak pedig a körülbelül 35 és 45 kilogramm/köbméter közötti értékeket tekinthetjük. Ilyen sűrűséggel már kifejezetten jó hideghabokhoz juthatunk.

Emellett szerencsére sok gyártónál találkozhatunk még úgynevezett zónázott fajtákkal, amely tulajdonképpen a matrac felületének – és néhány esetben belső szerkezetének - beirdalását takarja, úgy, hogy a formakövetés még precízebben segítse elő a test tehermentesítését. Öt és hét zónás variációkkal is találkozhatunk.

Tehát a fentieket összegezve kijelenthetjük, hogy a hideghab bizonyos fajtái könnyedén felveszik a kesztyűt az összes többi versenyzővel, és remek opció lehet az idősebb generáció részére.

Reméljük, hogy a cikkünk segítségével még többen kerülnek közelebb a sikeres matracválasztáshoz, ezáltal pedig a jó alváshoz!

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3142094/?k_clickid=%252F&k_clickid=%2Fbest-mattresses-seniors%2F

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439

http://www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html

                                                                                                                                  

A cikket a Matracman csapata írta

 

                                                                                                                                   (szponzorált tartalom)

 

Szólj hozzá