2019. jan 09.

Ügyintézés otthonról kényelmesen, interneten - 1. rész

írta: Papá Stefano
Ügyintézés otthonról kényelmesen, interneten    - 1. rész

 

Mozijegy- és vonatjegy vásárlás, bankolás

 

Az ismeretszerzésen kívül ma már ügyintézéseink egy részét is interneten keresztül bonyolíthatjuk. Egyre bővül a lehetőségek sora, hogy mi mindent lehet a karosszékből ülve elrendezni, megoldani. Mindennek azonban el kell sajátítani a módját, mely olykor hosszabb-rövidebb tanulási-gyakorlási folyamatot jelent. A kényelem és praktikum azonban megéri a vesződséget.

Nézzünk néhányat a lehetőségekből:

Vonatjegy vásárlás

Korábban a MÁV elvira.hu oldalán lehetett információt szerezni és jegyet venni. Ez annyiban változott, hogy az elvira név és a hozzá tartozó weboldal megszűnt,  és helyette a https://www.mavcsoport.hu/ oldalon lehet a menetrendet megnézni, jegyet venni a bel- és a külföldi járatokra egyaránt. Külföldi járatok esetében az innen induló illetve az ide érkező járatokra lehet jegyet váltani.

A behívott oldalon rögzítjük honnan hová akarunk utazni, melyik napon, majd a feladott menetrendből kiválasztjuk a nekünk megfelelő vonatot, és a jegyvásárlás gombbal tudjuk a folyamatot elindítani.

Ezután regisztrálni kell, majd a regisztráció után belépve folytathatjuk a jegyvásárlást. Lehetőségünk van arra (a program felkínálja), hogy a jegyvásárlással kapcsolatban bevitt adatainkat a program megőrizze, így a következő vásárlásnál már csak ki kell választani azokat, nem kell újra beírni. Ha a jegy otthoni nyomtatását választjuk, kis kedvezményt is kapunk. Miután a jegy árát bankkártyával kiegyenlítettük, nincs más dolgunk, mint a jegy nyomtatása.

Újabb lehetőség az okostelefonra letölthető vonatinfó és jegy. A Google Play Áruház keresőjébe beírjuk: vonatinfó, majd a feladott ablakon a letöltés gombbal le kell tölteni az ingyenes vonatinfó alkalmazást. Ezután használata megegyezik a fentebb írtakkal, de van néhány számunkra kedvező megoldás. Útvonalunkat adatainkkal és esetleg a velünk utazó, utazók adataival elmenthetjük a kedvenc útvonalaink közé, s később csak ki kell választani az éppen aktuális útvonalat, az utazás idejét és a járatot, s mehet a jegyvásárlás. A jegy a mobiltelefonon megjelenik, s a vonaton csak ezt kell a kalauznak bemutatni.

 

Színház-, koncert-, egyéb előadás jegyek vásárlása

Ha színházba, koncertre vagy más kulturális előadásokra kívánunk elmenni,  válogathatunk az online jegyeladással foglalkozó site-ok kínálatából. Ilyen oldalak többek között:

https://www.jegy.hu/  vagy   https://www.ticketportal.hu/  vagy   https://www.jegy.hu

Ezen kívül is vannak, de talán ezek a legjobban kezelhetők és a legismertebbek. Az oldalon ki kell keresni, mit szeretnénk megnézni, hol, mikor játsszák, kiválaszthatjuk, hogy a még szabad helyek közül hová szeretnénk ülni, majd jön a jegyvásárlás, fizetés kártyával, és a megvásárolt jegyek kinyomtatása. Természetesen meg kell adnunk e-mail címünket, ahová a visszaigazolást ill. a kinyomtatható jegyet elküldik. Kiindulási alap lehet az adott színház,  vagy egyéb kulturális intézmény honlapja is.

 

Mozijegy vásárlás

Először is beírjuk a keresőbe, hogy moziműsor. (Függően attól, hol lakunk a helység nevét is mellé kell írni.) De kiindulhatunk egy programkeresőből is, én a https://port.hu/ –t kedvelem.

A kínálatból kiválasztjuk a filmet, majd megkeressük, hol játsszák. A mozi oldalán kiválasztjuk a nekünk jó időpontot, majd ha van hely és lehet online jegyet foglalni, kiválasztjuk az egy, vagy több ülőhelyet. Itt két lehetőségünk van, természetesen attól is függően hány nappal az adott időpont előtt foglalunk: jegy lefoglalása vagy jegy megvásárlása. Ha csak lefoglaljuk, az oldalon fel van tüntetve mennyi idővel kell az előadás kezdete előtt a jegyet át illetve megvenni. Ha online megvesszük, akkor kártyával kifizetjük, s ettől kezdve a jegyünk biztosan megvan, azt az előadás előtt akár 1-2 perccel is átvehetjük.

Itt jegyzem meg, hogy a fővárosban és Szegeden (de talán más vidéki városban is) van nyugdíjas filmklub, ahol heti rendszerességgel adott időben és olcsóbban nézhetünk meg jó filmeket a bemutató után nem sokkal. Budapesten pl. a Sugár üzletközpont mozijában van ilyen lehetőség.

Banki ügyintézés

A normál (magánszemély) ügyfél a bankoknál a készpénz felvétele, illetve befizetése kivételével, szinte mindent el tud intézni a bankneten keresztül. Átutalás, pénzlekötés, lekötés feltörése, kártya- és számla információk beszerzése, kivonatok letöltése gond nélkül megoldhatók. Sőt, egyes bankoknál az interneten keresztül időpontot is lehet foglalni a bankfióki ügyintézéshez. Nem egyformák a bankok online felületei, de nagyjából a fentebb írt funkciókat mindegyik tudja.

Persze mindehhez először a banknál (a fiókban) regisztrálni kell és hozzáférést kapni a bank online felületéhez. Ha ez megvan, akkor a fenti ügyintézés már gyerekjáték.

Következő részekben foglalkozunk a: mennyibe kerül? hol, mit lehet kapni? kérdéskörrel, éttermi információk beszerzésével, szállás-foglalási lehetőségekkel itthon és külföldön, és a repülőjegy beszerzéssel.

     Papá Stefano

 

Szólj hozzá