2019. már 03.

Már tízezren vagyunk a Facebook oldalunkon. Hurrá!

írta: S. Cecilia
Már tízezren vagyunk a Facebook oldalunkon. Hurrá!

 

Egy kis örömködés és visszatekintés

 

 

Kedves Facebook követőink, kedves Régiségeknek blog Olvasóink !

Nem olyan régen még a 2000-dik kedvelőnek is nagyon őrültünk a Facebook oldalunkon. Azóta eltelt pár év, sok hónap, még több nap és mi fáradhatatlanul, szünet nélkül, minden nap ontjuk a bejelentkezéseket.

FB csoportunkban az élet nagyon vidám és sokoldalú. Beköszönünk reggel és teázunk, kávézunk, beszélgetünk a napi tennivalókról, megbeszéljük az időjárást, megmutatjuk kedvenc kávés-, teás bögrénket, megosztjuk véleményünket a modern és rusztikus konyhák berendezéséről.

Délben, saját írásainkkal tesszük színessé, változatossá az oldalt. Visszamegyünk a múltba, emlékezünk szüleinkre, nagyszüleinkre és érdekes történeteket adunk közre. Saját ételreceptjeinket osztjuk meg, melyek kipróbált finomságok, sokszor rég elfelejtett receptek ezek, vagy éppen a modern konyha kínálta régi, vagy új alapanyagokból készítünk gusztusos ebédre valót.

Este szoktunk általában játszani, vagy retró tárgyakkal felidézni a múlt szépségét, vagy nehézségeit. Vidám képeknek adunk címet, vagy szép és régi slágereket idézünk fel, hallgatunk meg. Nagyon szeretünk barangolni a nagyvilágban, érdekes, sokszor saját magunk készített fotókból találjuk ki az ország és egy-egy város, település nevét.

Köszönjük a sok hozzászólást, a sok beküldött fotót és természetesen szívesen vesszük, ha  megosztjátok a tartalmainkat.

Szeretünk Benneteket! Jelenlétetekkel boldog minden napunk és reméljük másoknak is sok-sok örömet szerzünk a Facebookon és a blogban is.

Vica

 

Mit jelent számomra a blog?

Nagy öröm olvasóink számának ilyen rohamos növekedése, ami visszajelzés számunkra, hogy szüksége van korosztályunknak egy közösségi fórumra, ahol érzéseiket, véleményüket mondhatják el. Emellett bizonyíték arra is, hogy lépést tartanak a számítógépes technika fejlődésével, játszi könnyedséggel alkalmazzák.

Mit hozott számomra a Régiségeknek blog? Forradalmi változást megszokott kis életembe.

68 évesen kezdtem írogatni a blogba. Ehhez meg kellett tanulnom az internet használatát, holott számítógép közelében sem jártam addig, mint óvónő, majd nyugdíjas. Egy tableten próbáltam megismerni az internet csínját-bínját, a tanulási folyamat most és mindörökké tart.

 

Vidámak-vagyunk-1-600x189.jpg Vidáman

 

Az írással rég feledésbe merült képességet vadásztam elő. Örömet szerez az önkifejezésnek ez a formája. Minden téma felvetődése, gondolataim megfogalmazása, majd megosztása szellemi izgalmat okoz, egyben önismerethez vezet, mivel újraélem, sőt átértékelem, idősebb, tapasztaltabb énem rostáján átengedve a velem történteket.

Boldog vagyok, amikor gyerekkori ismerősöktől, barátoktól, vagy a többi kedves olvasótól visszajelzést kapok a facebookon, kiegészítve a saját érzéseikkel, mosolyogtató történeteikkel. Mint egyedül élő „régiségnek”, nagyon fontos ez a véleménycsere napi szinten. Emellett más-más körülmények között felnőtt, és élő bloggertársaim írásain keresztül betekintést nyerek az én városi életformámtól eltérő létezésekbe, régi, falusi dolgos, küzdelmes életekbe, másoktól  új recepteket, háztartási praktikákat kapok.

Jól érzem magam ebben 10 ezres közösségben.  Köszönjük az érdeklődéseteket, intelligens, humoros, vagy komoly, de mindenképp jóindulatú hozzászólásaitokat. Reméljük, hogy ezt az érdeklődést továbbra is ébren tudjuk tartani.

Végezetül Jane Fondát idézem, aki az időskort életünk 3. felvonásának tartja. Rajtunk múlik, hogy drámának, vagy önirónikus vígjátéknak éljük meg.

Annaróza

 

Egy kis blogtörténelem

 

2014-600x404.jpg Bloggertali 2014

 

A blogot azzal a szándékkal indítottam 2010-ben,  hogy kortársaimnak, az ötven feletti korosztálynak a mindennapjairól, örömeiről, bánatáról írjak. Jelenleg 15 régiségkorú bloggertárs és néhány külsős szerzőnk van. Talán leginkább abban hasonlítunk egymásra mi, ennek a blognak a szerzői, hogy pozitív az életszemléletünk.  Ez az életigenlés feltehetően természetünkből és korunkból fakad, és erre a szemléletre tudatosan ráerősítünk. Egyfajta felismerés ez, hogy ne megkeseredve, hanem örömöket, élményeket keresve éljük le életünk utolsó szakaszát. Természetesen mi is küzdünk az időskor szokásos gondjaival, de mégis tele vagyunk kíváncsisággal, tenni akarással, és szeretnénk ezt a szemléletet terjeszteni magunk körül. Az életkor meghosszabbodásával dédszüleinkhez képest átlagosan 20-25 évvel élünk tovább. Nem mindegy, hogy hogyan töltjük el ezeket az éveket. A blog a mi szócsövünk, melyen keresztül hallatjuk a hangunkat és más "régiség korúak" hangját is felerősítjük. Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen hallanak meg bennünket és követnek.

blogtali-2016-600x353.jpg Bloggertali 2016

 

Úgy tűnik, hogy blogunkban olyasmikről írunk, amivel sokan tudnak azonosulni. A mi életünk nagyon megváltozott a szüleink életéhez képest, főként a nők élete változott sokat, lényegesen könnyebb, szabadabb lett. Ma idősnek lenni mást jelent, mint régebben volt. De még sok sztereotípiával kell leszámolnunk, hogy széles körben elhiggyük és a fiatalabbakkal is elhitessük, hogy 60 felett is lehet új dolgokat tanulni, új kapcsolatokat létesíteni, új hobbit találni, utazni, sportolni, sőt, akár pénzkereső elfoglaltságot végezni. Az internet jó lehetőséget teremt számunkra is. Össze tudunk fogni, hallatni tudjuk a hangunkat. A szemléletmód, az időskorról alkotott kép az, amin mi magunk tudunk változtatni, és ezzel mások szemléletét is alakítani tudjuk. Nem kell hozzá pénz, befolyás, központi akarat.

2017-600x450.jpg Bloggereink csapata 2017-ben

 

A facebook csoportunk alkalmat ad az olvasókkal való közvetlen kapcsolatra, csevegésre, ismerkedésre, blogposztjainkról való beszélgetésre. Itt tudjuk nyomon követni az irántunk való érdeklődés, követés alakulását. A 10.000-dik kedvelő elérése a facebook oldalunkon egy új mérföldkő számunkra, nagy öröm és új kihívás, hogy ha lankadna a kedvünk, energiánk, tovább folytassuk, hiszen olvasóink nap, mint nap várnak ránk.

  Köszönjük, hogy itt vagytok, olvastok, beszélgettek velünk, barátainkká váltatok!

     Cecilia

 

Szólj hozzá