2019. ápr 23.

Csőben sült sonkás tészta és más sonkás receptek

írta: Régiségek blog
Csőben sült sonkás tészta és más sonkás receptek

Recept ötletek a megmaradt ételek felhasználására

k__sz3_450x600.jpeg

Ünnepek előtt töprengünk, végiggondoljuk a menüt, kalkulálunk, számítunk vendégekre is. Bevásárló körútra indulunk, piacra, boltokba, majd hazafuvarozzuk a tekintélyes mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, húsféléket. Alig fújtuk ki magunkat, máris nekiállunk a hagyományos ételek és sütemények elkészítéséhez. Ha ügyesek voltunk és időre elkészültünk, talán még maradt egy szusszanásnyi idő pihenésre is a nagy “roham” előtt, amikor is terítünk, tálalunk, kínálunk, majd mosogatunk, elpakolunk, takarítunk.

Olyan jó sütni-főzni, elkészíteni és asztalra adni családtagjaink kedvenc ételeit, megteríteni a hagyományos abrosszal, a nagymamától örökölt, egyszerű porcelán tányérokkal, csészékkel, poharakkal! Jó érezni a lakásban a finom illatokat, jó látni szeretteink mosolyát az ünnepi asztal körül.

Sonka és főtt tojások a húsvéti terített asztal legfontosabb kellékei. Kínáljuk szombat este, vasárnap reggel, húsvét hétfőn is … azután már mindenki eltelik vele, akármilyen jóízű is. Más formában kell felhasználnunk.

Íme háromféle étel receptje, melyeket gyakorta megfőzök a család megelégedésére! 

t__szta_4.jpeg

Csőben sült sonkás tészta

Személyenként 80 g száraztésztát kifőzünk (ehhez a dobozok alján megmaradt, többféle tésztát is felhasználhatjuk), lecsöpögtetjük. A megmaradt, felszeletelt sonkát ledaráljuk vagy apróra vágjuk, besamell mártással, reszelt sajttal elkeverjük. Egy magas peremű tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük a sonkás mártással elkevert tésztát és a sütőben jól átsütjük. Friss salátával kínáljuk.

A receptre vonatkozó képek a további szöveg között láthatóak.

 k__sz3.jpeg

Cukkini sonkával, főtt tojással

Vékonyabb cukkiniket felkarikázunk. Egy serpenyőben egy kanálnyi olajon 1-2 gerezd zúzott fokhagymát megsütünk (max. 1 perc), majd rátesszük a cukkinit. Sózni nem szabad! Gyakran megkeverjük, fedő nélkül, átsütjük, hogy a levét elfője. (Közben a fokhagyma-gerezdeket kidobjuk belőle.) Hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és főtt tojásokat, és csak ekkor sózzuk, amennyire szükséges. Könnyű, jóízű vacsoraétel.

marad__k_1_600x569.jpeg

Majonézes zöldséges-sonkás saláta

A főtt sonkát (15-20 dekányit) kis darabokra/kockákra vágjuk és levesben főtt, felaprított 1-2 sárgarépával, zellerdarabbal, 2 evőkanálnyi zöldborsóval, 1-2 főtt krumplival, 1-2 csemege uborkával, egy meghámozott és apróra vágott almával, esetleg csíkokra vágott céklával összekeverjük.

Majonézt készítünk: 1 nyers tojás sárgáját (vagy 2 kemény tojás sárgáját, villával összetörve) elkeverünk egy teáskanálnyi mustárral, előbb cseppenként, majd vékony sugárban hozzáadunk 1 dl étolajat, simára keverjük, sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük egy teáskanálnyi citromlével, kiskanálnyi cukorral (ez el is maradhat). A majonézhez hozzáadunk 1 kis pohárnyi (175 g) tejfölt vagy natúr joghurtot, ezzel is jól elkeverjük, majd beleöntjük a főtt húst és a zöldségeket. Néhány órán át a hűtőszekrényben érleljük. Apróra vágott medvehagymával, snidlinggel, főtt tojás karikákkal díszíthetjük. Vacsorára, egy csésze tea kíséretében kiváló!

k__sz2_600x450.jpeg

Azt a levet, amiben a sonka főtt, szintén kár lenne kiönteni. Csavaros üvegekbe töltve 1-2 hétig eláll a hűtőszekrényben. Bableves, krumplileves elkészítéséhez szoktam felhasználni.

Egyik kedvencem a pirog, elkészítésekor az egyes tésztarétegek közé a maradék sonka és tojás felhasználásával is készíthetünk tölteléket.

pirog-600x450.jpg Sajtsos-húsos-tojásos pirog

Számos ötlet, konyhai fortély, no meg nagymamai tapasztalat segít bennünket abban, hogy ne vesszen kárba a sok finom étel, hanem felfrissítve, újraízesítve elfogyjon.

A szövegek közötti képeket  a húsvéti ünnepek után, a csőben sült sonkás tészta készítésekor fényképeztem.

     Fodor Anna

 

Szólj hozzá