2019. ápr 28.

Irány a Hegyköz, séta a mikóházai kilátóba

írta: Régiségek blog
Irány a Hegyköz, séta  a mikóházai kilátóba

 

Mikóháza-pincesor-600x450.jpg Mikóháza-pincesor

 

           Festői, lelket feltöltő panoráma tárult elénk

Amikor a tavaszi nagytakarítás után már rendben a lakás és megérint a tavaszi szél virágillata, ki nem vágyódna a szabadba? Én is áhitoztam már egy jó nagy sétára,  szemet gyönyörködtető, lelket melengető  szép kirándulásra. Könnyű dolgom van, mert olyan környezetben élek, ahol karnyújtásnyira vannak a hegyek, völgyek, vízpartok, csak el kell döntenem, merre induljak el. Itt, Észak-Kelet Magyarországon,  Borsod megyében, Szerencs várost elhagyva egész Hollóházáig számos kirándulóhely található.

Gyönyörű napsütés, kellemes meleg tavaszi szél lengedezik. Nézzük meg hogyan borulnak virágba a települések, falvak közterei, hegyei!

Egy kis tanakodás után eldöntöttük: irány a Hegyköz! A Hegyköz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található tájegység, mintegy 13 település tartozik a körzetébe. Kirándulásunk helyszínéül az egyik legszebb és legközelebb eső települést választottam, ez pedig Mikóháza. A település a történelmi Zemplén határán, az Eperjes-Tokaji hegylánc tövében, a Bózsva patak mentén helyezkedik el.

Táblák-az-utvonal-mentén-600x450.jpg Tájékoztató tábla az útvonalon

 

Sátoraljaújhelyen keresztül haladva pár kilométert autózva, balra a Zempléni hegység hegyeit látjuk, lombos fák, színes bokrok szegélyezik az utat, jobbra aranyló repcemezők, zöldülő búzamezők és távolban már egy másik ország, Szlovákia sejlik fel.

Mikóháza-köztér-600x406.jpg Mikóháza, köztér

 

Mikóházán, a kedves, tiszta faluban már jártam egyszer, így nem volt nehéz megtalálni  a kirándulóhelyet, melyet kiszemeltem magamnak. Táblák irányítják a turistát, el se lehet tévedni. A települést körbevevő hegyek közül a legmagasabb a Fekete hegy, mintegy 3 km-re magasodik a falutól és 581 méter magas csúcsán található a 2001-ben felújított kilátó. Ez volt a célpont.

Bózsva-patak-450x600.jpg Bózsva patak

 

A hatalmas parkolóban hagyva az autót indultunk el a sétánkra, rendezett közterek és porták mentén elhaladva. Nagyokat szippantva a finom hegyi levegőből, takaros pincesorok mellett vezetett utunk. A pincékben a helyi Palack-hegyen termett szőlők borait tárolják, de a falu pálinkafesztiválnak is otthont ad. Közben megállunk, rácsodálkozunk a vidékre, átéljük a szépségét.

Mikóháza-a-legelésző-lovak-1-600x450.jpg Legelésző lovak

 

Meglátunk egy barátságos kiskutyát, amely szinte odacsalogat a kerítéshez, hogy megsimogassuk, aztán gyönyörű, békésen legelésző lovakat látunk, sőt egy falubeli néni is ránk köszön, és megkérdezi, hogy mi járatban vagyunk és honnan jöttünk. Néha-néha megpihenve, még vadász lest is felfedezve gyönyörködünk a növényvilágban, és lassan elérjük a kilátót.  A 13 méter magas fa kilátóból leírhatatlanul festői, lelket feltöltő panoráma tárult elénk. Ilyenkor testem és lelkem békés, boldog és elégedett lesz.

Vadászles-450x600.jpg Vadászles

 

A Hegyköz rendezett, kicsiny falvai, települései nagyon megérintettek, az itt élő emberek barátságosak, szívesen szóba elegyednek az idegennel. Te is állj meg egy pillanatra és élvezd környezeted szépségét, mert az nem elérhetetlen!

https://www.youtube.com/watch?v=jd7ousoFmME&fbclid=IwAR2p0ErRXKMRbgzfECWqAqI9GQRlC99ar_uKTj9_MAkpwr7QZAgAS2pJdTo

                                                                                                                                      Saját fotók

Források:

http://www.mikohaza.hu/hu/node/11

http://www.mikohaza.hu/hu/node/124

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyk%C3%B6z

 

Szólj hozzá