2019. jún 12.

Így töltjük a nyarat mi, idősek

írta: Régiségek blog
Így töltjük a nyarat mi, idősek

 

Hurrá! Napfény, ragyogás

 

 

Vége a változó, hideg, esős napoknak, heteknek. Önfeledten élvezhetjük a napsugarak gyógyító hatását. Gyönyörködhetünk a színekben pompázó virágokban, a parkok rendezett virágágyasaiban, melyeket gondos kezek ültetgettek a megfelelő időben, valamint a saját magunk által ültetett és gondozott kis virágcserepek dísz-növényeiben. Ez a látvány egymagában is képes szépíteni környezetünket s egyben jó hangulatra deríteni az olykor borús hangulatunkat.

Hogy a nyár mennyi áldással jutalmaz bennünket? Azt felsorolni is képtelenség. Vége a fűtésnek. Kimosott ruháink rövid időn belül megszáradnak. Könnyebb a takarítás, szellőztetés. A piacokon felbukkanó zöldség és gyümölcs-félék sokasága segít az egészséges táplálkozásunkban. Mozgási lehetőségeink könnyebbedésével kirándulhatunk, meglátogathatjuk barátainkat, távoli családtagjainkat. Nem sorolom tovább.

 

Fortepan-600x396.jpg Forrás: Fortepan

 

Eszünkbe jutnak  a régi nyarak is, gyerekkorunktól mostanáig.

Gyerekkorunkban nyáron megnyíltak előttünk az úttörőtáborok kapui, és igen kevés anyagi ráfordítással vehettük azokat birtokba. A számos kötelezettség betartása mellett a táborok közösségnevelő, ismeretközlő hatásuknál fogva igen értékesek voltak.

Manapság viszont  a fiatal szülőknek  jó mélyen kell pénztárcájukba nyúlniuk, ha a nyári szünetben  megfelelő táborba akarják elhelyezni gyerkőceiket. A szülők szabadságának ideje manapság is korlátozott és itt lépnek színre a nagyszülők, már ahol léteznek. A nagymamák, nagyapák ünnepnek tekintik azt az időt, amikor kis unokáikban gyönyörködve megtöltik programokkal a gyerekek nyári vakációs idejét. Ilyen módon  újra boldogok. Így válnak igazi emlékké a gyerekkori és az időskori nyarak mindennapjai.

Kik élvezik hát leginkább a nyár előnyeit? Természetesen, mi, régiségek!

Ráérünk megfigyelni és értékelni a körülöttünk zajló élet ritmusát, főleg a gyerek és ifjú nemzedék szórakozását illetően. Nyáron a játszóterek benépesülnek mozgékony, életrevaló gyerkőcökkel, akik bizony elég merészek a mászókákon, nem csak a hintán és a csúszdákon.

 

A kamaszok úgy szintén próbára teszik merészségüket.

A minap egy roppant érdekes látványban részesültem a véletlen folytán. Ugyanis egy leány és egy fiú igen különleges helyet választott a kerékpározásukhoz. Ez a hely Szegeden, a Tisza folyó által elárasztott rakpart volt, ahol cipőiket levetve, mezítláb gázoltak a már átláthatatlan rakparti vízben, köröket leírva. Egyre merészebb mutatványokat találtak ki, melynek értelmi szerzője a lány volt, kit a fiú követett rendületlenül. Mindketten olyan élvezettel kerékpároztak a Tisza vizében, hogy azt látni is élvezetes volt. Valószínű, hogy ez az emlék is megmarad számukra örökké, ugyanúgy, mint bennünk, szépkorúakban is sok emlék örökéletű.

Élvezzük a nyár szépségeit, akárhány nyarat is hagytunk hátra magunk mögött, mert a nyár az mindenkor NYÁR.

                                            Képek forrása: Pixabay

               Zsazsa

                        

Szólj hozzá