Brokkolis pastida
Könnyű nyári zöldségétel
A pastida egy izraeli étel, mely a mi zöldséges rakott ételeinkhez hasonló, de nincs benne hús. Készülhet karfiollal, cukkinivel, morzsolt kukoricával, zöldbabbal, de kísérletező kedvűek más zöldségfélével is kipróbálhatják. Mi brokkolival csináltuk. Egyszerűen elkészíthető, könnyű nyári étel.
Hozzávalók:
1 kg brokkoli
4 tojás
5 dl főzőtejszín (vagy 2 pohár tejföl)
3 evőkanál liszt
15-20 dkg keményebb fajta sajt reszelve
só és bors ízlés szerint
kurkuma (el is maradhat)
darabokra vágott dió
Elkészítés:
A megmosott, kis darabokra szétszedett brokkolit sós vízben megfőzzük, ha megpuhult nagyon jól lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a lisztet, a főzőtejszint (vagy a tejfölt), a reszelt sajt ¾ részét, ízesítjük sóval és borssal és jól összedolgozzuk. Tehetünk bele egy csipet kurkumát is, ettől a színe szép sárga lesz. Belekeverjük a főtt brokkolit, nem baj, ha a zöldség összetörik. Egy tűzálló tálat jól kivajazunk, vagy megolajozunk. Öntsük bele a masszát, a megmaradt reszelt sajtot szórjuk a tetejére. Úgy is finom, hogy az összes sajtot belerakjuk a masszába és a tetejére darabokra vágott diót szórunk. Tegyük a tálat a 200 C fokra előmelegített sütőbe. 30-40 percet süssük, illetve addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz és a massza meg nem szilárdul. Ha kerek edényben sütöttük, akkor cikkelyekre, ha szögletesben, akkor kockákra vágva tálaljuk.
A cikkben szereplő képek két különböző alkalommal készültek. Az egyik esetben a pastida tetején reszelt sajt van és kurkuma is van benne, a másik esetben darabolt dió van a tetején és nincs benne kurkuma.
Cecilia