Borscs - orosz céklaleves
Az egyik legnépszerűbb orosz egytálétel
Szeretem az orosz konyhát. Különösen a leveseket és a salátákat. Utóbbiak alatt nem a mi felfogásunk szerinti, főétel mellé tálalt savanyúságok, zöldségek értendők, hanem tartalmas, kalóriadús, önállóan is fogyasztható, a legkülönbözőbb alapanyagokból készült keverékek. Leveseik is igen változatosak, laktatóak, egytálételnek beillőek, vagy legfeljebb egy könnyű desszert illik melléjük.
Készítésükhöz előszeretettel használnak olyan zöldségeket, amelyekből nálunk ritkán vagy soha nem főznek levest (cékla, friss vagy savanyú káposzta, savanyú uborka, olajbogyó). A levesek alapját szinte mindig hús- vagy hallé képezi. Ízesítésükhöz egyáltalán nem használnak pirospaprikát, és a hagyományos orosz leveseket nem rántják be, viszont sok, frissen metélt zöldpetrezselyemmel, kaporral, zellerzölddel, esetleg korianderzölddel tálalják és tejföllel dúsítják. Az alábbiakban az egyik legnépszerűbb orosz leves, a borscs receptjét adom közre.
Hozzávalók kb. négyliteres fazéknyi mennyiséghez:
60 dkg marha leveshús (csontos)
2 fej közepes cékla (kb. fél kiló)
2 közepes sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
30 dkg fejeskáposzta
1 nagyobb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré vagy két kisebb, negyedelt paradicsom
egy mokkáskanál ecet
szemesbors
babérlevél
só
A tálaláshoz:
zellerzöld
kapor
zöldpetrezselyem
tejfel
Elkészítése:
A marhahúst a szemesborssal, sóval, babérlevéllel puhára főzöm, majd leszűröm. A húst félreteszem, majd később kerül rá sor. Közben előkészítem a zöldségeket. A céklát, a fehér- és sárgarépát, a káposztát vékony csíkokra vágom vagy nagy lyukú reszelőn lereszelem. (Én a képen látható reszelőt használom.) A céklát némi olajon, a paradicsommal és ecettel, kicsi vízzel felöntve kb. egy óra hosszat párolom fedő alatt, időnként megkeverem, ha a víz elfőtt, pótolom.
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, ráteszem a répákat és tovább dinsztelem, majd beleöntöm a kész húslébe és kb. 15 percig főzöm. Ezután megy bele a nyers káposzta, további 10 percig főzöm, és a végén hozzáadom a céklát meg egy gerezd préselt fokhagymát. Ezzel már csak összerottyantom (a cékla elveszti a színét, ha sok vízben, nagy lángon forraljuk). Az apróra vágott húst visszateszem a levesbe. Tálaláskor metélt petrezselyemmel, zellerrel, kaporral, esetleg korianderzölddel és tejföllel kínálom.
Megjegyzés: a petrezselyemgyökér elmaradhat, az oroszok nem is használják. Én szeretem az ízét, ezért teszek bele, de most épp nem volt, így ki is maradt a levesből. Elkészíthető vegetáriánus módra, hús nélkül is.
Jó étvágyat!
Miranda