2019. sze 10.

A Baltikum gyöngyszeme: RIGA

írta: Adam G. Steve
A Baltikum gyöngyszeme:  RIGA

Látogatás Lettország fővárosába

Baltikumi nyaralásunk Rigában kezdődött: kíváncsiak voltunk Lettország fővárosára, mert keveset tudtunk róla.

A taxisofőr, igazi lokálpatriótaként, már a repülőtérről a városba vezető úton felhívta a figyelmünket a város sajátosságaira, szépségeire, az aktuális koncertekre, látnivalókra, hagyományokra.

Az óvárosban laktunk, így könnyen elértük a legismertebb nevezetességeket. Az első nap megfogott bennünket a város hangulata, a történelmi belváros egységes látványa. Az új épületeket sem építik magasabbra vagy nagyon eltérő stílusúra, így a harmóniát nem töri meg sem egy toronyház, sem pedig nagy reklámtáblák, zavaró plakátok. Gránitkővel kirakott, kanyargó utcák, régi cégérek, apró kávézók, virágos teraszok, a helyi kézművesek termékeit kínáló ajándékboltok kellemes hangulatot teremtenek az idecsöppenő idegen számára.

Régi-raktárak-600x450.jpg Régi raktárak


Rögtön megragadta a figyelmünket az ódon városháza, a jellegzetes tornyú Szent Péter templom, a Brémai muzsikusok mosolyra fakasztó szoborcsoportja, a Dóm, ahol rendszeresen orgonakoncerteket tartanak. A „Feketefejűek Rendjének” jellegzetes székháza a városkép meghatározó épülete. (Hosszú évekbe telt, amíg a rigaiak aprólékos munkával eredeti állapotában helyreállították a II. világháború pusztításai után.)

1.-fotó-a-Feketefejűek-Rendjének-székháza-600x450.jpg A Feketefejűek Rendjének székháza Riga főterén


Feltűnt, hogy különféle ajándéktárgyakon, pólókon egy jellegzetes macska alakját látni, ami mára szinte a város szimbóluma lett. Megtudtuk, hogy egy száz évvel ezelőtti tréfa nyomán került a macska az érdeklődés középpontjába. Történt ugyanis, hogy egy gazdag, erényes, ám nem nemesi származású fiatalember kérte felvételét a Feketefejűek Rendjébe, de megtagadták tőle ezt a kiváltságot. A csalódott ifjú és családja sajátos bosszút eszelt ki: az akkor épülő, kéttornyos palotájuk tetején két bronz macskaszobrot helyeztek el, méghozzá úgy, hogy a macskák, begörbített háttal, éppen a Rend vezetőjének lakása felé fordulva emelték magasra a farkukat. A nyilvánvaló sértés nem maradt következmények nélkül: bíróság kötelezte a palota tulajdonosait, hogy 180 fokkal fordítsák el a macskaszobrokat. Ma is így láthatók.

Picmacska-600x300.jpg Riga egyik jelképe a macska


Mindig lenyűgöznek azok a városok, amelyek egy folyó két partjára épültek. Riga folyója a Daugava jóval szélesebb, mint a Duna Budapestnél. A közeli tengerről egészen a városig tudnak felhajózni a tengerjárók is. A modern városrész, az üzleti negyed kialakítása is szerencsésen történt Rigában: a folyó jobb partján található az óváros, a bal partra települtek a modern, csupa üveg épületek, magas házak. A rigaiak büszkesége az új könyvtár is a folyóparton áll.

3-fotó-a-könyvtár-épülete-a-Daugava-partján-600x450.jpg A könyvtár épülete


Gyönyörű parkok, virágos közterek, szépen ápolt kertek teszik kellemessé a sétát, a pihenést.

4.-fotó-Virágos-park-az-egyetemi-városrészben.-Gyakoriak-a-bordó-fehér-színkompozíciók-600x450.jpg Lettország színei, a bordó és fehér, a virágágyások kialakítását is meghatározzák


Riga meglepően gazdag szecessziós épületekben is. Egy külön városrészben láthatók a változatos fantázia-mintákkal díszített épületek, ahol az ablakok, kapuk kerítések is hasonló stílusban készültek.

Picmacska2-600x200.jpg Szecessziós épületek


Nem hagyhattuk ki a hatalmas zöldség-, gyümölcs- és virágpiacot sem. Örömmel nyugtáztuk, hogy a magyar cseresznye és meggy magasabb áron kel el, mint a más országokból származó. 

6.-magyar-meggy-és-cseresznye-a-rigai-piacon-600x450.jpg A piacon


Az üzletekben tapasztalhattuk, hogy általában a hazai termékek kapnak helyet a középső polcokon, szemmagasságban. Első ránézésre furcsának tűnt a „májas joghurt”, de gyorsan kiderült, hogy jelentése: házias recept alapján készült joghurt.

7.-fotó-Májas-joghurt-450x600.jpg "májas jogurts"


Rigában is mindenütt tisztaságot, udvariasságot, kulturált körülményeket tapasztaltunk, kellemes hangulatban látogattuk végig a nevezetességeket. Jóízű ételeket kóstolhattunk a kis, hagyományos éttermekben. Az étlapon elsősorban lett ételek szerepeltek, étvágygerjesztőként pedig sokféle fűszernövénnyel ízesített sajtkrémeket kaptunk, friss házikenyérrel.

Szt.János-templom-600x450.jpg Szt. János templom


Rigából távolsági busszal utaztunk tovább Tallinnba, láthattuk a vidéki települések rendezettségét is, a jó állapotú utakat, gondosságot minden téren. Nagyon kellemes emlékeket őrzünk Lettországról is.

                                            A fotókat készítette: Sebestyén Anna

Fodor Anna

 

 

 

Szólj hozzá