2020. ápr 12.

Húsvéti hagyományok különböző népeknél

írta: Miranda47
Húsvéti hagyományok különböző népeknél

Pászkaszentelés és máglyagyújtás

Pasxa_tadjikistan-mil.ru_.jpg           A pászkaszentelés Tádzsikisztánban  Forrás: mil.ru 

Ha húsvét, akkor tojás, sonka, nyúl, locsolkodás... Legalábbis itt nálunk, Magyarországon. De vajon más országokban is így ünnepelnek?  A teljesség igénye nélkül csokorba gyűjtöttem néhány érdekességet, hogy lássuk, milyen szokások, tradíciók élnek egyes országokban.

Kezdjük azzal, hogy a tojásfestés, tojáskeresés, a gyerekek megajándékozása, a sonka és a húsvéti nyúl nagyon sok országban ugyanolyan hagyomány, mint nálunk. A locsolkodás már kevésbé ismert, inkább csak Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában divat.

toj__sfa_Flickr_600x458.jpg      Tojásfa   Forrás : Flickr

Ausztriában például nem ismerik ezt a szokást. Nyugati szomszédaink sonkát sem fogyasztanak húsvétkor,  viszont nagy divat a Pinze nevű kalács és a húsvéti bárányt ábrázoló sütemény készítése.

Németországban sem locsolkodnak, ellenben több helyen fel szokták ilyenkor díszíteni a kutakat, forrásokat, amelyekből nagyszombat éjszakáján merítenek és megmosakodnak benne. Ennek a víznek mágikus hatást tulajdonítanak: a hiedelmek szerint egész évben megvédi a család tagjait a betegségektől és egyéb bajoktól.

Berlin_Osterfeuer-de.-wikipedia.ora_-600x450.jpg Húsvéti máglya Németországban - Forrás: Wikipédia

Érdekes, hogy a németek ilyenkor gyújtják meg a húsvéti máglyát, amin  néhol szalmabábut is elégetnek – ez a télűző szokás nálunk a farsang farkára esik. Egyes vidékeken lángoló kerekeket gurítanak le a domboldalakon, ezzel riasztva el a gonosz szellemeket és a hideget. Népszerűek a lovas felvonulások is: ünneplőbe öltözött férfiak feldíszített lovakon járják be a környező településeket, s viszik házról házra a húsvét üzenetét.

de.wikipedia.ora_-600x450.jpg Lovas felvonulás Németországban   Forrás: Wikipedia

Oroszországban egészen érdekes hagyományai vannak az ünnepnek. A tojásfestés itt is kötelező attributum, ezen kívül sütnek kulicsot (kuglóf formájú kalácsot) is, és pászkát készítenek. Ez egy túróból, tojásból, tejszínből, mazsolából és egyéb ízesítőkből összeállított, nyers vagy főzött édesség. Alakja legtöbbször egy csonka gúla, ami Krisztus koporsóját szimbolizálja, oldalán a XB betűk az orosz „Krisztus feltámadt!" (Христос Bоскресе!) szavak kezdőbetűi. Húsvét vasárnap  ezekkel a szavakkal  köszöntik egymást az emberek, a válasz rá pedig „Valóban feltámadt!" (Воистину Воскресе!). Ezeket az élelmiszereket a nagyhéten elviszik a templomba megszenteltetni, ilyenkor óriási sorokban állnak az emberek és a szentelésre váró kosarak.

p__szka_forr__s_wikip__dia_1_600x450.jpgPravoszláv pászka   Forrás: Wikipedia

Húsvét reggelén egyik érdekes szokásuk a tojástörő verseny. Az ellenfelek egy-egy főtt tojást vesznek a kezükbe, és összeütik őket, először a hegyesebb, majd a tompább végével. Akinek a tojása berepedt, az kiesik a versenyből, a másik a következő emberrel mérkőzik meg, s ez így megy az utolsó tojásig.

_______________________________________________________________2014_31_ru_wikipedia_org__600x400.jpgEgy orosz falu temetője húsvétkor    Forrás: Wikipedia

Sonkát, a mi hagyományainktól eltérően, nem fogyasztanak, a húsvét hétfő sem ünnep, és ismeretlen a locsolkodás is. Ami viszont meglepő, hogy a húsvét náluk egyidejűleg a temetőlátogatás napja is. Az egyház ugyan helyteleníti ezt a szokást, a vallási előírások szerint a húsvét utáni 9. nap lenne a tényleges halottak napja, de hiába.

_____________________________________________________________2013__________commons__wikimedia_org__600x400.jpgA pászka megszentelésére várva   Forrás: Wikimedia

Tömegek lepik el a temetőket, s a sírokat telerakják... nem, nem csak virággal és mécsesekkel, hanem étellel-itallal, kaláccsal, cukorkával, tojással, aminek egy részét ott helyben, néha egyenesen a sírokon ülve-terítve elfogyasztják. Megemlékeznek az elhunytról, isznak az emlékére (ilyenkor nem szabad koccintani), s a halott részére is töltenek egy kis pohár vodkát, amire egy szelet barna kenyeret helyeznek.

saj__t_k__p_toj__skeres__s_Amerik__ban_600x406.jpg     Tojáskeresés Az USA-ban - saját felvétel

Az USA-ban a mieinkhez hasonló hagyományokkal találkoztam, a locsolkodást kivéve. Nagyon népszerű a tojásfák állítása és a tojáskeresés is. Viszont a húsvét hétfő náluk sem munkaszüneti nap.

    Miranda

 

Szólj hozzá