2020. ápr 23.

Bibliai tájakon, jóval túl a hetvenen - videóval

írta: Régiségek blog
Bibliai tájakon, jóval túl a hetvenen - videóval

 

                           

    1100 kilométeres út kulturális és lelki élményekkel

Fehér éjszakák Izraelben! Ez lehetett volna a 2019. novemberi izraeli utazásunk hirdetésének a címe. Első pillantásra megakadt volna a reménybeli utasok szeme ezen a – valljuk be – meglepő ajánlaton. Pedig a háttér szinte szó szerint igaz, ugyanis az utazást megelőző héten a híradók közel-keleti tudósításai az Izrael felett csapatosan megjelenő Hamasz rakétákról szóltak, fényükkel megvilágítva az izraeli éjszakát…

Ennek hatására az utasok egymás után mondták le az utazást. Mi, akiknek meg sem fordult a fejünkben, hogy esetleg félnünk kellene, a bátrak, mindössze 12-en maradtunk. Ideális létszám, nagyszerű csapat.

Miért éppen Izrael? Ezt a kérdést biztosan nem teszi fel az, aki már látta. Ha Izrael, akkor inkább a modern kori eseményekről van szó, ha az Ígéret Földje, akkor a választott nép többezer éves történelme a téma, ha Szentföld, azonnal a bibliáról, a kereszténységről és Jézusról beszélünk, de különleges változatosságú természeti látnivalói is óriási erővel bírnak.

Röviden: ezekért választottuk Izraelt! Nem kell feltétlenül vallásosnak lennünk, az ateisták is át tudják élni a bibliai helyszínek hangulatát, minden más látnivaló pedig önmagáért beszél!

 

   Cesarea – aquaduct

 

Persze, vallástörténeti ismeretekre szükség van, hiszen már megérkezésünk délutánján ismerős nevekkel találkoztunk: Heródes kikötővárosában, Cesarea-ban találták meg Pilátus nevét kőbe vésve. Haifából, a Karmel hegyéről a lemenő nap fényében még éppen látszik Akko, a keresztesek erődítménye.

Reggel Tiberias-ból indultunk a közeli, a bibliából jól ismert helyszínekre. Ki ne ismerné a Hegyi Beszédet, vagy Tabghát, ahol a kenyérszaporítás történt, tudva természetesen, hogy pontos koordináták híján a helyek ugyan szimbolikusak, de hitelesek. Capernaum, az egykori halászok, a tanítványok falujának romjai valóban abból a korból származnak, a korabeli zsinagóga kőpadján ülve szinte halljuk a tanítványokkal együtt a MESTER szavait.

 

Capernaum – zsinagóga

 

A Genezáreti tó gyönyörű, szemben a Golán fennsík, körben a kétezer éve szinte változatlan táj. Engedtünk a csábításnak és a vízen járást is kipróbáltuk – természetesen hajóval a talpunk alatt. Kihagyhatatlan Szent Péter hala:

…persze nem korabeli, hanem friss fogás!

A Kánai Menyegzőt a bor csodája kapcsán ismerjük, lépten-nyomon az esküvői bort árulták – nem vettünk, mert vélhetően /sajnos/ nem az eredeti maradéka.

Názáretben az Angyali Üdvözlet temploma egy impozáns alkotás, központjában Mária és József házának maradványaival.

Názáret – az Angyali Üdvözlet temploma

 

A biblia szerint Keresztelő Szent János a Jordán folyóban keresztelte meg Jézust. A hely mai neve Qasr al Yahud. A pár méter széles folyó közepén húzódik a Jordán határ, mindkét oldalon hívők tömegei merítkeznek a folyó vizébe.

Qasr al Yahud – keresztelőhely

 

Innen már csak néhány kilométer a világ egyik legősibb városa: Jerikó. Az itt talált legrégebbi leletek 12 ezer évesek, a Józsué könyvében leírt történet a sófárok hangjától leomló városfalakról „mindössze” 3500 éves.

Mielőtt megkerestük volna a szállodánkat, egy kivételes hely nehezen leírható hangulatát tapasztaltuk meg: ez a Siratófal, Salamon templomának megmaradt nyugati fala, a zsidók legszentebb helye. A falat megérintve, mintha valóban átsugározna a templom tragikus története.

Siratófal

 

A mai napon Jézus szenvedéstörténetét járjuk végig. Az Olajfák Hegyén az Agónia temploma melletti ősöreg olajfák még láthatták Júdás csókját.

Getsemáni kert

 

Pilátus házától elindulunk a fájdalmak útján, a Via Dolorosa az egyik legkegyetlenebb kivégzési mód helyszínére vezet – és hiába próbáljuk újra és újra felfogni, megélni, átérezni a hely üzenetét, szellemét – sajnos lehetetlen. Tudomásul kell vennünk, hogy a kereszténység legszentebb helyén tömeg van, bazár, üzletek, nyomulás, lökdösődés, kiabálás – csak a méltó áhítat hiányzik.

Via Dolorosa

Szent Sír temploma

 

Sokkoló, felkavaró élmény a Yad Vashem, a sok-millió áldozatot követelő holokauszt emlékhelye. Nehéz a látottakat feldolgozni és mai világunkat látva tudomásul venni, hogy a holokausztot kiváltó eszmék még mai is itt vannak közöttünk.

Csak remélni tudjuk, hogy a Betlehemben született Megváltó békéje egyszer mégis elérkezik hozzánk.

Betlehem – a Születés Temploma

 

Irány a Holt tenger, először Qumran, az esszénusok tekercseinek lelőhelye, majd Massada, az erőd, ami a zsidók számára a hősiesség és önfeláldozás szimbóluma.

Ki ne hagyjuk a fürdőzést a világ legmélyebben fekvő szárazföldi pontján, 400 méterrel a tengerszint alatt, a Holt tengerben.

Holt tenger

 

Eilattól csak néhány órás út a jordániai Petra, a sziklába vájt csoda, mely a világörökség része!

Jordánia – Petra

 

Nem volt könnyű túra, de a két utolsó nap kirándulásai után már szerényen megveregettük saját vállunkat.

Vörös kanyon                      Timma park – Salamon oszlopai

 

Itt a végén már elmondhatjuk, hogy ez az utazás kitűnő választás volt. 1100 kilométert  megtéve kisbusszal, kulturális, testi-lelki élményekkel megpakolva, alaposan elfáradva, de elégedetten tértünk haza.

https://youtu.be/B_hXLUYvYOw

Őszintén ajánljuk, akik tehetik, kövessék példánkat!

                           Saját képek és videó

    Jóska

Szólj hozzá