2020. jún 17.

Álomterasz olcsón, saját kezűleg, 12 nap alatt

írta: Régiségek blog
Álomterasz olcsón, saját kezűleg,          12 nap alatt

 

Családi projekt a nyaralóban

főkép2-600x285.jpg Ilyen lett...

 

 

volt2-600x400.jpg Ilyen volt...

 

Kicsi a nyaraló? Bővítsd ki egy álomterasszal, mindössze 500 ezer forintból! Ezt tette az a család is, akik hobbi szinten terveznek, alakítanak át lakást, kertet, és szinte mindent saját kezűleg csinálnak. Gabit - a terasz megálmodóját - kérdeztük a részletekről.

Nem kis merészség belevágni egy ekkora volumenű projektbe, mi adott ehhez alapot?

A projekt családi vállalkozás. Apukám, a Férjem és én összeszokott csapatként, hobbi szinten évek óta alakítunk át, újítunk fel magunknak. A lelkesedést Apukámnak köszönhetem, aki régóta házilag készít, épít, alkot mindenfélét. Ez a történet egészen régre nyúlik vissza. Gyerekkoromban volt egy kis faházunk, amiben az alapszerkezeten kívül mindent Apukám csinált. Például ő készítette, faragta a bútorokat, pedig nem ez a szakmája.

Innen indult ez a hobbi és arra sarkallt minket, hogy egyre több dolgot csináljunk sajátkezűleg. Még egész kicsi voltam, amikor nekifogtunk a fa megmunkálásának, és mivel nincs testvérem, de Apukám mindig szeretett volna egy fiút, akivel lehet barkácsolni, próbáltam én megfelelni az elvárásoknak. Így az évek alatt én is rutint szereztem, és olyan szakmákba is beletanultam, mint a csempézés, vakolás, járólap lerakás, bútorkészítés. Az is célom volt, hogy két kamasz fiamat bevezessük ebbe a világba a Nagypapa mentalitásával: „Bármit lehet, csak akarni kell!” Úgy érzem, fiaim is most lettek igazan részei a csapatnak.

Mi egyébként a foglakozásotok?

Az én szakmám kozmetikus, apukám szerszámkészítő, kamaszkorú gyerekeink még iskolások. A férjem, Attila, aki a legfőbb támaszom, bár szakmája szerint tördelőszerkesztő, profi szakembereket megszégyenítő tudásra tett szert az évek során.

Hogyan jött a gondolat, hogy a kert felé terjeszkedjetek?

Mivel kicsi a nyaraló belső tere és egyébként is az időnk nagy részét szeretjük a szabadban tölteni, kialakítottunk a kertben egy olyan teret, ami egyben nappali, étkező és sütögető- és pihenőhelyként is szolgál.

Úgy tudom te tervezted a teraszt, elmesélnéd mik voltak a szempontok a tervezésnél?

A fő szempont annak figyelembe vétele volt, hogy mire van szükségünk. Fontos volt a nagy és kényelmes étkezőasztal, mert általában kint eszünk. A jó helykihasználás érdekében padot terveztünk az étkezőasztal mellé, és mivel szeretünk vendégeket is hívni, így többen elférnek. Szeretünk kint sütögetni, ezért ezt a részt úgy alakítottuk ki, hogy esténként körül tudjuk ülni. Fontos volt egy félig fedett terasz rész kialakítása is, ahol akár rossz időben is lehet pihenni.

Honnan inspirálódsz?

Főleg a Pinterestről, azonkívül sokat nézem a lakásfelújítós YouTube csatornákat, de ha külföldön járunk, az első utam a lakberendezési üzletekbe vezet.

 

A cikk következő részében a terasz gyakorlati megvalósításáról kérdezzük Gabit.

Szilvi

Szólj hozzá