2020. jún 20.

Az álomterasz gyakorlati megvalósítása -2. rész

írta: Régiségek blog
Az  álomterasz  gyakorlati  megvalósítása  -2. rész

 

 Saját kezűleg, családi összefogással

 

Cikkünk előző részében megtudhattuk, mi vitt rá egy családot arra, hogy saját kezűleg nekifogjanak egy terasz megtervezésének, megépítésének. Gabival - a terasz megálmodójával - most a megvalósításról beszélgetünk.

 

Mesélnél kicsit a kivitelezésről?

Nagyon nehéz, megbízható és precíz szakembert találni, azontúl, ha saját magunk csináljuk, jobban el tudjuk engedni a fantáziánkat, mert több mindent meg tudunk valósítani kisebb költségvetésből.

Régóta saját kezűleg csináljuk ugyan a felújításokat, a lakásunkat és a kozmetikai szalonunkat is magunk újítottuk fel, de mivel teraszt még nem csináltunk, megnéztük oktató videón, hogyan lehet fából teraszt építeni. Kiszámoltuk, megterveztük, utána egy kis áruházból megrendeltük az alapanyagokat.

Először a kavicságyra lefektettük a párnafákat (ez a padlója a terasznak), utána gerendákból megépítettük az állványt a tetőszerkezetnek, majd táblafestékkel lefestettük a teraszt fedő részt. A teraszt egy téglafallal tettük még meghittebbé egy lebontott fészer díszes köveiből. Az ülőgarnitúrát és az asztalokat úgyszintén kültéri faanyagokból készítettük mi magunk. Az asztalok lapját OSB lapból készítettük, amit szintén táblafestékkel festettünk le. A két asztalt mindössze 10 ezer forintból kiviteleztük. A grillező résznél a legegyszerűbb beton járólapokat raktuk le sóderágyra. Az intimitás érdekében alacsony költségvetésű, mégis hangulatos nádkerítéssel vontuk körbe a teraszt.

Mire figyeljenek, akik szintén saját maguk szeretnének nekifogni?

Nagyon fontos a pontos tervezés, a család szokásaihoz igazítva. Ugyanis, ha valaki pl. nem szeret a szabadban étkezni, felesleges egy nagy étkező. Nagyon fontosak az előkészületek, előre eldönteni, hogy milyen gépekre, szerszámokra van szükség, milyen anyag, mit igényel. Fontos, hogy az alapanyagok időjárás-állóak legyenek. Ha viszont sima, nyers vágott deszkát veszünk, azt csiszolni és kezelni kell, de érdemesebb megvenni a drágább, már előkészített faanyagot. Azzal is számolni kell, hogy ha fa alapanyagot választunk, azt évente gondozni kell. Aki nem szereti a pepecselést, inkább PVC (műanyag) alapanyagokat válasszon.

Általában honnan szerzed be az alapanyagokat és a dekorációt?

Barkácsáruház, fatelep és lakberendezési áruházak kínálatából válogatok.


Mitől lett ilyen hangulatos a tér?

A legfontosabb a dekoráció. Egy belső tér kialakításánál ez természetes, de sokan elfelejtik, hogy ez ugyanolyan fontos egy terasznál is. Természetesen olyan kiegészítőket használtunk, amik bírják a szelet, a napot. Saját ötleteket is kiviteleztünk, pl. boros üvegeket lógattunk fel díszítésnek. A sok párna nagyon fontos része a dekorációnak. Este nagyon hangulatos a sok gyertya, mécses.



Hogyan válasszunk színvilágot?
Jó, ha van egy semleges alap, ebben az esetben a fa-szín és a fekete, amihez hangulatunktól függően lehet kiegészítő színeket választani, mint pl. itt a fehér és a szürke. Így gyorsan és olcsón változtatható a színvilág, a párna, az asztalterítő és a dekoráció lecserélésével.

Ez a hobbi tanulható, vagy erre születni kell?

Én már kiskoromtól segítettem apukámnak, így évről évre ügyesedtem, felnőtt koromra már bennem volt a gyakorlatiasság, de nyilván előny az is, ha valakinek van kézügyessége. Az évek alatt együtt szereztünk rutint a férjemmel, ma már bármit meg tudunk csinálni egy felújításnál.

Szerintem minden megtanulható, csak türelem és gyakorlat kell hozzá.

    Szilvi

 

Szólj hozzá