Tök- vagy cukkinipuffancs
Fogyókúrázóknak és vegetáriánusoknak is ajánlott
Ez a rokonságban álló két növény Amerikából került Európába, s mára nálunk is igen elterjedt. Termesztésük eléggé könnyű, nem igényelnek sok gondozást. Fogyasztásuk nagyon ajánlott fogyókúrázóknak és vegetáriánusoknak is, többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, elősegítik az emésztést. A cukkini csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is. Jó lenne tehát minél többet fogyasztani belőlük, amikor itt a szezonjuk, de nem mindig tudjuk kitalálni, hogyan is készítsük el. A főzeléket már unjuk, rántva, rakottan, töltve is készült már egy párszor. Akkor csináljunk puffancsot!
Hozzávalók:
1 kg zsenge tök vagy cukkini
3 tojás
10 dkg liszt
8 dkg reszelt sajt
ízlés szerint egy gerezd préselt fokhagyma
egy késhegynyi szerecsendió
egy késhegynyi bors
egy késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
só ízlés szerint
Elkészítése:
A tököt vagy cukkinit meghámozzuk, de ha a cukkini nagyon zsenge, akkor nincs is erre szükség. Félbevágjuk, és ha nagyobb magokat találunk benne, akkor eltávolítjuk a magházat. Egyébként benne hagyhatjuk, ha azok is zsengék. Nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Ezután kifacsarjuk és ráütjük a tojásokat, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot és a fűszereket és ezekkel is elkeverjük. A galuskánál valamivel sűrűbb tésztát kell kapnunk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk és egy-egy púpozott evőkanál masszát teszünk bele, a halmocskákat kissé ellapítjuk. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 15 db lesz (nagyságtól függően).
Egy salátával ízletes ebéd vagy vacsoraétel lehet. Kínálhatjuk sima vagy fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal.
Jó étvágyat!
Miranda