2020. sze 10.

Tök- vagy cukkinipuffancs

írta: Miranda47
Tök- vagy cukkinipuffancs

 

Fogyókúrázóknak és vegetáriánusoknak is ajánlott

Ez a rokonságban álló két növény Amerikából került Európába, s mára nálunk is igen elterjedt. Termesztésük eléggé könnyű, nem igényelnek sok gondozást. Fogyasztásuk nagyon ajánlott fogyókúrázóknak és vegetáriánusoknak is, többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, elősegítik az emésztést. A cukkini csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is. Jó lenne tehát minél többet fogyasztani belőlük, amikor itt a szezonjuk, de nem mindig tudjuk kitalálni, hogyan is készítsük el. A főzeléket már unjuk, rántva, rakottan, töltve is készült már egy párszor. Akkor csináljunk puffancsot!

Hozzávalók:

1 kg zsenge tök vagy cukkini

3 tojás

10 dkg liszt

8 dkg reszelt sajt

ízlés szerint egy gerezd préselt fokhagyma

egy késhegynyi szerecsendió

egy késhegynyi bors

egy késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor

só ízlés szerint

Elkészítése:

A tököt vagy cukkinit meghámozzuk, de ha a cukkini nagyon zsenge, akkor nincs is erre szükség. Félbevágjuk, és ha nagyobb magokat találunk benne, akkor eltávolítjuk a magházat. Egyébként benne hagyhatjuk, ha azok is zsengék. Nagy-lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk, amíg levet ereszt. Ezután kifacsarjuk és ráütjük a tojásokat, jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot és a fűszereket és ezekkel is elkeverjük. A galuskánál valamivel sűrűbb tésztát kell kapnunk.

 

 

Egy serpenyőben olajat forrósítunk és egy-egy púpozott  evőkanál masszát teszünk bele, a halmocskákat kissé ellapítjuk. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 15 db lesz (nagyságtól függően).

Egy salátával ízletes ebéd vagy vacsoraétel lehet. Kínálhatjuk sima vagy fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal.

 

Jó étvágyat!

    Miranda

Szólj hozzá