2021. már 04.

Prága csokoládétorta

írta: Miranda47
Prága csokoládétorta

4.jpg

A tortának annyi köze van a cseh fővároshoz, hogy megálmodója a moszkvai Prága étterem főcukrásza, Vlagyimir Guralnyik volt, akinek nevéhez több mint 30 torta és sütemény megalkotása fűződik. Inaskorában Guralnyik egyébként cseh cukrászoktól is tanulta a mesterséget, akik időről időre tapasztalatcserére látogattak el az étterembe – a Wikipédia szerint.

Kissé hosszadalmas az elkészítése, cserébe egy nagyon finom csokoládétortát kapunk. Nézzük hát, hogyan is készül!

5_2.jpg

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás

15 dkg cukor

12 dkg liszt

4 dkg vaj

2,5 dkg cukrozatlan kakaópor

3_2.jpg

A krémhez:

1 tojássárgája

0,25 dl víz

15 dkg sűrített tej

23 dkg vaj

1,3 dkg (1 púpozott teáskanál) cukrozatlan kakaópor

1 cs. vaniliáscukor

7 dkg sárgabarack lekvár vagy dzsem

ontet.jpg

Öntet (szirup):

5 dkg sárgabaracklekvár

2 evőkanál víz

 

A tetejére:

8 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

vagy kész tortabevonó

2_2.jpg

Elkészítés:

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájákat a fele cukorral, gépi habverővel fehéredésig keverjük. Külön felverjük a fehérjéket, közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot. A kész habot óvatosan elegyítjük a sárgakrémmel. A lisztet elkeverjük a kakaóval és rászitáljuk a habra, nagyon óvatosan kevergetve, hogy ne törjük meg. A vajat előzetesen megolvasztjuk és szintén vigyázva, a szélekről kezdve, hozzáadjuk a masszához. 

10.jpg

Egy 21 cm átmérőjű kerek tortaforma aljába vágunk egy megfelelő méretű sütőpapírt, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben,  tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc 160 fokon). Kis ideig hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve, ha van rá lehetőség, 8 óra hosszat, egy konyharuhával letakarva állni hagyjuk. (Előző este meg lehet sütni. Én így tettem.) Ha erre nincs lehetőség, akkor teljesen kihűtjük.

11_1.jpg

Elkészítjük a krémet: egy lábasban elkeverjük a tojás sárgáját a hideg vízzel, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük (5-6 perc). A szobahőmérsékletű vajat a vaníliás cukorral, habverővel krémmé verjük. Több részletben hozzátesszük a kihűlt, felfőzött masszát, közben tovább verjük, majd fokozatosan adagoljuk bele a kakaót is.

8.jpg

A sziruphoz a baracklekvárt vagy dzsemet feloldjuk a vízben, majd szitán átszűrjük, hogy ne maradjon darabos. A tortát három egyforma vastag lapra vágjuk. Az első lapra rákanalazzuk  a szirup egyharmadát, majd megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is átitatjuk, majd következik a krém második fele. A harmadik lapot szintén átitatjuk a maradék öntettel, rákenjük a baracklekvárt és 20 percre a hűtőbe tesszük.

1_1.jpg

A csokoládét és a vajat vízgőzön vagy mikróban felolvasztjuk és bevonjuk vele az egész tortát, az oldalával kezdve. A tetejére cirádákat, mintákat is rajzolhatunk csokiból. Néhány órára a hűtőbe tesszük.

 Jó étvágyat!

                         A fotók saját felvételek

Miranda

 

Szólj hozzá

csokoládé torta édesség recept sütemény Miranda