Prága csokoládétorta
A tortának annyi köze van a cseh fővároshoz, hogy megálmodója a moszkvai Prága étterem főcukrásza, Vlagyimir Guralnyik volt, akinek nevéhez több mint 30 torta és sütemény megalkotása fűződik. Inaskorában Guralnyik egyébként cseh cukrászoktól is tanulta a mesterséget, akik időről időre tapasztalatcserére látogattak el az étterembe – a Wikipédia szerint.
Kissé hosszadalmas az elkészítése, cserébe egy nagyon finom csokoládétortát kapunk. Nézzük hát, hogyan is készül!
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
15 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg vaj
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
1 tojássárgája
0,25 dl víz
15 dkg sűrített tej
23 dkg vaj
1,3 dkg (1 púpozott teáskanál) cukrozatlan kakaópor
1 cs. vaniliáscukor
7 dkg sárgabarack lekvár vagy dzsem
Öntet (szirup):
5 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál víz
A tetejére:
8 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
vagy kész tortabevonó
Elkészítés:
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgájákat a fele cukorral, gépi habverővel fehéredésig keverjük. Külön felverjük a fehérjéket, közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot. A kész habot óvatosan elegyítjük a sárgakrémmel. A lisztet elkeverjük a kakaóval és rászitáljuk a habra, nagyon óvatosan kevergetve, hogy ne törjük meg. A vajat előzetesen megolvasztjuk és szintén vigyázva, a szélekről kezdve, hozzáadjuk a masszához.
Egy 21 cm átmérőjű kerek tortaforma aljába vágunk egy megfelelő méretű sütőpapírt, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük (kb. 20-25 perc 160 fokon). Kis ideig hűlni hagyjuk, majd a formából kivéve, ha van rá lehetőség, 8 óra hosszat, egy konyharuhával letakarva állni hagyjuk. (Előző este meg lehet sütni. Én így tettem.) Ha erre nincs lehetőség, akkor teljesen kihűtjük.
Elkészítjük a krémet: egy lábasban elkeverjük a tojás sárgáját a hideg vízzel, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük (5-6 perc). A szobahőmérsékletű vajat a vaníliás cukorral, habverővel krémmé verjük. Több részletben hozzátesszük a kihűlt, felfőzött masszát, közben tovább verjük, majd fokozatosan adagoljuk bele a kakaót is.
A sziruphoz a baracklekvárt vagy dzsemet feloldjuk a vízben, majd szitán átszűrjük, hogy ne maradjon darabos. A tortát három egyforma vastag lapra vágjuk. Az első lapra rákanalazzuk a szirup egyharmadát, majd megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is átitatjuk, majd következik a krém második fele. A harmadik lapot szintén átitatjuk a maradék öntettel, rákenjük a baracklekvárt és 20 percre a hűtőbe tesszük.
A csokoládét és a vajat vízgőzön vagy mikróban felolvasztjuk és bevonjuk vele az egész tortát, az oldalával kezdve. A tetejére cirádákat, mintákat is rajzolhatunk csokiból. Néhány órára a hűtőbe tesszük.
Jó étvágyat!
A fotók saját felvételek
Miranda