2021. ápr 22.

TALÁLKOZÁSOK

írta: Régiségek blog
TALÁLKOZÁSOK

1_3.jpgA mondás szerint „Csak a hegyek nem találkoznak”. De a folyók igen!

Jelentése a mondásnak az is lehet, hogy figyelmeztessen, az általad nem kívánt személlyel való találkozás bármikor megtörténhet.

De hogyan is találkoznának a hegyek? Idővel a hegy csúcsa megkopik, letöredezik, egyre közelebb kerül a mellette szerényen meghúzódó dombhoz, melyből ugyanúgy hegy válhat.

Az erdők esetében a kis erdő növekedve találkozhat a nagy erdővel, a kis patak a nagy patakkal, egyik folyó a másikkal. Nem csak mondogatom mindezt, hanem állítom is, sőt bizonyítani is tudom, mert láttam, hogyan találkozik két folyó egymással, útjuk egy lesz, közös mederben egy nagyobb folyóval fognak találkozni, melynek neve már folyam. Végül beolvadnak egy még nagyobb víztömegbe, ami tovább nem folyik, de befogadja őket. Ez már a tenger.

A találkozás, melyet magam is láttam, a Tisza és Maros folyóké, melyek Szegednél torkollanak egymásba, szinte észrevétlenül. Nem tűnik magasabbnak sem a vízszint, sem a rajtuk fodrozódó hullámok nem lesznek nagyobbak, csupán a víz színe különbözik egy ideig egymástól - a sárgától a zöldes színig, utána egy színben, szinte egyetértésben folydogálnak együtt tovább.

2_4.jpg

   Zsazsa

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, látogass el közénk blogunk facebook csoportjába, ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. Örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

 

Szólj hozzá

utazás természet folyó Tisza Szeged Zsazsa