2021. ápr 29.

Indul az élet a lakás teraszán

írta: S. Cecilia
Indul az élet a lakás teraszán

total2.jpg

Imádom a teraszt, alig várom mindig, hogy a téli hideget követően elég jó idő legyen, hogy birtokba vehessem. Az első kellemes, koratavaszi napsütéskor rohanok földet és palántát venni, hogy valami élet költözzön a színtelen, kopár teraszra. Elsőnek általában árvácskát ültetek, mikor-milyen színűt kapok és ezek kitartanak az első nagy melegekig

arvacska.jpg

árvácskák

Leginkább a piacon szeretek virágot venni, szívesen vásárolok olyan idős néniktől, akik saját kertjükből hozzák a növényeket és minden szükséges információt megkapok tőlük, ami a virág gondozásához szükséges. Idén előszőr ültettem törpeszegfűt. A lilásbordó színű virágot átültettem egy nagyobb cserépbe és remekül érzi magát nálunk.

torpeszegfu_1.jpg

törpe szegfű

Más ügyben jártunk egy barkácsboltban, ahol  a francia levendulát meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. A tömött, lila virágfejecskék ontják magukból az illatot és én nem győzök gyönyörködni bennük.

A kövirózsák szépen átteleltek odakinn, s bár élénkzöld színüket még nem nyerték vissza, úgy látom szépen fejlődnek.

Egy cserép,  korábban a konyhaablakban kókadozó bazsalikomot is kiraktam a napra, hadd élvezze a friss levegőt a többi növénnyel együtt.

bazsalikom2.jpg

bazsalikom

Ha már biztosan nem lesznek éjszakai fagyok, kirakom a bent sikeresen áttelelt Pentást (egyiptomi csillagcsokor) is.  Az ötágú csillagokra emlékeztető fehér virágai egész nyáron nyíltak.

Pár napja kísérletképpen saláta magokat vetettem egy kilyuggatott aljú műanyag dobozba. Nagy örömmel látom, hogy a magok megeredtek és apró levélkék sorakoznak egymás mellett. Ha megerősödnek, majd ládába ültetem át a palántákat.

Ez pillanatnyilag a növénybirodalmam a teraszon, de a szezon folyamán még biztosan tovább bővül  a  virágok száma, leginkább egynyáriakkal.

levendula4.jpg

levendula

Nem tudom hogyan, de nálunk a tél folyamán mindenféle kacat gyűlik össze a teraszon. Olyasmi, amit nem tudok hová tenni, de még nem akarok kidobni, az a teraszon köt ki. Eddig csak kerülgettem a limlomot, de tegnap elhatároztam, hogy nekiesek és kidobok mindent, ami nem kell, vagy leviszem a tárolóba, hogy a teraszon tényleg csak a növények maradjanak. Ha megszabadulok a kacatoktól,  jön a terasz nagytakarítása. Ennek ugyan a virágok ültetése előtt lett volna az ideje, de ehhez nem volt elég jó idő (meg talán elég kedvem sem). Miután a terep teljesen üres, nekifogok a rácsokat burkoló bambusz megtisztításának. Régebben levettem az árnyékolókat és a kádban kefével lemostam. Mostanság azonban már nem vállalkozok ekkora munkára és csak egy nyeles kefével porolom, majd mosom le kívül-belül.

kefe.jpg

a bambusz árnyékoló tisztítása

Ezután jön a tárgyak vizes lemosása. A kinti összecsukható széket, agyag díszeimet és a cserepeket lemosom úgy, hogy kiviszek egy vízzel teli lavórt. A kisebb tárgyakat megfürdetem, a nagyobbakat természetesen csak lemosom tisztítószeres ronggyal és a napon megszárítom. Az ablak és ajtókeretek, valamint az üveg tisztítása már korábban megtörtént, most csak egy kis felfrissítést igényel. Utoljára marad a terasz padlójának tisztítása, ami  kültéri padlócsempével van burkolva.

kovirozsa.jpg

kövirózsa

A nagyon szennyezett részeket kefével dörzsölöm, a kevésbé szennyezetteket domesztoszos vízzel, nyeles felmosóval mosom át többször. Nem szívesen használok vegyszereket, de kültérre, ahol eső és hó is éri, mégis használom. A fal elég jó állapotban van, a foltokat részben lemosom, részben leradírozom.  Ha a kis terasz csili-vili, elégedetten ülök ki a növények közé és élvezem a napfényt.

tavaly.jpg

             a terasznövények tavaly,  kora nyáron

Ilyenkor tavasszal még örülök minden napsugárnak, de ahogy meleg lesz és a napsugarak ezerrel tűznek a teraszra délelőtt 11 órától napnyugtáig, már nem olyan kellemes kinn lenni és a növények sem kedvelik a hosszantartó, tűző napot. Az évek során mindenfélével próbálkoztunk, hogy csökkentsük a tikkasztó napsugarak erejét.

salata.jpg

saláta levél-kezdemények

Az eredetileg ablakra való bambusz rolók a rácsra applikálva (spárgával és vékony dróttal)  jól beváltak. A színük ugyan kissé megkopott, de a formájukat megtartották, sem eső, sem szél nem fogott rajtuk. A duplasoros rolók nemcsak a teraszra való belátást akadályozzák meg, de árnyékot is adnak a közvetlenül a rács mellé állított növényeknek. Mindez persze nem ad elég árnyékot, hogy kinn lehessen ülni, így napernyőkkel próbálkozunk, de kánikulában ez sem elég.

Tavaly családi segítséggel lefestettük a rozsdás erkélyrácsokat, így most ez sem rontja a látványt, mint még ezen a festés előtti képen.

napernyo.jpg

Nem tudjuk még, milyen nyár vár ránk sem az időjárást, sem a járványt illetően. Teraszunk így továbbra is lakásunk meghosszabbításaként mentsvárunk lesz, ahol a növények a természet közelségét jelentik számunkra.

 

Cecilia

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, Örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá