Rácsos szilvatorta
Finom, dekoratív és könnyen elkészíthető édesség
Szilvaérés idején kihagyhatatlan finomság nálunk a szilvatorta. Finom, dekoratív és könnyen elkészíthető édesség. Ezt vittem a legutóbbi könyvklub összejövetelre is. Mindenkinek ízlett, így utólag körbeküldtem a receptet, most itt is közreadom.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
12 dkg vaj
1 tasak sütőpor
1 tojás
8 dkg cukor
80 dkg szilva
1 evőkanál fahéj
Elkészítés:
A tojást elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a tasak sütőport. A kigyúrt linzertésztát jó fél órára hűtőbe tesszük. Közben kettévágjuk a szilvákat és kiszedjük a magot.
A kihűlt tészta kétharmadát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kerek tortaformába rakjuk. Kézfejjel és tenyérrel úgy ellapogatjuk, hogy kb. fél cm-es pereme legyen a tortaformában. A félszilvákat a peremnél kezdve körbe rakjuk, majd belső részt is kitöltve az egész felületet beborítjuk szilvával, a vágott felületükkel felfelé. Megszórjuk fahéjjal. A maradék tésztából a rácsozáshoz megfelelő hosszúságú rudakat sodrunk a kezünkkel és 3 centiméternél nem sűrűbben helyezzük el a szilván előbb egyik, majd másik irányban. Végül egy evőkanálnyi cukorral az elkészült tortát megszórjuk, s a 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. Cikkelyekre vágva tálaljuk.
Mihály