2021. nov 04.

Gyűszűmúzeum Vácrátóton

írta: Miranda47
Gyűszűmúzeum Vácrátóton

Sok gyűszűnyi boldogság

gyuszu3.jpg

Idén nyáron végre újra felkerekedett a nyugdíjas pedagógusok klubja, amelynek tagja vagyok.  A  fránya járvány miatti, csaknem két éves szünet után mindenki lelkesen jelentkezett a már régóta tervezett, ám közismert okok miatt elmaradt kirándulásokra.

Szeptember első napjaiban csapatunk Vácra indult. Terveink között szerepelt a város nevezetességeinek és a Sajdik Ferenc gyűjteménynek a megtekintése, valamint séta a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. És itt ért bennünket a meglepetés. Kiderült, hogy  az arborétum közvetlen közelében egy Európában páratlan, a maga nemében egyedülálló kiállítás kapott helyet: egy gyűszűmúzeum.

gyuszu2.jpg

Feltételezem, hogy jó néhány mai fiatal egyetlen egy gyűszűt sem látott még életében, itt pedig egyszerre körülbelül 6000 látható! A nem túl tágas helyiség falain és előttük  tárlók és kisbútorok sorakoznak, ezeken állnak az ujjvédők, tematika szerint sorba rakva. Maga a kedves, közvetlen tulajdonos, Mészáros Józsefné Magdi fogadott bennünket. Kíváncsian  vártuk a  beszámolóját erről a nagyon érdekes gyűjteményről. Kiderült, hogy már gyermekkorában hobbija volt a szalvéták, gyufacimkék gyűjtése. Édesanyja példáját követve  fiatal lányként megtanult varrni, eleinte  magának, majd gyermekeinek  is készített ruhadarabokat. Nagyon büszke arra, hogy saját, majd leánya esküvői ruháját is maga varrta.

gyuszu1.jpg

Férjével később faliórákat és legyezőket gyűjtöttek, ám 1985-ben Iránból hazatérő sógora egy gyűszűvel lepte meg Magdit. A házaspár fejében ekkor született meg a gondolat: a nagy helyet elfoglaló faliórák helyett inkább ezeket a pici tárgyakat kellene gyűjteni. És innentől nem volt megállás. Az első 1000 darab nehezen jött össze. A családtagok aktívan részt vettek a kollekció összeállításában. Minden ismerősüket megkérték, hogy külföldi útjukból hozzanak egy-egy ujjravalót. A polcokat, tárlókat Magdi férje készítette, aki azonban sajnos 2015-ben elhunyt. Ezt követően Magdi Ábrahámhegyről (ahol akkoriban laktak) visszaköltözött Pestre, majd 2018-ban Vácrátót lett az új otthona neki és különleges kiállításának.

6_1.jpg

Anyukám varrónő volt, ezért örömmel láttam viszont az ismerős tárgyakat, amelyek mind gyermekkoromat idézték fel: a régi Singer varrógépet, a stoppolófákat, szabóollókat, a talpas fa cérnacsévéket, és természetesen a rengeteg gyűszűt, amelyek beborítják a falakat. A gyűjtemény legrégebbi darabja egy ókori ásatás során előkerült ujjvédő, korát 3000 évre becsülik. A legtöbb példány Angliából származik, de  a többi szinte a világ minden országát reprezentálja. A legkülönbözőbb anyagokból készültek: fémből, fából, agyagból, üvegből, bőrből, porcelánból és így tovább. Némelyiken híres emberek portréi láthatók: Shakespeare, Michael Jackson, Dickens stb. Van egy sorozat az angol királyi család történetéről és családtagjairól. Egy másik Krisztus életútját ábrázolja. Egyes darabokon címerek, várak, állatok, növények láthatók. Csak kapkodtam a fejem, azt sem tudtam, hova nézzek. Szerintem két nap is kellett volna ahhoz, hogy tüzetesebben szemügyre vegyem az összeset, ám nekünk alig háromnegyed óra állt rendelkezésünkre.

a_tulajdonos_engedelyevel.jpg

A  tulajdonos engedélyével

A vezetés végén házigazdánk stílusosan, egy-egy gyűszűnyi pálinkával kínált meg bennünket. Hálásan köszöntük meg az élményt, amiben részünk volt, mert valóban rendkívüli látványt nyújt a nagy gonddal és szeretettel összeállított tárlat.

A vácrátóti kollekciót csak egy kanadai hölgy gyűjteménye múlja felül, aki  9000 ujjvédővel büszkélkedhet. Magdi célja, hogy bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe. A kiállítást előzetes bejelentkezés után lehet megtekinteni. A belépés ingyenes, de szívesen fogadnak pénzbeli adományokat és természetesen gyűszűket.

 saját felvételek

 Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

kultúra program kiállítás szabadidő múzeum nyugdíjas klub Miranda gyűszűmúzeum Vácrátot