Krumplis-gombás derelye
Kiadós töltött főtt tészta
A derelye vagy barátfüle gyakran szerepelt gyermekkorom étrendjében, de leginkább szilvalekvárral töltve. Nemrégiben kipróbáltam egy érdekes receptet, amelyben főtt krumplival és sült gombával töltik a tésztabatyukat. Nagyon jó ízkombináció! Sült hagymával és szalonnapörccel hintettem be a tetejüket, fenséges volt. Sajnos nem vagyok valami ügyes a formázásban, így nem sikerültek egyformára a derelyék, de nekem nagyon ízlettek.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre forró víz (2 vagy 2,5 dl, a liszttől függően – rugalmas, elasztikus tésztát kell kapnunk)
2 evőkanál zsíros tejföl
1 evőkanál puha vaj
fél kiskanál só
2,5 bögre liszt
A töltelékhez:⠀
fél kg krumpli
30 dkg gomba
zöldfűszerek (petrezselyem, zellerzöld)
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük hozzá a sót, vajat és tejfölt, öntsük bele a forró vizet és gyúrjuk össze a tésztát (először kanállal keverjük, hogy kicsit meghűljön). Tegyük lisztezett deszkára és dagasszuk, amíg nem lesz rugalmas. Takarjuk le fóliával és hagyjuk pihenni 10-15 percig.
Ezalatt készítsük el a tölteléket. Sós vízben főzzük puhára a krumplit és törjük össze. A gombát egészen apróra vágjuk fel és dinszteljük meg olajban, használhatunk gombakonzervet is, azt is érdemes olajban megfuttatni. Keverjük össze a krumplipürével. Adjuk hozzá az apróra metélt zöldfűszereket, a sót, borsot és szerecsendiót. Ne sajnáljuk a fűszereket, legyen jó ízes a töltelék. Kezdhetjük a derelyék formázását.
Vágjuk le a tészta egyharmadát. Nyújtsuk egy hosszú, kb. 10 cm széles lappá. Nedves kézzel formázzunk golyókat a töltelékből és rakjuk a lap egyik felére, a középvonalhoz közel, kb. 5 cm-re egymástól. A tészta széleit vizezzük be, majd hajtsuk rá a töltelékre a másik felét. Jól nyomkodjuk össze a széleket villával. Egy pohárral vágjuk ki a félkör alakú derelyéket. Tegyük egy tálcára, majd a hűtőbe, amíg a többi is elkészül.
Bő, sós vízben főzzük ki őket. A főzővízbe tehetünk babérlevelet, szemes borsot és zöldfűszert. Ha feljönnek a víz tetejére, pár percig még forraljuk, majd szedjük ki szűrőlapáttal. Tejföllel, vajjal vagy sült szalonnapörccel és hagymával tálalhatjuk, savanyúsággal fogyaszthatjuk.
Igen kiadós étel, a derelyék jól megnőnek, kb. 20 darab lesz ebből a mennyiségből.
Jó étvágyat!
Miranda
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!