2022. jan 29.

Krumplis-gombás derelye

írta: Miranda47
Krumplis-gombás derelye

Kiadós töltött főtt tészta

7_2.jpg

A derelye vagy barátfüle gyakran szerepelt gyermekkorom étrendjében, de leginkább szilvalekvárral töltve. Nemrégiben kipróbáltam egy érdekes receptet, amelyben főtt krumplival és sült gombával töltik a tésztabatyukat. Nagyon jó ízkombináció! Sült hagymával és szalonnapörccel hintettem be a tetejüket, fenséges volt. Sajnos nem vagyok valami ügyes a formázásban, így nem sikerültek egyformára a derelyék, de nekem nagyon ízlettek.

3_5.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

1 bögre forró víz (2 vagy 2,5  dl, a liszttől függően – rugalmas, elasztikus tésztát kell kapnunk)

2 evőkanál zsíros tejföl

1 evőkanál puha vaj

fél kiskanál só

2,5 bögre liszt

 4_3.jpg

A  töltelékhez:

fél kg krumpli

30 dkg gomba

zöldfűszerek (petrezselyem, zellerzöld)

só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, tegyük hozzá a sót, vajat és tejfölt, öntsük bele a forró vizet és gyúrjuk össze a tésztát (először kanállal keverjük, hogy kicsit meghűljön). Tegyük lisztezett deszkára és dagasszuk, amíg nem lesz rugalmas. Takarjuk le fóliával és hagyjuk pihenni 10-15 percig.

5_4.jpg

Ezalatt készítsük el a tölteléket. Sós vízben főzzük puhára a krumplit és törjük össze. A gombát egészen apróra vágjuk fel és dinszteljük meg olajban, használhatunk gombakonzervet is, azt is érdemes olajban megfuttatni. Keverjük össze a krumplipürével. Adjuk hozzá az apróra metélt zöldfűszereket, a sót, borsot és szerecsendiót. Ne sajnáljuk a fűszereket, legyen jó ízes a töltelék. Kezdhetjük a derelyék formázását.

vagott_2.jpg

Vágjuk le a tészta egyharmadát. Nyújtsuk egy hosszú, kb. 10 cm széles  lappá.  Nedves kézzel formázzunk golyókat a töltelékből és rakjuk a lap egyik felére, a középvonalhoz közel, kb. 5 cm-re egymástól. A tészta széleit vizezzük be, majd hajtsuk rá a töltelékre a másik felét. Jól nyomkodjuk össze a széleket villával. Egy pohárral vágjuk ki a félkör alakú  derelyéket. Tegyük egy tálcára, majd a hűtőbe, amíg a többi is elkészül.

6_5.jpg

Bő, sós vízben főzzük ki őket. A főzővízbe tehetünk babérlevelet, szemes borsot és zöldfűszert. Ha feljönnek a víz tetejére, pár percig még forraljuk, majd szedjük ki szűrőlapáttal. Tejföllel, vajjal vagy sült szalonnapörccel és hagymával tálalhatjuk, savanyúsággal fogyaszthatjuk.

Igen kiadós étel, a derelyék jól megnőnek, kb. 20 darab lesz ebből a mennyiségből.

Jó étvágyat!

 Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

recept tészta derelye főtt tészta Miranda krumplis-gombás