2022. sze 03.

Kiállítások a Ligetben és a környékén

írta: Lujza65
Kiállítások a Ligetben és a környékén

Millennium Háza, Ráth György-villa, Walter Rózsi-villa


c7b0aeb65cf85a79204bb468852981ba.pngOlvastam, hogy a városligeti Millennium Házában Neo Kortárs Művészeti Tér nyílt. Nagyon kíváncsi lettem, mert voltam már ebben az 1885-ben létesült, majd több mint 130 év elteltével az eredeti neoreneszánsz stílusban gyönyörűen helyreállított épületben

Úgy gondoltam, érdekesen érvényesülhetnek kortárs művek ebben a környezetben, és nem is tévedtem. A 350nm-es, elsötétített kiállítóterem ad helyet William Kentridge dél-afrikai művész Lágyabban játszd a táncot című, lenyűgöző videóinstallációjának.

          A felújított Olof Palme ház, a Millennium Háza    Forrás: Wikipedia

Nyolc hatalmas vetítővászon karéjában ülünk, figyeljük a képeket. Az első vetítővásznon látott kép hamarosan a második vásznon villan fel, mialatt az első vetítővásznon máris jön a második kép, az első szerves folytatása. Pár másodperc elteltével a nyolc vásznon egybefüggő történet bontakozik ki. Kellemes zeneszóra egyszerű helyi viseletbe, hosszú köpenyfélébe burkolózott férfiak, talán földművesek vonulnak körülöttünk. Húzzák, kerék nélküli talapzaton, az európai ruhába öltözött zenekart. A következő alakok fejeket ábrázoló rajzokat emelnek a magasba, maguk után húzva, ismét kerék nélküli talapzaton, a pulpituson szónokoló vezért és a stábjának árnyait. És mennek kitartóan, a holmijukat cipelve. Később infúziós állványokat visznek a nyomorultak, vidám csontvázak is vannak a menetben, vonszolva maguk után a magasra emelt zászlót lengető fiatalembert. Végül szinte semmijük nem marad, mégis húzzák, botladozva, a fegyvert rájuk fogó fiút.

Videóinstalláció - saját felvételek

Én így láttam az installációt, de sokféleképpen lehet érteni - éppen ezért jó ez a mű. Az embereket ábrázoló fényképek és a közöttük, mellettük burjánzó rajzok 15 percen keresztül tartanak fogva, ám annyi új motívum tűnik fel minduntalan, hogy érdemes még egyszer végignézni. 

Innen trolival mentem a közeli Ráth György-villába, ahol az (évek óta zárva tartó) Iparművészeti Múzeum szecessziós kiállítását láttam. Az állandó kiállításon berendezett fogadószoba van szebbnél szebb műtárgyakkal, Ráth György historizáló ebédlőjének rekonstrukciója, szobrok, vázák, ékszerek gyönyörködtető együttesei levegősen, áttekinthetően kiállítva.

 kakas.jpg

ora.jpg

            Két kiállítási tárgy a Ráth György villában - saját felvételek

Egy kisebb emeleti teremben időszaki kiállítások váltják egymást. Tavaly nyáron élvezetes volt a Dresszkód: szecesszió című kiállítás elegáns és sportruhák, napernyők, táskák, legyezők kavalkádjával.

dresszkod_szecesszio.jpg          A kiállítás prospektusa

Idén Egy kis Bécs Budán címmel a mára szinte felismerhetetlenül átépített Pikler-villa eredeti terveit, fotóit, megmaradt apróbb berendezési tárgyait mutatják be. A villát és annak teljes belsőépítészeti kialakítását Josef Hoffmann osztrák építész tervezte.

A fasori Ráth György-villától mindössze 200méterre van a Bajza utca elején Budapest talán legújabb látványossága, a korhűen helyreállított Walter Rózsi-villa.

 

A villa 1936-ban épült Fischer József és felesége, a statikus mérnök Pécsi Eszter tervei alapján. A megrendelő Walter Rózsi operaénekes és a férje, dr. Radó Géza textilkereskedő volt. Leányukkal, a ma Argentínában élő Radó-Walter Marikával költöztek a villába.

Ha a család kinézett a nagy utcai ablakokon, szemben, a mai Garzonház helyén nyáron teniszpályát, télen jégpályát láthattak, a korcsolyázó gyerekek között akár az anyukámat meg az öccsét is. 

Az ingatlan az államosítás után a BM-é lett, óvoda működött benne.

Jelenleg ez Budapest egyetlen belülről is megtekinthető modernista, „Bauhaus”-os épülete, a Magyar Művészeti Akadémia tulajdona és az Építészeti Múzeum két kiállításának ad helyet. A földszinten a Fasori históriák című fotókiállításon ízelítőt kapunk a Városligeti fasor és az épület történetéből. Az igazi csemege azonban maga a nagy gonddal rekonstruált épület, az emeleten a Színtér és Lakótér című kiállítással. Itt – sok egyéb érdekesség mellett – láthatjuk Fischer József tervezőasztalát Breuer Marcell tervezte csővázas székekkel.

fischer.jpg

Hack Róbert felvétele, MÉM MDK Digitalizációs Osztály

 

Első kép : A Walter Rózsi-villa belső homlokzata 2022 áprilisában. Wachsler Éva felvétele, MÉM MDK Digitalizációs Osztály

Lujza

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

kiállítás Lujza Ráth György-villa Millenium háza Walter Rózsi- villa