Így készül a vegeta házilag
Sóban tartósított zöldségkrém, ízesítésre
Szeretnék ajánlani a kedves Olvasóknak egy házilag készített, tartósítószerektől mentes zöldségkrémet, amit levesek, főzelékek, vagy akár pörkölt ízesítésére lehet felhasználni. Elkészítése viszonylag egyszerű, csak a zöldségek megtisztítása és ledarálása veszi igénybe az időnket. A zöldségek súlya tisztított állapotban értendő.
Hozzávalók:
1 kg sárgarépa
0,5 kg petrezselyemgyökér
0,5 kg paradicsom
0,5 kg fejeskáposzta
0,5 kg karfiol
25 dkg zellergumó
25 dkg karalábé
25 dkg kelkáposzta
25 dkg vöröshagyma
25 dkg zöldpaprika
1 jó marék petrezselyemzöld
1 jó marék zellerzöld
1 kg só
Elkészítés:
Minden zöldséget ledarálunk, egy kiló nem jódozott sóval összekeverünk, majd szorosan üvegekbe nyomkodjuk a pépet. A tetők alá celofánt rakunk. Én botmixer-szerű darálóval dolgoztam, de húsdarálón is meg lehet darálni, lehetőleg minél finomabbra. Az üvegek 2-3 dl-esek. Célszerű kis üvegekben tárolni, hogy ne álljon sokáig a bontott üveg. Hűtőben, vagy hűvös helyen ajánlatos tartani, felbontás után mindenképpen. Bontatlanul eláll egy évig is.
A képeken látható mennyiség fele adagból készült. Nem muszáj dekára betartani a mennyiségeket.
gigabursch 2022.10.23. 07:44:46