Lambada szelet
Szép dísze lehet a húsvéti asztalnak
Ez a recept a családunkban öröklődik és mindig óriási sikere van. Hogy miért lambada a neve, azt nem tudnám megmondani. Egy viszonylag gyorsan összeállítható, finom, mutatós és kiadós süteményről van szó.
Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás
30 dkg cukor
8 evőkanál meleg víz
4 evőkanál kakaópor
1 csomag sütőpor
25 dkg liszt
a krémhez:
3 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 vaníliás cukor
25 dkg vaj vagy Ráma margarin
10 dkg porcukor
ízlés szerint rum vagy aroma (elhagyható)
a mázhoz:
10 dkg vaj vagy Ráma
3 evőkanál kakaópor
10 dkg porcukor
1 evőkanál tej
vagy kész tortabevonó
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, fokozatosan adagolva hozzá a meleg vizet. A fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgás masszához adjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert habot. Két részre osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük először a sárga tésztát, majd a tetejére a barnát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A pudingport a tejben felfőzzük és azonnal, szorosan letakarjuk egy fóliával, hogy ne bőrösödjön meg. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat/margarint, illetve a rumot. Gépi habverővel simára keverjük a krémet és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, majd a tetejére simítjuk a forró csokimázt. Ez így készül: a porcukrot és a kakaóport összekeverjük egy kis lábasban, majd ráöntjük a tejet és rákockázzuk a vajat. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Várjuk meg, míg az összes vaj elolvad, és még egy kis ideig melegítsük, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen.
Érdemes a már kissé megszilárdult, de még nem kemény máz tetején éles késsel bejelölni a szeleteket, hogy felvágáskor ne törjön a bevonat.
Jó étvágyat!
Miranda