2023. sze 27.

A könyv a világ tengereit járta kereskedelmi hajókon

írta: Lujza65
A  könyv  a  világ  tengereit  járta  kereskedelmi  hajókon

Tévedésből került hozzám, de nálam végre jó helyen vaneee.jpg

Gondolom, nemcsak velem fordul elő, hogy valamiért hirtelen nagyon fontos lesz elolvasni egy bizonyos könyvet. Valaki ajánlja, vagy olvasok, hallok róla, esetleg régóta keresek valamit, ami benne lehet éppen abban a könyvben.

Az egyik kedvenc könyvem írójáról, a nem túl ismert brit Howard Springről addig nézegettem az interneten mindenfélét, míg meg nem találtam a felesége visszaemlékezés-kötetét. A férjéről és közös életükről írt benne. Sok tétovázás után úgy döntöttem, ez a könyv kell nekem. Megrendeltem Angliából az Amazon internetes kereskedőtől. Hamar meg is jött, de nem Springné könyve volt a csomagban, hanem a férj műve, egy regénye második kötete. Az Amazon elismerte a hibát, visszaküldte a pénzt, és nem tartott igényt a szegény árva második kötet visszaküldésére.

forditva_2.jpgElső tulajdonosa a British Sailors’ Society (Brit Hajósok Társasága) jótékonysági szervezet volt.

Belelapoztam kéretlen könyvembe. Hamar kiderült, hogy egy 1935-ben írt regény kilencedik kiadása, 1952-ből. Első tulajdonosa a British Sailors’ Society (Brit Hajósok Társasága) jótékonysági szervezet volt. A belső borítóra ragasztott címke szerint kölcsönadta (!) a brit kereskedelmi hajóflotta könyvtárának „abban a reményben, hogy a tengerészek örömüket lelik benne és hasznukra válik”. A jótékonysági szervezet azért az utolsó üres oldalon jónak látott elhelyezni egy  figyelmeztetést, hogy ne felejtsék el kikötés előtt visszavinni a hajó könyvtárába a kiolvasott könyvet, mert „a hajó könyvtárát a következő kikötőben lecserélik.”

oldalan.jpgFigyelmeztetés, hogy ne felejtsék el kikötés előtt visszavinni a hajó könyvtárába a kiolvasott könyvet, mert „a hajó könyvtárát a következő kikötőben lecserélik.”

Így járta a világ tengereit 30 évig a könyvem a brit kereskedelmi hajókon, remélem az első kötet kellemes társaságában. Mire mindenütt volt és mindent látott, 1984-ben belföldi szolgálatra a Norfolk megyei könyvtárba került. Onnan kikölcsönözték a megyeszékhelyen, Norwich-ban működő, a mozgássérülteknek sokoldalú támogatást nyújtó Vauxhall Centre-be, azután valamilyen H.Q. Store-nak, mégpedig a könyvtárközi kölcsönzésre kiadható könyvek közé. 2004-ig szolgálta a könyvem az olvasókat, de nagyon szép állapotban van, mindössze a 69. oldal alján díszeleg egy pici szamárfül, és a levehető védőborító kallódott el az idők során.
szamarful.jpg

Az egyetlen szamárfül

Úgy tűnik, a könyv még 18 évig hányódott az Amazon angliai raktárában. 2022-ben egy figyelmetlen kéz fölkapta, becsomagolta és elküldte Magyarországra, nekem.

Ha már így alakult, én örülök, hogy lett egy olyan könyvem, aminek a tartalmánál még érdekesebb a sorsa.

oldal_norfolk.jpgAz angliai kölcsönzések

Újabb tétovázások után még egy kísérletet tettem Springné könyvével. Most már nem az Amazontól rendeltem, hanem egy angliai könyvkereskedőtől, olcsóbban. Izgatottan várom, ez alkalommal mit fogok kapni.

A nyitóképen a Benarmin brit kereskedelmi hajó 1967-ben a londoni kikötőben; forrás: Wikimedia Commons. A többi saját felvétel.

LUJZA

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

olvasás könyv történet Lujza