2024. júl 10.

Egy néptanító gondjai 120 évvel ezelőtt

írta: Régiségek blog
Egy néptanító gondjai 120 évvel ezelőtt

Fájdalmas üzenet a múltból
bajuszos.jpg

 Mai kényelmes életünkben csip-csup ügyeken bánkódunk, szorongunk, stresszelünk, pedig nem kellene. Ha összehasonlítjuk a mai lehetőségeinket, a körülményeket a régebbi korokéval, rögtön látjuk és megértjük a különbséget.

Régi iratok közt keresgélve egy megsárgult, gondosan összekötött levélköteget találtam. Két, gyöngybetűkkel írt kérvény piszkozatát emeltem ki közülük. Férjem ükapja írta. Öt generáción át rokonaink fontosnak tartották, hogy ezeket az iratokat megőrizzék. Mi lehetett az oka annak, hogy a sok-sok selejtezés, iratrendezés, költözködés ellenére pont ezek a levelek és iratok maradtak meg? Elég volt az első sorokat elolvasni, hogy kiderüljön a válasz.

„… a legmélyebb alázattal esedezem… irgalmas és nemes szívéhez fordulni azon legmélyebb alázatú könyörgésemmel, miszerint… szíveskedjék némi anyagi segéllyel támogatni. …”

Az első kérvényt 1902-ben írta a vagyontalan, ötgyermekes falusi tanító, a címzett az elemi iskola fenntartója volt. 35 évnyi tanítói szolgálat után segélyt szeretett volna kapni, hogy súlyosan beteg, de még gyógyítható felesége számára az orvosi kezeléseket meg tudja fizetni.

A kérvény szokatlan stílusa furcsa a mai olvasó számára (főleg a hosszú mondatok miatt), pontosan kifejezi azt az alárendelt szerepet, ahogyan a tanító és családja élni volt kénytelen.
5_8.jpg

Nagyméltóságú és Főtisztelendő Érsek Úr!

Legkegyelmesebb Atyám!

A legmélyebb alázattal esedezem Nagyméltóságú és Főtisztelendő Érsek Úr előtt, legyen a legkegyelmesebb elnézéssel, amiért, mint legkisebb és legalázatosabb szolgája jelenleg nagyon is nyomasztó anyagi helyzetemben bátorkodom a számtalanokkal éreztetett irgalmas és nemes szívéhez fordulni azon legmélyebb alázatú könyörgésemmel, miszerint legyen a legkegyelmesebb, s engemet, legalázatosabb szolgáját az alábbiakból eléggé megvilágító nyomasztó anyagi helyzetemhez mérten némi anyagi segéllyel támogatni.

Hála a Jó Istennek még nem is az teszi testi erőmet némileg megesetté, szellemi erőmet megpetyhüdté, - mert életem delét átlépve 35 év óta viselem a köznevelés és tanítás terhét -, mint inkább az, hogy 33 év óta velem hű házastársi viszonyban élő, kedves nőm súlyos beteg, ki orvosi szakvélemény szerint fürdő és tapasztalt orvosi kezelés mellett még gyógyítható volna, de lelkem legnagyobb fájdalmára ezt önerőmből nem teljesíthetem. Mert 1881. év óta egymás után ez ideig 4 leányom közül háromnak vidéki nő-zárdákban eszközölt neveltetési, egynek közülük tanítónővé képeztetési, kettejüknek férjhezadási, nem különben egy fiamnak a gimnázium 8 osztályán át való taníttatási, egyévi egyetemi, egyévi katona önkéntesi költségei, no meg évi adóm, két nyugdíj évi tagsági díjfizetései, a 850 korona évi tanítói fizetésemet évről évre annyira fölemésztették, hogy abból jelen égető szükségletem, kedves nőm gyógyíttatására semmit sem takaríthattam meg.

2_2_1.jpgAz imént és túl mély alázattal elősoroltakra való tekintettel, újból is mély alázattal és bizalomteljes tisztelettel könyörgöm Nagyméltóságú és Főtisztelendő Érsek Úr, legkegyelmesebb Atyám előtt, méltassa azokat magas és kegyes figyelmére, s legyen irgalmas nyomasztó helyzetemhez mérten kedves nőm gyógyíttatása céljából anyagi segélyben részesíteni. Mely kedves nőmre és egész családomra nagyon is jótékonyan ható magas kegyéért buzgón imádjuk Istenünket.

A Nagyméltóságú és Főtisztelendő Érsek Úr legkegyelmesebb Atyámnak fölszentelt Főpásztori kegyes kezeit csókolva Krisztusban leghálásabb gyermeke

 

                                                   Balázs József

                              bács-madarasi róm.kath. tanító

Bács-Madarason, 1902. év április hó 12-én

 

 

Megdöbbentő az a megalázkodás, amellyel a tanító segélyért folyamodik, esedezik. Ugyanakkor megható, milyen gyöngéd, szemérmes szeretettel ír a feleségéről, segítséget remélve gyógyíttatásához. Elszomorító és elgondolkodásra késztet az is, vajon mennyit ért 1902-ben az évi 850 koronás tanítói fizetés? (Hátha a kedves olvasók között akad olyan tájékozott szakember, aki tudna példákat hozni a létfontosságú cikkek és szolgáltatások akkori árára, értékére.) 70 korona havonta, egy héttagú család számára. Ebből persze még le kell vonni az adót, a nyugdíj-tagsági díjakat, a gyermekek tandíját és a családtól távol, tanítóképzőben, illetve zárdában, kollégiumban nevelkedő gyermekek után fizetendő összegeket.

Szomorú tény, hogy kérelmére válasz sem érkezett, nemhogy segélyt vagy érdemi segítséget kapott volna.


6_1_1.jpg

2 évvel később a tanító a közoktatási miniszterhez fordult. Időközben felesége egyre betegebb lett, kölcsönökből próbálta őt gyógyíttatni. Egyik leánya hazatért az óvónőképzőből, hogy nagybeteg édesanyját ápolhassa, de közben vérmérgezést kapott és belehalt. Az édesanya súlyos állapotban még 7 hónapig szenvedett, majd ő is meghalt. Az összetört férj megpróbálta a kölcsönöket törleszteni, de kevés sikerrel. Reménykedve fordult a miniszterhez segítségért, kérelméhez szegénységi bizonyítványt és az iskolaszék támogatását is mellékelte. (Az alábbi kérvényből kihagytam az előzőből már ismert részeket.)

Nagyméltóságú dr. Berzeviczy Albert Vallás és közoktatásügyi Miniszter Úrhoz

Budapesten

Balázs József bács-madarasi néptanító legalázatosabb kérvénye, melyben részére a felsorolt tények alapján anyagi segélyben való részesedés elrendeléséért esedezik

 

         Nagyméltóságú Vallás és Közoktatásügyi Miniszter Úr!

         Kegyelmes Uram!

         Alulírott mély alázattal esedezem, legyen kegyelmes elnézéssel, ha a Nagyméltóságú Miniszter Úr, kegyelmes Uramnak, mint édes hazánk egyik legfontosabb közügyek kormányzójának magas figyelmét reám, mint immár 36 éven át a köznevelés és tanítás terén szakadatlanul működő szegény tanítóra, s annyi éven át nagy nélkülözésekkel küzdő családapára vagyok bátor felhívni a végből, miszerint jelen legalázatosabb kérelmemet az alább felsorolt indokaimat támogató okmányaim alapján anyagi segélyezésemet elrendelni kegyeskedjék.

Az A.) alatt csatolt községi bizonyítvány tanúsítja, hogy minden ingatlan vagyont nélkülözök s szerény fizetésemet 850 korona képezi, mely évi jövedelmemet … 1881. évtől kezdődőleg gyermekeim taníttatására fordítottam, ...  az előre nem látható csapások fedezésére nem volt módom tőkét gyűjteni... Az egyik leányom, mint másodéves óvóképezdésznő, 1902. év augusztus hó 1-én, súlyos betegségben szenvedő édes anyjának gondos ápolása közben vérmérgezésben meghalt. Kedves nőm pedig 3 évig gyengélkedett s 14 hónapon át súlyos betegségben szenvedett, hosszú kínlódás után 1903 évi április hó 6-án elhunyt. … - Hogy ezen költségeket fedezhessem, 800 korona kölcsönt kellett felvennem, melyet szerény évi jövedelmemből képtelen vagyok letörleszteni, ezen aggasztó s nehéz helyzetemtől kényszerítve folyamodok reménnyel telve Nagyméltóságod kegyességéhez.

A B.) alatt csatolt, s az iskolaszéki elnök által kiállított működési bizonyítvány tanúsítja, hogy 36 éve működöm a községben megszakítás nélkül tanítói minőségben úgy a felsőbb hatóságok, mint a községi lakosság teljes megelégedésére.

E fentebb felsorolt indokaim kegyes figyelemben vételével a kérésem megújításával maradok a Nagyméltóságú Miniszter Úrnak

                                               legalázatosabb szolgája

                                              Balázs József néptanító

Bács Madarason, 1904. évi márczius hó 29-én
4_1_1.jpg

A nagyméltóságú miniszter úr sem „kegyeskedett” válaszolni.

Elképzelem a család kiszolgáltatott helyzetét, a mérhetetlen bánatot, a sorozatos megaláztatásokat… és mély sóhajjal nyugtázom: milyen jó, hogy azok a léleknyomorító idők már elmúltak.

Ma minden semmiségen, apró kellemetlenségen bosszankodunk, folyton találunk okot/ürügyet a panaszkodásra, sopánkodásra, elégedetlenkedésre. 120 évvel ezelőtt más problémákkal küzdöttek az egyszerű, dolgos emberek. El sem tudjuk képzelni azt a kiszolgáltatottságot és kétségbeejtő helyzetet, ami egy embert ilyen mértékű megalázkodásra kényszerített.

Utólag is csodálom Balázs József tanító lelkierejét, kitartását, emberségét. Hálával gondolok rá. Kézbe veszem a törékeny papírlapokat, látom az apró javításokat a gyöngybetűkkel írt kérvényeken (hiszen a piszkozatokat őrizte meg a családi archívum).

Elgondolkodtató és fájdalmas üzenetek ezek a múltból.

 A kérvények saját felvételek

Kiemelt kép forrása: Fortepan

Fodor Anna

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

család iskola kérvény néptanító Fodor Anna