2012. dec 05.

IRODALMI TÚRA NAGYSZALONTÁRA

írta: Adam G. Steve
IRODALMI  TÚRA  NAGYSZALONTÁRA

diakszogalanta.qwqw_.hu_.jpg Arany János szobra Nagyszalontán
diakszogalanta.qwqw..hu


A gyulai Arany János Társaság fennállása 20. évét ünnepelte azzal, hogy átugrott Nagyszalontára az ottani Arany János Társaság vezetőivel való találkozóra, ill. az Arany, és egyéb magyar emlékhelyek megtekintésére.

Bár a Gyulától sokkal messzebb lévő Nagyváradon és Aradon már jártam, a Gyulától 70 km-re lévő Aradon már háromszor is, a mindössze 36 km-re lévő Nagyszalontán még nem. A 18 ezres, Arad és Nagyvárad között félúton lévő kisvárost Bocskai István telepítette, ez Románia egyetlen hajdú városa. Több mint nyolc évtizeddel az elcsatolás után a lakosság 58 százaléka még magyar, a polgármester és helyettese is magyar, a városi közgyűlés tagjainak kétharmada ugyancsak magyar. A hajdúvárból ma már csak az őrtoronynak épült híres csonkatorony maradt meg, amit szépen rendbehozott az ottani Arany János Társaság a rendszerváltás után. Ott működik az Arany János múzeum, amit 100 lépcső megmászásával lehet bejárni a négy szinten.

csonkatorony3-157x300.jpg nagyszalontai Csonkatorony


Mi  a nagy költő szülőhelyének megtekintésével kezdtük a napot. A kis nádfedeles házban egy lakószoba, egy konyha és egy éléskamra van. Az udvaron a gémeskút kútrésze még az eredeti. A "bólogató eperfa" a ház mellett ott jártunkkor még nem dobta le leveleit. A fa alatt irodalmi esteket szoktak tartani a meleg időszakban, esténként. Ez a fa az Arany korabeli  fa unokája, tehát azonos génállományú, és ugyanazon a helyen áll.  A város és a templom múltjáról az esperes tartott előadást a református nagytemplomban. A város mocsárvidéken létesült. A több mint háromezer ülőhellyel rendelkező impozáns méretű templomot egy feltöltött tó helyére építették. Mellette volt az az iskola, ahol Arany tanult, majd később maga is tanított, mielőtt Nagykőrösre nem került. Az épületen erről emléktábla tanúskodik. A templom körüli  nagy parkban áll   egy Arany János teljes alakos ülőszobor, egy álló Kossuth Lajos és egy Bocskai István szobor, illetve a város híres szülötteinek mellszobrai: a híres csillagász Kulin György, a nagy paraszköltő, Sinka István, a drámairó, költő, Zilahy Lajos, a szobrász Kiss István.  Egy városi séta során megnéztük e jeles személyiségek emléktáblával megjelölt szülőházát. Jártunk az Arany Palotában, ami a csonkatorony mellett van, ami amolyan Magyar Házként működik. Egy kiállítást néztünk meg, ill. a gyermekek kézműves foglalkoztatóját kerestük fel, ahol szalmából szép karácsonyi fonatos díszeket, képeslapokat, stb. készítettek, s lehetett belőle vásárolni is.

1-diakszogalanta.qwqw_.hu_1-300x224.jpg Arany János szülőháza


Az Arany János Társaság ottani aktivistái megmutatták azt a helyet, ahol Arany közjegyző korában egy házat vásárolt, s ahol feleségével vendégül látta Petőfit is. Ma ott egy csúnya Ceausescu korabeli  épület áll, és az Erste Bank székel  benne.

Mihály

Szólj hozzá

utazás irodalom I.Mihály