2013. dec 17.

Fjordok és medvefókák között Új-Zélandon

írta: Adam G. Steve
Fjordok és medvefókák között Új-Zélandon

Hajóval Új-Zélandra. 5. rész

Hédiék új-zélandi hajóútjukról már régen hazaérkeztek, de  naplószerűen írt élménybeszámolójukat így utólag  is nagyon érdekes elolvasni.

Fjordland-600x375.jpg Fjordlands


November 3.

Ma reggel hétkor ébresztett bennünket Benjamin, a természettudósunk, bejelentve megérkezésünket a Milford tengerszorosba, a Fjordlands Nemzeti Parkba. Az itt látható fjordok a finnországi és chilei fjordokhoz hasonlóan  visszahúzódó gleccserekből alakultak ki.  A bennünket körülvevő hóborította sziklák és a tucatnyi vízesés  látványa lélegzetelállító élmény volt. A vízesésekből lezúduló édes víz összekeveredve a sós tengervízzel különleges természeti jelenséget hoz létre, odavonzva sokféle madarat, többek között albatroszokat, sirályokat  és rengeteg halat is. Ma reggel delfineket láttam úszni a hajónk mellett.

delfinek-Milford-Soundban.jpg Delfinek Milford Soundban


A Doubtful szoroson áthajózva újra a nyílt tengeren voltunk és egy csoport medvefókát láttunk, amint a sziklákon napoztak.  Az  utasok hol a hajó egyik, hol a másikra oldalára rohantak, nehogy elmulasszanak valamit a sok fantasztikus látnivalóból. Az emberek viselkedését figyelni ugyancsak része volt a show-nak. Egyszer csak valaki felkiáltott: bálna! Mások is látni vélték. Olyan volt, mint a mesében a meztelen király új ruhája. Végül valaki távcsővel megszemlélte, és kiderült, hogy csak egy vízből kiálló szikla volt, ami megtörte a vízhullámokat. Szép nap volt, még akkor is, ha nem láttunk bálnát.

Port_Chalmers_Dawn_Princess-600x337.jpg Port Chalmers


 November 5.

Tegnap  Port Chalmersnél horgonyozott le a hajónk,  és onnan  a mentőcsónakjainkon az új-zélandi Akaroa kikötőbe hajóztunk. Port Chalmers volt az Otago félsziget első európai települése. Az elragadó kikötő tele van jachtokkal és kereskedelmi hajókkal, mivel itt van  a kijárat a Déli Szigetekhez. Az onnan 15 kilométerre  a szárazföldön elterülő  Dunedint  a 18. század elején skót és angol telepesek alapították. Ennek az időszaknak a történetét mutatja be a Telepesek Múzeuma, amit meglátogattunk.

Akaroa-600x379.jpg Akaroa


Ma Akaroát tekintettük meg. Ennek az 500 fős, elbűvölő  üdülővárosnak a létszáma  az üdülési szezonban 15 ezerre duzzad. A  franciák által alapított helység történelmi nevezetességeit és műemlékeit egy általunk kezelt, hangos  útikalauzzal jártuk be. A régi városnegyed teli van ódon villákkal, némelyik olyan, mintha  babaház lenne. Mivel itt most éppen tavasz van, mindenütt virágok pompáztak a szorgalmasan kertészkedő lakosok nagy büszkeségére.

térkép-509x600.jpg Új-Zéland térképe


Hedi Neu, Chicago

 Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

 

 

 

Szólj hozzá

utazás halak hajóút Új-Zéland Hédi