2014. okt 26.

Pizza, otthon készítve

írta: Papá Stefano
Pizza, otthon készítve

anana__szos_pizza_600x399.jpg

Nem muszáj vendéglőbe menni ahhoz, hogy isteni pizzát együnk.  Otthon is elkészíthetjük!

Ha az olasz gasztronómia szóba kerül, azonnal három dolog ugrik be: a paszta, a pizza, és az olasz eszpresszó. Mindegyiket szeretem, sőt imádom, s fiatal koromban - amikor már lehetett nyugatra is utazni - gyakran gondoltam rá: kocsiba, irány Olaszország, enni egy isteni pizzát, utána inni egy csodás presszókávét, s aztán gyerünk haza.

Végül ehelyett megtanultam pizzát sütni, olasz tésztát készíteni, és „majdnem” olasz kávét csinálni.

Lányom születésnapjára - már nem először - pizzát kért. Margheritát (ez az alap-pizza, csak paradicsomszósszal és sajttal), sonkásat és  hawait (ananászos). Én még hozzátettem a gombásat is, mert azt is szeretjük, úgy hogy a margherita pizza egyik felét gombával megszórtam. Három pizza készült tehát 32 cm átmérőjű pizza sütő tepsikben. Nagyon ízlettek a pizzák, így arra gondoltam, hogy  Papá Stefano konyhájában megosztom, hogy hogyan készültek.

Alapanyagok

Hozzávalók: 3 db. 30-32 cm átmérőjű pizzához

a tésztához:

- 50 dkg. finomliszt
- 2,5 dkg. élesztő
- 1 dl. langyos tej
- 1 csapott kávéskanál cukor
- 1 csapott kávéskanál só
- víz, szükség szerint

a feltétekhez:

- fél deciliter olíva olaj
- 20 dkg. reszelt mozzarella sajt (boltban kapható reszelve)
- 30 dkg. reszelt trappista sajt
- 1 doboz fél literes (olasz) konzerv paradicsom püré
- 1 doboz 25 dkg.-os darabolt (olasz) konzerv paradicsom
- egy, vagy kétféle sonka
- 20-25 dkg. gombapörkölt
- 1 doboz darabolt ananász konzerv
- morzsolt oregánó

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben megfuttatom, majd a sóval összekevert lisztbe keverem. Teszek még bele egy kevés morzsolt oregánót (nagyon jó ízt ad a tésztának). Víz hozzáadásával addig gyúrom, amíg rugalmas tészta lesz belőle, s nem ragad sem a kézre, sem a gyúrótáblára. Hozzáérve azért nedves érzetet adjon. Kelesztő tálba teszem, vagy a gyúródeszkán hagyom (alá lisztet simítva) és letakarom. Egy órán át hagyom kelni.

8

Amíg kel a tészta, addig ha kell, megreszelem a sajtokat, elkészítem a paradicsomszószt: összeforralom a paradicsompürét a darabos paradicsommal (ennek levét előtte leszűröm), s forralás közben megszórom morzsolt oregánóval, és teszek bele egy kávéskanál cukrot és egy csipet sót. Készre főzöm a gombapaprikást, a sonkákat két ujjnyi csíkokra vágom, az ananászt leszűröm.

A megkelt tésztát újra átgyúrom, hogy rugalmas legyen, majd három egyforma darabra vágom. Lisztezett gyúródeszkán nyújtófával elkezdem nyújtani. Én a vékony, ropogós pizzát szeretem, így a tésztát  2-3 mm vastagra nyújtom. Ezután lefordítva  a tésztára fektetem a pizza sütőt, és a tésztát körbevágom.

12

A körtésztát a pizza sütőbe helyezem, megkenem olíva olajjal, majd bőségesen a paradicsom szósszal. Erre szórom a mozzarella sajt egyharmadát. Tulajdonképpen az alap pizza készen is van, jöhetnek a kívánság szerinti változatok. Aki margheritát szeretne, a trappista sajt harmadával megszórja és mehet a sütőbe. Sonkás esetén megszórom a felszeletelt sonkával, majd a trappista sajttal. Gombásnál a gombapaprikást elterítem a tésztán, azután jöhet rá a trappista sajt. A hawai megegyezik a sonkással, csak pluszban megszórom a lecsöpögtetett ananászdarabokkal, majd a trappista sajttal.

Az így elkészített pizzákat 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, (egy plusz ráccsal egyszerre 2 pizzát sütök) és amikor a tetején a sajt elkezd pirulni (10-15 perc) a pizza sütőket megforgatom, hogy az addig hátul lévő rész kerüljön előre, s még 5 percig sütöm.

A sütőből kivéve pizza vágóval 4 vagy 8 szeletre vágom, és tálalom. Ha jól csináltuk, akkor a tészta ropogós, a feltétek összeolvadtak, a tetején a sajt világos barnára sült.

Mivel születésnap volt, torta helyett egy meglepetést, kókuszos zabpehely golyókat szervíroztam, zabpehely masszából készített évszámmal, s egy gyertyával. Ez is a család kedvence, s főleg a születésnaposé.

Torta helyett

Akik kíváncsiak a bolonyai szószos olasz tésztára, azok itt megnézhetik, akik pedig a kókuszos zabpehely golyóval lepnék meg a családot, ezen a linken találják a receptet egy korábbi bejegyzésben.

Papá Stefano

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy katt ide:

https://www.facebook.com/pages/R%C3%A9gis%C3%A9geknek/252125871499192

Szólj hozzá

főzés édesség recept pizza sütés Papá Stefano konyhája