2015. jún 15.

Sóska, spenót, karalábé kicsit másképpen – kímélő étrend

írta: Régiségek blog
Sóska, spenót, karalábé kicsit másképpen – kímélő étrend

 

zöld szív

Akik fogyni szeretnének, vagy megtartani a már csökkent súlyukat, esetleg a kora nyári zöldség kavalkádból valami újdonságot szeretnének készíteni, itt van néhány gondolatébresztő, szokatlan, de jóízű étel. A rostban és vitaminban gazdag ételek egyúttal egészségesek is.

sóska

1. Sóska leves nagyon egyszerűen Személyenként egy marék sóskát megtisztítunk (ha még nem próbáltad: a sóskalevelet fonákjával felfelé a bal kézbe fogod, a jobb kézzel a szárát és vele együtt a vastag levéleret letéped, egyenként. Gyorsan megy, és az evésnél nem érzed úgy, hogy apró cérnaszálakkal van tele a szád!) A szépen megmosott és megtisztított leveleket egy kevéske olajon megpárolod, víz nem kell hozzá. Mikor már egészen elfőtte a nedvességét és krémes "pempő" lett belőle, a tűzről levesszük, tejfölből és kevés lisztből készült, vízzel hígított habarással felöntjük, jól elkeverjük és tetszés szerinti sűrűségűre hígítjuk. Pár percig forraljuk, én csak sót szoktam beletenni, hagyom a sóska finom savanyú ízét hatni. A levesbe egész tojásokat ütök bele (a savas közegben egyben maradnak), pár percig békén hagyom őket, hogy megszilárduljanak a forrásban, kb.10 percig főnek és kész. A sóskamártást már nem kedvelem, mert az nekem túl savanyú, de ez a leves "éppen jó".

spenót

2. Spenótsaláta (Polcz Alaine ötletéből) A jól megmosott, szép, húsos levelű, friss spenótot jól lecsurgatjuk, közben elkészítjük a salátalevet: 30 dekányi szép spenóthoz (2-3 személyre elegendő) 1 liternyi vizet ízesítünk sóval, cukorral, ecettel, és citromhéj reszelőn lereszelt vöröshagymával. A lének eléggé intenzívnek kell lennie, mert a vagdalt vagy tépkedett spenótleveleket ebben az ízes lében hagyjuk 1-2 órácskát érlelődni. Azon frissiben nem jó, csak érlelés után, de akkor senki meg nem mondja, hogy miféle alapanyagból készült!

3. Variációk karalábéra - A dobókocka méretűre felvágott karalábét kevés zsiradékon, kicsi só hozzáadásával puhára pároljuk (mindig PICI vizet öntve alá, hogy ne főjön, csak párolódjon), majd ha puha, zsírjára sütjük és a végén 1-2 kanál tejfölt vagy joghurtot keverünk bele. Vacsorára is ehetjük, ízes, és másnap sem mutat többet a mérleg. - Ha karalábét vettünk, a szép és egészséges, friss leveleit ne hagyjuk a piacon lecsavarni, vigyük szépen haza, otthon aztán mi levagdaljuk, a vastag eret levékonyítjuk rajtuk, csokorba fogva ujjnyi szélesre felvágjuk, kicsi zsiradékon, ételízesítővel megszórva fedő alatt gyorsan megpároljuk. Nem kell hogy szétmálljon, maradjon egybe, úgy gusztusos. A végén megkapja a kanál tejfölt vagy joghurtot, és elcsodálkozhatunk, milyen finom köretet ehetünk a sült húsunk mellé.

karaláb2 - A karalábé leveleit leforrázva ugyanúgy megtölthetjük, mint a paprikát vagy a káposztát. Természetesen a szép friss levelek alkalmasak erre. Ha elkészült a töltelék, a karalábé fejet beleaprítjuk egy lábosba, és a csinos kis töltelékeket erre az aprítékra rakosgatjuk, vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje, ételízesítővel megfőzzük. Ha puha, tejfölös habarással besűrítjük. Isteni! - A rakott karalábészeletek is finomak. A kisujjnyi vastagra szelt karalábé korongokat kissé megfőzzük, lecsöpögtetjük, és a zsírozott, morzsázott sütőedényben szépen lerakjuk darált húsos keverékkel, tejfölt teszünk rá és megsütjük. - A karalábét, - mivel semleges az íze - főztem már bele kis kockák formájában pörköltbe is, nagyon jó volt, a szaftjától átlényegült, finom lett.

Aki fogyni szeretne, az szeresse ezeket az ételeket, mert nincs bennük szénhidrát, rostdúsak, laktatóak, nem drágák, és jól kiegészítik a húsételeket. Nem kell melléjük külön köret krumpliból, rizsből, tésztából, mégis jóllakatnak.

A habarásokat én zabpehely liszttel készítem, sőt már simán zabpehellyel is sűrítettem, az apróbb szemű fajtával. A zabpehely eltűnt az ételben, nem volt "morzsalékos". A salátalevekhez, paradicsomhoz édesítőszert használok cukor helyett, nincs mellékíze.

Brigitta

 

 

Szólj hozzá

saláta főzés recept zöldség főzelék rakott egészséges táplálkozás karaláb Brigitta spenót. sóska