2015. nov 13.

Rácsos almatorta, ahogy Mihály készíti

írta: Régiségek blog
Rácsos almatorta, ahogy Mihály készíti

almatorta_v__gleges_600x360.jpg

Mutatós, almával töltött,  linzer típusú  sütemény, egy férfiú által elkészítve.

A csábító  kinézetű és finom almatortával egy vendégségben találkoztam. Készítője az egyik vendég volt, méghozzá Mihály, egy régiség korú úr. A vendégség apropója egészen pontosan egy könyvklub ülés volt, melyet mindig valamelyik könyvklub tag lakásán tartunk. Az a szokás, hogy a vendégek mindig hoznak magukkal valami harapni, vagy innivalót. Ha valami különlegesen finom kerül az asztalra, megragadom az alkalmat, hogy lefényképezzem, aztán, ha megkóstoljuk, és ha jó is, elkérem a receptjét. Most is így történt.

Hozzávalók:

10 dkg vaj
1 evőkanál olaj (tejföl is használható helyette)
2 bögre liszt
1 bögre cukor (ez csökkenthető, az alma savanyúságától függően)
2 tojás
1 sütőpor
1 evőkanál rum
a töltelékhez kb. egy kg alma
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg

almatorta_v__gott_600x472.jpg

Elkészítés:

Az egyik tojás sárgáját félretesszük a kikenéshez, a másfél tojást és a vajat egy kevés cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet és az olajat, vagy tejfölt. A tészta kigyúrása után kis ideig a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben négy-öt almát meghámozunk, kivágjuk a magházat és vékony szeletkékre felaprítjuk,  fedő alatt, gyakori kevergetéssel megpároljuk, s utána hagyjuk kihűlni.

A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, s a tortaformába igazgatjuk úgy, hogy legalább két cm magas pereme is legyen. A másik feléből megsodorjuk a keresztrácsozáshoz szükséges vékony rudacskákat. A megpárolt almát leszűrjük, ízesítjük őrölt fahéjjal, rummal, esetleg egy kis őrölt szegfűszeggel is, s szükség esetén cukrot is adunk hozzá (savanyúbb fajta alma esetén). Az almatölteléket a tortaformába, a tészta tetejére rakjuk, és miután egyenletesre elsimogattuk, felrakjuk a torta tetejére a rácsozatot előbb az egyik irányban, aztán a rá merőleges irányban, majd a tojás sárgájával megkenjük. 180 C fokon kb. 35 percig sütjük, míg a teteje szép aranysárga lesz.

Cecilia

Szólj hozzá

alma édesség recept sütemény sütés rácsos Cecilia