2015. dec 13.

Darálós keksz - a nosztalgia süti

írta: Adam G. Steve
Darálós keksz - a nosztalgia süti

darált keksz

Nagyon egyszerű és kevés alapanyag kell hozzá, sokáig eláll.

Nevezhetjük nosztalgia sütinek, bár sokan ma is készítik. A darált keksz blogunk facebook oldalán tűnt fel, amikor egy esti posztban nosztalgiáztunk róla. Kiderült, hogy nagyon sokunknak vannak gyermekkori emlékei erről az édességről, de sokan ma is készítik. Megkértük egyik olvasónkat, hogy adja meg a receptet és küldjön fényképeket is róla, ha legközelebb készíti. Ez most megtörtént. Köszönjük Klárának a receptet és a fényképeket! A süti elkészítéséhez egy „békebeli” tekerős húsdarálóra, és egy erre a célra szolgáló előtétre van szükség, mely a tésztát megformálja, amikor azt átnyomjuk rajta. Figyelem: a húsdaráló kését ilyenkor ki kell venni!

darált keksz 2

Hozzávalók: . 75 dkg liszt (én 50 dkg finom és 25 dkg rétes lisztet használok) fél csomag sütőpor 4 tojás 15 dkg cukor 25 dkg margarin darált vágott

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrom, a tészta felébe (összegyúrt állapotban) hozzáadok egy evőkanál kakaót is, így kétféle színű kekszet kapok. A tésztát kisebb adagokban a húsdarálóba nyomom és ledarálom. A darálóból kijövő „kígyót” darabokra vágom, és  tetszés szerinti formákat is csinálok belőle (kör, patkó, stb.), majd kivajazott, kilisztezett tepsibe teszem, és a 180 fokra előmelegített sütőbe rakom. A sütés ideje alsó-felső lángra állítva 10-15 perc, lényeg, hogy jól süljön át, de világos maradjon. A díszítéshez csokit megolvasztok egy edényben egy kis olajjal, és a kisült tészta egyik felét abba belemártogatom. Dobozban tárolva egy hónapig is eláll.

Klára

 

Szólj hozzá