2015. dec 16.

Karácsonyi dekor ötletek - csináld magad!

írta: S. Cecilia
Karácsonyi dekor ötletek -  csináld magad!

D__szek.jpg Sok apró ötlettel a háztartásban meglévő anyagokkal  feldobhatjuk az ünnepi  asztal  díszét. De ne csak a nappalit, az étkezőt, hanem otthonunk többi helységét is öltöztessük ünnepi díszbe egyszerűen megvalósítható dekorációval!

ter__t__4.jpg

                                                  Az ünnepi terítőnk legyen különleges.

Az asztalterítőn  keresztben is  átvethetünk  egy kisebb terítőt olyan módon, hogy minden teríték alá kerüljön  egy. A régi lenvászon terítők és durva szövésű konyharuhák újra divatba jöttek, ha még őrzünk belőlük a szekrény mélyén, itt az ideje, hogy elővegyük.

Ha egy szép, fehér terítőnk van, feldobhatjuk piros tányéralátétekkel. Ezzel nemcsak a terítőnket védhetjük meg a zsírfoltoktól, de hangulatos lesz az asztalunk, főként ha egyéb piros színű díszeket, vagy piros tányért teszünk rá fel.

ter__t__1.jpg     A fehér terítőt egy színes, keskeny futóval díszíthetjük középen, ezáltal színesebb, hangulatosabb lesz az asztalunk. A szalvéta színe illeszkedjen a futó színéhez. Általában ne használjunk túl sok színt a terítésnél. A kevesebb szín elegánsabb.

A szalvéta nemcsak praktikus tartozéka a terített asztalnak, de dekorációs szerepe is van. Az alábbi képeken textil szalvétákat használtak, de ezeket helyettesíthetjük vastagabb, egyszínű papírszalvétával is. Egy apró fenyőággal, vagy más örökzölddel  díszítve és spárgával átkötve rusztikus hatást érhetünk el.   A szalvétát összesodorhatjuk, laposan összehajthatjuk, vagy csokorszerűen átköthetjük. A tányérra helyezve jobban mutat, mintha mellé tennénk.

szalv__ta_600x600.jpgA székeket is feldíszíthetjük. Ha huzat van rajta, átköthetjük egy széles selyemszalaggal, melynek színe legyen harmóniában a terített asztal színeivel.  A szalagot díszíthetjük tobozzal és fenyő ágacskával is. A huzat nélküli székeket dekorálhatjuk kisebb, zöld koszorúval, melyet fehér szalaggal rögzítünk a székhez.

sz__kek_600x300.jpg

Ne csak az étkezés helyszínét, hanem  otthonunk más helységeit is dobjuk fel, legyen más, mint  hétköznap. Öltöztessük a díszpárnákat ezüstös, vagy kockás  huzatokba, meleg árnyalatú, vastag takarókat dobjunk az ülőgarnitúrára. Így szebb és kényelmesebb lesz.  A karácsonyfáról megmaradt gallyakkal  hangulatos díszeket készíthetünk, amellyel az asztalt, a komódot, vagy az ablakot dekorálhatjuk.

A  konyhán is érződjön az ünnepi hangulat!  Mézeskalács szíveket, vagy csillagokat  egyenként zsinórra fűzve  felaggathatunk az ablak elé a plafonról lelógatott  rúdra.

konyha

A kis úszógyertyákkal különféle kompozíciókat alkothatunk, attól függően, hogy milyen üvegtárgyaink vannak.  A pohár alakúakban jól mutatnak  a  piros bogyók, a széles szájú üvegbe apró karácsonyfadíszeket helyezhetünk, míg a gömbakvárium alakúba leveles bogyós ágat tehetünk. Ha feltöltöttük vízzel, tegyük rá az úszógyertyát és gyújtsuk meg.

gyertya_n__v__nyes_500x600.jpg

A dohányzóasztal, vagy komód díszítésére fonott tálcán,  fa  vagy cseréptálon kreálhatunk  egy szép kompozíciót a régóta gyűjtögetett kincseinkből. A különböző méretű gyertyák, tobozok, és a már nem használt karácsonyfadíszek új életre kelhetnek ízlésesen egymás mellé rendezve.t__lj___600x323.jpg

Virágok nélkül is színes összeállítást kreálhatunk. Az óriás talpas pohárba  lime-ot, piros bogyót és mandarint raktak le rétegezve, és fenyőágakat szúrtak a tetejére. A piros bogyós ágakat mohával bélelt és  földdel megtöltött vázába, illetve konzerves üvegbe helyezték. Mindkét kompozícióban sokáig lehet majd  gyönyörködni, nem fog egyhamar elhervadni.

gyertya___sz___600x521.jpg

Fenyőágakat, szalagokat és különböző alakú üvegeket használtak ezeknek az ötletes gyertyatartóknak a megalkotásához. A talpas pohár esetében a préselt fenyőleveleket a pohár külső részére ragasztották.

A megmaradt karácsonyfadíszeket szalagra fűzve aggassuk fel a fenyőágakkkal díszített csillárra, vagy hosszabb, vastagabb, színes szalagra fűzve csokorba kötve lógassuk le a plafonról.

Remélem, hogy mindenki talált valami kedvére való ötletet.

                                                             A képek forrása: Pinterest

Cecilia

 

Szólj hozzá