2015. dec 19.

Őszibarack süti

írta: Adam G. Steve
Őszibarack süti

őszi3 Dekoratív vendégváró és ajándéknak való desszert.

Valamikor vidéken a lagziban a menyasszonyi tánc után a vőlegény pálinkával, a menyasszony ilyen őszibarackkal kínálta a vendégeket, így köszönték meg a tánc során kapott pénzt. Én magam nagy ünnepekkor és születésnapi ajándéknak szoktam készíteni.

Hozzávalók a tésztához 20 dkg vaj, vagy margarin 30 dkg porcukor 2 tojás 3 evőkanál liszt 60 dkg liszt 1 tetőzött kávéskanál szódabikarbóna 2 dl tej őszi 2 Elkészítés

A margarint vagy vajat a porcukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzákeverünk 3 evőkanál lisztet, a szódabikarbonát, majd a tejet. 2 óra hosszat pihentetjük. Pihentetés után összegyúrjuk a 60 (ha kell 70 dkg) liszttel. Ne készítsük túl keményre. A tésztából dió nagyságú gombócokat készítünk, tepsibe helyezzük, ne túl közel egymáshoz, és 180 fokon "rózsaszínűre" sütjük. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót. Ha megsült, egy félgömböt kapunk, aminek a közepét egy hegyes késsel kivájjuk kb 1/2 cm-re a szélétől.

Hozzávalók a töltelékhez 10 dkg margarin 30 dkg porcukor 3 evőkanál kakaó 25 dkg lekvár 1 vaníliás cukor 1 csomag mazsola 1dl sütőrum őszi5 Elkészítés: A margarint kikeverjünk a porcukorral, a kakaóval, a lekvárral, a vaníliás cukorral, a mazsolával, a rummal és a félgömbök kivájt morzsájával. Hozzávalók a festéshez vérnarancs aroma, dió aroma vaníliás kristálycukor  

őszibarack

Összeállítás és festés

Amikor jól összeállt a töltelék, megtöltjük a kivájt félgömböket és kettesével összeragasztjuk. Ezután jön a festés. Az őszibarack egyik részét a vérnaranccsal, a másik részét a dióaromával befestjük a képen látható módon, és mindjárt festés után meghempergetjük vaníliás kristálycukorban. Kis levelű bokorról, vagy gyógynövényről (pl. menta, citromfű) szedjünk leveleket és azzal díszítsük.

Sári

 

Szólj hozzá