Karácsonyfa – kelt tésztából
Mutatós nutellás süti, a gyerekek imádni fogják.
Egy videót kaptam olasz barátnőmtől ezzel az ajánlással: karácsonyfa kelt tésztából, nutella töltelékkel, csináld meg az unokáknak karácsonyra. Megnéztem a videót és rögtön megtetszett. Azzal az elhatározással fogtam neki az elkészítésének, hogy végigfényképezem a sütés fázisait. Sajnos a képek nem lettek igazán jók, így csak a kisült karácsonyfám fényképét teszem be. Az eredeti videót itt lehet megnézni:
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Qe2-zYZvlDE[/embed]
Javaslom a megtekintését sütés előtt, akkor is, ha valaki nem ért olaszul. A receptet én „magyarosítottam”.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
9 dkg cukor
8 dkg vaj
1 dkg élesztő
3 egész tojás
1 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 csipet só
+ a töltelék (lehet nutella vagy csokikrém, a bejglihez használt dió- vagy máktöltelék, lekvár, túró, stb) (Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen folyós.)
Elkészítés:
Elkeverjük a lisztet, a cukrot és a csipet sót a kevés tejben felfuttatott élesztővel, fakanállal (vagy dagasztógéppel) folytonosan keverve hozzáadjuk a tejet, a vizet, a tojásokat, végül a vajat, jól kidolgozzuk, hogy szép sima, rugalmas tésztát kapjunk. Kb. 1 órán át letakarva, huzatmentes helyen kelesztjük.
Előkészítjük a tepsit, melyet sütőpapírral kibélelünk. Egy papíron rajzoljunk elő egy fenyőfát, (lásd a filmet) és vágjuk ki.
Ha megkelt a tészta, újra összegyúrjuk, majd 3 egyenlő részre vágjuk. Kinyújtjuk az első lapot, megkenjük a töltelék felével, kinyújtjuk a második lapot, ráfektetjük, megkenjük a töltelék másik felével, majd leborítjuk a harmadik kinyújtott tésztalappal. Óvatosan megnyomkodjuk, közepére ráhelyezzük a fenyőfa formát és éles késsel körbevágjuk. A levágott részeket óvatosan félretesszük. A fenyőfa ágait jobbról-balról bevágjuk úgy, hogy a „fa” törzse, vezérága egyben maradjon. Az ágakat 2-3-szor azonos irányba megcsavarjuk. A félretett tésztadarabokból díszeket ügyeskedhetünk, vagy megsüthetjük külön is, csiga-formára feltekerve. Megkenjük felvert tojással és kb. még fél órán át pihentetjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Aki dekorálni is szeretné, magokkal, diódarabokkal vagy mandulával is díszítheti, vagy a sütőből kivéve cukros vízzel megkenheti az ágak végét és a fa törzsét, és szezámmaggal, színes cukorkákkal megszórhatja.
Mutatós és szép, ha porcukorral hintjük be az ágakat.
Ilyen lett az én karácsonyfám - első próbálkozásra. Legközelebb talán már olyan szép lesz, mint a filmen.
Fodor Anna