Liza citrommázas karácsonyi aprósüteménye
|
Egyszerűen elkészíthető, sokáig eltartható, dekoratív és finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
15 dkg margarin
1 tojás
A citrommázhoz:
4 evőkanál citromlé
20 dkg porcukor
dekor cukor, vagy pisztácia
Elkészítés:
Az első hat hozzávalót összedolgozzuk, majd a tojással összegyúrjuk. Hideg helyen pihentetjük legalább 1 óra hosszáig, vagy még tovább. Két fél adagra osztjuk, egyik felét 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ráhelyezzük a kiszaggatott süteményeket, a másik adag ezalatt hideg helyen pihen. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, betesszük a tésztát és 10-12 perc alatt világosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A második adaggal ugyanígy járunk el. Kb. 70 darab süteményünk lesz összesen.
A mázhoz a citromlét és a porcukrot kikeverjük egy mélytányérban és ebbe a sütemények egyik oldalát belemártjuk. Még szebb lesz a máz, ha kiskanállal csöpögtetjük a tésztára. Szép sima, fehér felületet kapunk, amelyet még megszáradás előtt összetört, sótlan pisztáciával és/vagy színes dekor cukorral megszórunk. Gyorsan megszilárdul.
A karácsonyi aprósütemény sokáig eltartható, dekoratív és finom. A készítésbe a gyerekeket is bevonhatjuk.
Liza