2017. ápr 10.

Egy- és kétszemélyes színdarabok, filmcsemegék - Programajánló

írta: Lujza65
Egy- és kétszemélyes színdarabok, filmcsemegék - Programajánló

 

Für Anikó, Fullajtár Andrea, Tordai Teri, Horváth Lili kiváló alakításai a szinpadon.

nobol_is_megart_foto-600x398.jpg Nőből is megárt a nagymama - Kép forrása: cornandsoda.com   Fehér Dániel Soma felvétele

 

Nem tudnám megmondani, miért, mostanában szinte kizárólag egyszereplős színdarabokat láttam, „nehezeket” és könnyebbeket egyaránt. Az alábbi ajánlóban is főleg ilyen színdarabokról lesz szó, de egy-két nagyon jó filmet is megemlítek.

A Katona József Színházban évek óta fut a Csendet akarok, Csalog Zsolt szociográfiai dráma-monológja, Fullajtár Andrea nagyszerű előadásában. Még végző főiskolásként aratta első, kirobbanó sikerét ezzel a monodrámával, amelyet 2010-ben felújított a színház, és a diadalsorozat azóta is tart.  A darab egy hajléktalan asszony monológja. Megmutatja, hogy a tönkrement külső mögött van valaki, akin segíteni lehetne, kellene, érdemes lenne. Nagy élmény ez a színházi este, összeráz és felemel.

csendeakarok_domolky_daniel_web_007-600x400.jpg forrás: Katona József Színház honlapja, Dömölky Dániel felvétele

 

Szintén a Katona József Színház Sufnijában láttam a romániai iró, Dan Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok! című, magyarul is olvasható kisregényének a monodráma változatát, a magyar színpadon ritkábban látható romániai magyar színésznő, Csoma Judit előadásában. A darabon sírva vigad az idősebb korú néző. Látjuk és halljuk, hogyan lavírozott a szocializmus kisembere a hiánygazdaságban, hogyan használta ki a kiskapukat – és hogyan kínlódott, szegényedett el a rendszerváltás után, aki nem tudott megkapaszkodni. Azt hiszem, fiatalabbaknak is tanulságos megnézni ezt a – felületesen szemlélve mulatságos – darabot.

komcsinyanya_proba_domolky_daniel_nezo_023-600x429.jpg Forrás: Katona József Színház honlapja, Dömölky Dániel felvétele

 

A kortárs román film és színház elkötelezett híve azóta vagyok, amióta láttam Christian Mungiu: 4 hónap, 3 hét, 2 nap című nagyhatású filmjét. Sok gondolkoznivalót ad a mindennapi életről, a szocializmusbeli morális dilemmákról. Talán kölcsönzőben még elérhető, érdemes megnézni.

plakatmungiu-407x600.jpg forrás: www.litera.hu

 

 Könnyen elérhető viszont a nemrég bemutatott, csodálatos Ártatlanok c. francia-lengyel film, amit nemrég láttam, és azóta is a hatása alatt vagyok. Nemcsak a témája, a cselekménye, hanem az operatőri munka is rendkívüli. A képek úgy vannak megkomponálva, mint egy-egy festmény.

artatlanok_foto-600x396.jpg forrás: est.hu

 

Évek óta műsoron van Für Anikó: Kitalált világ c. koncertje, elsősorban az Örkény Színházban, sőt elérhető CD-n is. Az „élő” változat azonban utolérhetetlen, az elektronika meg sem közelíti. Für Anikónak remek hangja van, a Hrutka-Bereményi sanzonokon kívül egyetlen dalt énekel franciául, egy Edith Piaf csemegét.

kitalalt-vilag-fur-aniko-estje-399x600.jpg forrás: jegy.hu

 

Az egy-két szereplős előadások kicsi színpadot követelnek: nem csoda, hogy Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama c. „fejlődésregénye” színpadi változatát a Bethlen Téri Színházban adja elő Tordai Teri és színésznő lánya, Horváth Lili, a darabban is anya és lánya. A darab a nagymamává válásnak, a nagymamaság elfogadásának a folyamatát tárgyalja kedves, humoros epizódok bemutatásával. Hiszen ugye hihetetlen 50-60 éves korunkban nagymamává, a társadalom szemében öregasszonnyá változni? Miközben belül éppen olyanok vagyunk, mint tegnap, egyáltalán nem érezzük magunkat öregnek…  Tordai Teri fantasztikus tornamutatványai nyíltszíni tapsot kaptak, Horváth Lili pedig 3 szerepben brillírozott.

Lujza

Szólj hozzá