2017. okt 22.

Idősebbeknek sem ördögtől való a fitneszterem!

írta: Adam G. Steve
Idősebbeknek sem ördögtől való a fitneszterem!

Milon6.jpg Kép forrása: Springday Health Club


 

Nemcsak erőnlétre, rehabilitációra is jó!

Rendszeresen olvasom a Régiségeknek, idősnek lenni  blog posztjait, amellett, hogy néha általam kreált ételeket osztok meg az olvasókkal. Nemrég az egyik poszt – Tartsd fitten magad idősen is – megmozgatta a fantáziámat, és úgy gondoltam, hogy megosztom nézeteimet, tapasztalataimat ebben a témában.

Nem titok, hogy 72 évesen is rendszeresen járok fitneszterembe. Nagyon sokan azt gondolják, hogy szégyen a sok fiatal közé bemenni, és ott hozzájuk képest gyermeteg súlyokkal dolgozni. A hölgyeket meg aggasztja a koruk, esetleg a túlsúlyuk, és az, hogy hogyan néznek ki sportöltözetben.

Elárulom, hogy ahová én járok, sok 60 fölötti nőt és férfit látok rendszeresen edzeni. Nem body-builderek akarnak lenni, nem szuper izmokat akarnak magunknak, hanem élvezik a mozgást. Mosolyognak, jókedvűek, sokan már ismerik is egymást, az edzést kellemes és természetesen fárasztó időtöltésnek tartják. Nem ettől akarnak lefogyni, bár némi súlycsökkenés természetes, egyszerűen jól akarják érezni magukat, velem együtt, a bőrükben.

Ahová most járok edzeni, ott nem a súlyzókról van szó, hanem egy olyan gépcsaládról, amelyik minden testrészünk izmait megmozgatja. Mindenkinek saját beállítása van a gépeken, mind a testméretek, mind a gépek ellenállása tekintetében, s ezeket az adatokat egy, a gépbe helyezendő chipkártya, vagy egy karra tett okos óra tartalmazza. Az első edzés ingyenes, és ennek során állítják be az edzők a résztvevő alkatához, teljesítményéhez a gépeket. Ezt követően az edzés szintekre van beosztva, az első szint, azaz az első 20 alkalom után az edzők a beállításokat a fejlődésnek megfelelően átállítják.

 

Milon-Smartfit-600x314.jpg Kép forrása: SmartFit Gym


 

Ez a gépcsalád a Milon. Magyarországon immár három edzőteremben található : az első Szolnokon létesült, a másik kettő Budapesten.

A Milon márkájú gépek mind elektronikus ellenállásúak, azaz nem súlyokkal dolgoznak. Nagyon élvezem, hogy a gépek maguktól beállnak a méretemnek megfelelően, és az ellenállások is személyre vannak szabva. A hagyományos, súlytárcsás edzőteremben az edzés jó része azzal telik el, hogy fel kell pakolni a súlytárcsákat, aztán lepakolgatni a nagy súlyokat, meg keresgélni a kis súlyokat. Ez itt nincs, így aztán tényleg csak az edzésre lehet koncentrálni.

 

Milon11-600x399.jpg Kép forrása: Springday Health Club


 

Furcsa, hogy kevés gép van, melyek kör alakban vannak elhelyezve. Tulajdonképp nyolc féle gyakorlatot kell két körben megismételni 36 perc alatt és kész is az edzés, mely annyira hatékony, mint hagyományosan másfél órát edzeni. A gépek mozgáskontrolláló funkciójának köszönhetően elkerülhető a hibás mozgás, a túlzottan magas pulzusszám, a beállításokkal való bajlódás, és  minimális az esély a sérülésre. Érdemes hetente kétszer-háromszor ilyen edzésen részt venni. Szórakoztató és tényleg praktikus így edzeni, és mivel nem vagyok testépítő, nekem ennyi gyúrás pont megfelel.

Ugye milyen meglepő, hogy 8 géppel  a teljes testet, izomzatot át lehet mozgatni, és a megfelelő pulzusszámot elérni?  S mindezt 36 perc alatt. Persze ehhez hozzájön még a bemelegítés, ami edzettségi foktól is függően 6-15 perc, majd a végén a kifüggesztett útmutató szerinti nyújtások. A gépekből 6 erőfejlesztő, kettő kardió gép (bicikli és sífutó). Az erőfejlesztő gépeken 1-1 percet dolgozunk, majd 30 másodperc áll rendelkezésre a következő gépre történő átülésre. A kardiógépeken 4 perc a teljesítendő idő. És senki nem látja, ki milyen ellenállással dolgozik, mert a mozgássor ugyanaz 15 kg-ra beállításnál, mint mondjuk 56 kg-nál. Az edzők kedvesek, mindenkinek segítenek, bátorítanak.

 

Milon-Smartfit1-600x451.jpg Kép forrása: SmartFit Gym


Még egy nagyon fontos dolog: ezek a gépek rehabilitációra is alkalmasak. Erre egy aranyos példát mesélt ismerősöm, akinek edzés közben egy idős néni elárulta a korát: 81 éves. Elmesélte és meg is mutatta, hogy korábban alig bírta a karját felemelni, most lazán a feje fölé emelte mindkét karját.

A Milon gépekkel végzett edzéssel csökkenthetők az ízületek és a hát fájdalmai, segít megelőzni a csontritkulást, javítja a testtartást, növeli az állóképességet és a fizikai erőnlétet.

Nem véletlen az sem, hogy nagy sportegyesületek a Milon gépeket az erőfejlesztésen kívül a sérült játékosok rehabilitációs kezelésére használják, a mielőbbi teljes gyógyulás elérésének érdekében.

 

milon-4-1-600x364.jpg Kép forrása: puresport.hu


Hosszú évek óta járok edzőterembe,  mellette úszom és szoba-biciklizek  (a séta és a futás nem az én műfajom a térdem miatt), és soha nem zavart a korom a nálam fiatalabbak, és az alakom, a deltás ifjak között. Egy volt mindig fontos: a mozgás, a test karbantartása. Arra biztatok minden kortársamat, és nálam fiatalabbakat, vagy idősebbeket is, hogy gátlásaikat félretéve menjenek el az edzőterembe, és ne a saját fejük után menve dolgozzanak, hanem kérjék ki a hozzáértő edzők tanácsát!

Egy idő után már hiányozni fog az edzés, ha kimarad!

 

Papá Stefano

 

Szólj hozzá