2018. máj 11.

Tavaszi kirándulás Tatára

írta: Adam G. Steve
Tavaszi kirándulás Tatára

Komárom megyei barangolások

Már évek óta néhány "régiség-korú" család együtt jár kirándulni Magyarország különböző tájaira. A résztvevők  létszáma változó, 3-tól  6 párig. A meglátogatott helyeket közösen szoktuk kiválasztani, úgy hogy valahol annak a középpontjában keresünk szállást 4 nap, 3 éjszakára, és onnan járjuk be a vidéket. Általában kétpáronként megyünk egy kocsival, hol az egyik, hol a másik pár kocsijával. Szállást legtöbbször én keresek, lehetőség szerint a pénztárcánknak megfelelőt, félpanzióval.

Tarján-Sziget-Panzió-3-600x347.jpg Szállásunk Tarjánban


Most az egyik útitársunk kérésére Budapestről nem messze kerestünk szállást, és Tarján községben, egy panzióban kötöttünk ki  kb. egy órán belül elérhető kiránduló helyekkel. Így került sor barangolásainkra Komárom-Esztergom megyében, sőt még a határon túli Szlovákiába is.

Tarján községet már a XIII. században említik egy oklevélben, majd a Tatai vár tartozékaként szerepelt a leírásokban.

Montázs-Tarján1-600x568.jpg Tarjáni képek


Nagyon kellemes sétákat tettünk a rendezett, szép házakkal, udvarokkal rendelkező községben, ahol az ott lakók barátságosan, segítőkészen fogadták a turistákat. Szerencsére minden nap gyönyörű napsütésben, jó időben telt el.

Tata-Szt.-János-szobor-600x450.jpg Az Öreg tó és a szobor


Megérkezésünk után, kis pihenőt tartva elindultunk Tatára. Először az Öreg tó mellett parkoltunk le. A tó partján található a tatai nagy platán fa, melyet  társaival együtt Eszterházy Ferenc hozatott Versailles-ból, a tó körüli park kialakításakor. A nagy platán 2014-ben az Év Fája díjat kapta, 2015-ben pedig az Év Európai Fája versenyben második lett. A fa előtt,  a tóban, Keresztelő Szent János szobra áll.

A tó partját uralja a tatai vár

A XIV-XV. század fordulóján Zsigmond király egy  egyemeletes, U alakú várkastélyt emeltetett. Mátyás király az 1480-as évek végén reneszánsz szellemben, az itáliai vízivárak mintájára átalakíttatta. 1683-ban a törökök utoljára kísérelték meg Bécs bevételét és útközben bevették és felrobbantották Tata várát, elpusztítva a várépület nagy részét.

A romos várat a hozzátartozó birtokkal gróf Esterházy József országbíró vásárolta meg, ami egészen 1945-ig az Esterházy család tulajdona maradt. Esterházy Miklós 1755-ben a vár helyén szeretett volna egy barokk kastélyt építtetni, amit meg is terveztetett uradalmi építőmesterével, Fellner Jakabbal, de végül anyagi okok miatt szerencsére nem romboltatta le az egész várat, bár jelentős átalakításokat végzett.

Tata-Eszterházi-katély-600x450.jpg Eszterházy kastély


 

Ugyanebben az időben épült fel a vár mellett Fellner Jakab tervei alapján a ma is látható Esterházy-kastély, ami jelenleg igen rossz állapotban van. A II. világháború után kórházzá alakították. A most üresen álló kastélyt várhatóan a közeli jövőben felújítják.

 

Tata-Pálmaház-600x450.jpg Pálmaház


 

A Cseke tónál az Eszterházyak által kialakított angolkert bejáratánál a Pálmaház épülete fogad, mely az itt állt első üvegház helyén épült.  Valamikor  társasági események, bálok helyszíne volt, ma kiállításokat, rendezvényeket tartanak benne.

 

Tata-Nyári-lak-600x367.jpg Nyári lak


 

A melegben jól esett a terebélyes fák árnyékában sétálni, megtekinteni a Nyári lakot, mely az Eszterházyak pihenőhelyéül szolgált és 1786-ban készült el.

Búcsúzóul leültünk a tó partján gyönyörködni a kilátásban és a vízi madarak, vadkacsák életét szemlélni.

Tata-táj-vadkacsák-600x450.jpg Cseke tó


Így telt el a kirándulásunk első napja,  amit a szokásos esti dumaparti követett.

  saját felvételek

Papa Stefano

 

 

Szólj hozzá