2018. sze 04.

TEHER ALATT NŐ A PÁLMA

írta: Adam G. Steve
TEHER ALATT NŐ A PÁLMA

 Gondolatok iskolakezdéskor

 

 A kiskunhalasi Sziládi Áron Református Gimnázium patinás, régi, freskós mennyezetű folyosóján sorakozó tablók mindegyikének alján ez a bölcs tanítás áll latinul: Crescit sub pondere palma, azaz:  Teher alatt nő a pálma.

Érdeklődésem során a kapott magyarázatból a következőket tudtam meg:

A pálmafa levelei a törzs csúcsáról lefele hajlanak. Minél nagyobbak és nehezebbek azok a levelek, annál erősebb törzset növeszt a súly hordozásához. Ahogy a leveleket húzza saját súlyuk, úgy engednek teret a többi levél számára is a növekedéshez. Minél nagyobb a pálmafa terhe, annál dúsabb a koronája is.

Jelentése arra utal, hogy az ember teste, lelke, személyisége akkor fejlődhet egészséges módon, ha azt időben és kellő mértékben nehézségek és próbák terhelik. Ha pedig valakit még a széltől is óvnak, és az élet próbatételeit cukormázba vonják számára, akkor az kárára lehet, mert nem erősödik kitartása és problémamegoldó képessége.

Ez a tanítás gyermekeink iskolakezdésekor is példaértékű.

Bizonyos, hogy minden iskolakezdet új kihívásokat jelent gyereknek és szülőnek egyaránt.

Az iskolai kellékeken kívül a gyors testi fejlődés következtében a kinőtt cipőket, ruhákat is pótolni kell, és a szülők legtöbbször újra átrendezik pénztárcájuk listáit, eleget téve a mindenféle követelményeknek.

Így aztán  a szülőnek, aki csillogó tekintettel szemléli okos, ügyes, szép gyermekét, aki egy év alatt is mennyit fejlődött, gondolatai elkalandoznak a felmerülő anyagi igények megvalósítása felé.

A nagy kérdés szülő-gyermek között akkor válik még nehezebb feladattá, amikor a gyerek már távol az otthontól,  új helyre, új iskolába kerül és egyedül kell megvalósítania mindazt, mit addig  szülői segítséggel végzett.

Nem tudni, lelkileg kire nehezedik nagyobb súlyú feladat - a gyermekre, vagy a szülőre? A szülőre, akinek minden gondolata a távol levő körül forog, bár tudatába van annak, hogy gyermeke  most tanulja hogyan boldoguljon egyedül, messzire kerülve a szülői háztól?  Vagy a gyerekre?

Ezek megvalósulásához, elviseléséhez kívánok minden otthontól elszakadt tanulónak, valamint azok szüleinek kölcsönös megértés közepette további sikereket, örömöket az új iskolai évben!

 És ne feledjük: teher alatt nő a pálma!

 

      Az írás szerzője: Zsazsa

 

 

Szólj hozzá