2018. okt 13.

Bölcsesség morzsák kis és nagy emberektől

írta: Régiségek blog
Bölcsesség morzsák kis és nagy emberektől

 

 

A bölcsességnek vannak határai, az ostobaság határtalan!

 

Szeretem a bölcs gondolatokat. Csodálom tartalmukat. Tanítanak, segítenek tájékozódni, az érthetetlent érthetővé varázsolni.

Igen ám, de az emberiség elenyésző százaléka rendelkezik csak e kiváló tulajdonsággal, már mint a bölcsességgel, a többségre ez nem vonatkozik.

Nem lehet mindenki Deák Ferenc, a haza bölcse, aki joggal kiérdemelte ezt az elnevezést.

Miután jó-magam is a nagy többséghez tartozom, így megelégszem a hozzám közelálló kis emberek tapasztalatából nyert apró „bölcsesség-morzsákkal”, ám ha azok ráadásul fel vannak ruházva a humor köpenyével, számomra már igazi élvezetet jelentenek.

A mindennapi élet, az írások, a napilapok, sőt a keresztrejtvények megfejtései is lehetnek forrásai a hozzánk közelálló, apró bölcsességeknek.

Deák_Ferenc-372x600.jpg Deák Ferenc

 

 

Íme, néhány példa az elmondottakhoz:

„ A bölcs ember tudja, hogy olykor a hallgatásnak nagyobb az ereje, mint az utolsó szónak.”

„ A józan ész nem ajándék, hanem büntetés, mivel meg kell küzdened mindenkivel, aki nem rendelkezik vele.”

Esterházy Pétertől idézek egy szatirikus megjegyzést, ami roppant sokatmondó: „Bizonyos szint fölött nem süllyedhetünk bizonyos szint alá.”

A pipázó híresség, Winston Churchill állítja: „Mindig bölcs dolog előre nézni, de nehéz messzebbre tekinteni, mint ameddig ellátunk.”

Sir_Winston_S_Churchill-Wikipedia-481x600.jpg Winston Churchill

 

A fentiekre utalva, ők valóban bizonyították bölcsességüket életük során.

Tovább folytatva ironikus szólás-mondásokból válogattam, melyekben megbújnak a bölcsesség csírái:

  • A bölcsességnek vannak határai, az ostobaság határtalan!
  • Semmi nem teszi olyan élessé a látást, mint az irigység.
  • Idősnek lenni a legrövidebb lejáratú foglalkozás.
  • Az ökölvívó tudja legjobban, hogy jobb adni, mint kapni.
  • Az élet nem a „döntő”,- hétköznapi vetélkedőkből áll.
  • Jó, ha a szívünk együgyű, de elménk nem az.

Ennyi sok, bölcs mondás után már csak az én régi, idős szomszédomat, András bácsit nevezem bölcs emberkének, aki bár nem rendelkezett magas-szintű képzettséggel, de az ő mikró-környezetében mindenki tanácsadója volt. Sok éven át megfigyelte a természeti jelenségeket, a közelében élő állatok viselkedését, azokból következtetéseket vont le. Pl: ha alacsonyan szállnak a fecskék, rövidesen eső lesz. Ha Vince napján napos idő van, jó bortermés lesz, ha viszont Katalin napján enyhe az időjárás, akkor karácsonykor fagyni fog,  és még folytathatnám. A gabonafélék és a kis zöldséges kertek vetésének-aratásának idejéről bölcs útmutatással szolgált, amivel éltek is a rászorulók. Ingyen, csupa szívességből osztogatta bevált módszereit egész életén át.

 

Íme a bölcsességnek mekkora skálája létezik, a nemzet, a haza érdekét szolgáló bölcs gondolkodóktól a kis emberkékig, a Deák Ferencektől az Andrásbácsikig.

 Mi, a nagy többséghez tartozó  kis emberek legalább annyi bölcsességet sajátítsunk el életünk során, mellyel felismerjük, tiszteljük és értékeljük az értünk is munkálkodó bölcs embertársainkat! Megérdemlik.

 

    Az írás szerzője: Zsazsa

 

Szólj hozzá