2018. dec 05.

Gyermekkoromat átjárta a háború

írta: Régiségek blog
Gyermekkoromat átjárta a háború

Mégis boldog gyermekkorom volt

1939.jpg Pólyásként családom körében 1939-ben

Már a születésem napja is nevezetes. Aznap indult el a második világháború Lengyelországból. Egész kisgyermekkoromat átjárta a háború, annak előszele, majd a valóságos tartalma. Valójában a mi vidékünkre később terjedt át az igazi háború. A különböző nemzetek hadtest csapatai átvonultak kis falunkon, vagy ott is tartózkodtak újabb továbbításig. Gyerekként megcsodálhattam a nagy szekerekre felpakolt óriás edényeket, üstöket, valamint a szekerek után kötött nagyszarvú ökröket, mint a katonák lábon járó élelmét. Édesanyám éjjelente a be-betévedt szomjas katonákat vízzel, esetleg némi élelemmel látta el, s azt látta rajtuk, hogy mindenik szeméből a fáradság és kilátástalanság tükröződik, legyen az román katona, magyar levente, vagy éppen orosz harcos.

katonák-450x600.jpg Magyar nemzetiségű román katonák

 

Kis falum neve Árpád, nevét a történelmi Árpád-apánktól nyerte, aki itt vonult át seregével. Úgy képzelem el, ahogy azt Feszti Árpád megörökítette az ópusztaszeri körképén, hatalmas szarvú ökreivel, bevont tetejű kocsijaival. A falutól tíz kilométerre található  Nagyszalonta, Arany János szülővárosa. Ez a település is a második Bécsi döntés után szakadt el az anyaországtól és Románia területéhez csatolva maradt. Kis falunk magyar nyelvű lakóinak nem volt könnyű az alkalmazkodás.

Szüleim, a világ legjobb embereiként családjukért éltek-haltak. Mi gyerekek a legszűkebb időkben sem éheztünk, mindig megtalálták azt a módot, ami családjuk létfenntartását lehetővé tette. Édesapám mint cipész javította az éppen ott állomásozó katonák és tisztjeik csizmáit, bakancsait. Édesanyám pedig naponta főzte a finom ételeket a kapott alapanyagból elővarázsolva. Az már más kérdés, hogy a főznivaló honnan származott, esetleg a szomszéd baromfija, vagy malackája volt, a tűzrevaló  pedig a szomszéd kerítése. Az életben maradás feltételei felülírták az erkölcsi szabályokat.

család-600x450.jpg Családom körében, én nagymamámmal elöl

 

A háború négy éve alatt édesapám, bár katonaidejét rég leszolgálta, gyakran kötelező munkaszolgálatra, úgynevezett koncsentrá-ra (összevonásra) volt behívva, több hónapon át volt távol a családjától. Ilyenkor édesanyám bizony nagyon nehezen tudott megbirkózni feladataival. Ennek ellenére soha nem kesergett gyerekei előtt, érdekessé tette a kenyér híján megsütött málét (kukorica lisztből) mondván, ma tortát ebédelünk. Máskor a különböző módon elkészített kását (kukorica-darát)  ettük.  Nekem tejjel volt a legélvezetesebb. A cukor is hiánycikk volt abban az időben. Édesítésre édesanyám a cukornád kifőtt levét használta.

Arra a jelenetre is emlékszem, mint 2-3 éves kislány, amikor egy nap édesapám hosszú távollét után megérkezett, s rohantam is elébe, hogy ölbe vehessen, ám ő nem engedett magához, mondván: kissé később kislányom, anyádat küldd gyorsan hozzám. A kemence melletti fészerben édesanyám egyből begyújtotta a kemencében található  szalmát, kórót és sorra  égette el az apámon volt összes ruhát poloskástól, tetvestől, hogy megszabaduljon az élősködőktől. Az öröm, csak ezután következhetett, tiszta ruhában, testben is megtisztulva.

Nővérem-és-báytám-450x600.jpg Nővérem és bátyám

 

A  viszontagságos idők  ellenére állítom, hogy nekem mégis boldog gyermekkorom volt. Mindig voltak körülöttem, akik szerettek, dédelgettek. Szüleim vigyázó szeme, mosolya azt közvetítették, hogy nálunk minden rendben van.

Soha nem éreztem a félelmet abban a félelmetes környezetben, ahol bármikor, bármi megtörténhetett volna. Honnan volt ez a bátorság? Mindenképpen a szüleim közelsége, édesapám biztonságot adó kezének fogása, az otthon  és az a szeretet, ami minden oldalról körbefont, adta a bátorságomat.

nagymama-450x600.jpg Édesanyám lányommal

 

Tudom, hogy mellettem éltek velem egykorú gyerekek, kik csonka családban, vagy éppen árván maradva nem élvezhettek hasonló érzéseket, ezért sorolom magam a szerencsés gyermekek közé, aki kiskorától megtanulta, hogy „abból élünk, amit kapunk, de az éltet bennünket amit adhatunk”.

Valóban, szüleim példamutató élete tanított később is az élet forgatagában megtalálni a helyes utat és nem feledkezni el azokról, akik segítségre szorulnak.

Ezt a tanítást tehetségemhez mérten ma is gyakorlom.

 

Zsazsa

 

 

Szólj hozzá