2018. dec 19.

DIÓS BATYU

írta: Régiségek blog
DIÓS BATYU

 

Sokáig elálló, mutatós sütemény

 

Aki szereti a hagyományos, kicsit pepecselős, de nagyon finom sütiket, annak ajánlom a diósbatyut, amit évtizedek óta készítek családom megelégedésére.

Hozzávalók:

 Tészta:       

  • 7 tojás sárgája
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg liszt
  • pici só (egy késhegynyi)

Töltelék:    

  • 7 tojás fehérje
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor

A tészta elkészítése:

A vajat a tojás sárgákkal elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, sót és sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle, majd 4 kis cipóra osztjuk. A cipókból összesen 45-50 db kis (kisebb diónyi) golyót formálunk és tálcára rakva hűtőszekrénybe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.

Töltelék elkészítése:

A 7 tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót, amelyet előzőleg elkevertünk a kristálycukorral.

A hűtőszekrényből 10-15 darabonként vesszük ki a tésztagolyókat, lisztezett (gyúró)deszkán egyenként kerek (tenyérnyi) vékony lappá nyújtjuk, a töltelékből egy púpozott kiskanálnyit teszünk a közepére. A tészta széleit kis batyu-formára összefogjuk és egy magasabb oldalú tepsibe szorosan egymás mellé tesszük.

Előmelegített sütőben (180 fokon kb. 25-30 percig) szép világosbarnára sütjük. (Sülés közben a margarin habosan pezseg a batyucskák között, nem baj!) A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd darabokra szedjük és vaníliás porcukorral meghintjük, vagy óvatosan porcukorba hempergetjük.

Sokáig eláll (persze csak ha a családtagok ki nem figyelik, hová tettük).

   Fodor Anna

 

Szólj hozzá