2020. ápr 09.

Emlékezés régi húsvétokra

írta: Régiségek blog
Emlékezés régi húsvétokra

Válságos időkben is remélni és bízni kell!

Lethenyei_L__szl___600x400.jpgForrás: Lethenyei László fotográfus

Újra itt a húsvét, a feltámadás ünnepe!

Most, amikor egy komoly veszély fenyegeti bolygónk népességét, kutatjuk az okokat, érvelgetünk, de csak legvégül érkezünk el saját, belső világunkhoz.

Lépjük át most a gondokat, emlékezzünk a régi, boldog, tavaszi napfényben ragyogó húsvétokra, amikor a kis falvak fiataljai szokásukhoz híven még vödörrel, a kút vizét használták locsolkodásra. A fiatal kislányok bármennyire is féltették ünnepi ruhácskáikat, mégis odamerészkedtek a legények közelébe. Volt aztán sikítozás, kacagás, minek utána boldogan kínálták finomságokkal a locsoló legénykéket, nem beszélve a jelképes piros tojásokról.

pexels2.jpg                Forrás: pexels

Majd egy fél évszázadot ugorva emlékezem a négyéves kislány unokám első, tudatos húsvétjára, aki felkészülve várta óvodás locsolóit a zöld fűvel bélelt, kis kosárkába rakott, segédlettel festett, színes tojásokkal. Türelmetlenül ült szép, új ruhájában, fehér, új cipőjében az ajtó előtti széken, gyakran kikukucskálva, hogy hol késnek már azok a locsolkodók.  Egyszer csak megszólalt a csengő, repült is kisunokám, tárta az ajtót, ám nagy csalódására  a szomszéd öreg Matyi bácsi lett az első locsolója.

pixnio24.jpg Forrás: pixnio24

Végül a locsolóvers, a rigmusok és a jókedvű, régi események felelevenítése elfeledtette a kisleánykával a csalódást. Boldogan kínálta meg Matyi bácsit az első tojással a kis kosarából. Aztán jöttek a kis legények is, a 4-5 éves társai apukástól, akik kedves fiacskájukat igyekeztek bevezetni a locsolás rejtelmeibe. Kis unokám térült-fordult, kínálgatta a szép, általa festett, színes tojásait. Bizony a kis kosár tartalma kiürült. Ám az emléke ez első húsvétnak megmaradt az unoka és nagyija emlékében

 Pixa__j.jpg

                                   Forrás: Pixabay

Bármilyen gondolatok nyomasztják testi-lelki világunkat, mégis remélnünk és bíznunk kell a jövőben, gyermekeink, unokáink emberi életében!

Változó világunkban a szokások változnak bár, ám a húsvét jelentése ugyanaz maradt többezer év alatt. Mai üzenete számunkra, hogy a válságos időkben is tanuljunk meg hinni és remélni!

    Zsazsa

 

 

Szólj hozzá