2020. nov 22.

Miniszobrokra vadászunk az unokámmal

írta: Miranda47
Miniszobrokra vadászunk az unokámmal

 Együtt fedezzük fel Kolodko Mihály szobrait

Augusztus utolsó hetében az érdeklődő, művészi hajlamokkal is megáldott 13 éves fiúunokám, Alex hozzám volt „beosztva". A tikkasztó meleg nyári napokon a szobában hűsöltünk, olvastunk, tévéztünk, társasoztunk, beszélgettünk, kütyüztünk, de estefelé tettünk egy órácskás egészségügyi sétát. Az egyik ilyen alkalommal, a New York kávéház mellett elhaladva, felhívtam a figyelmét egy kis figurára. A Búvár egy kőből készült tűzcsap tetején ücsörög, kezében a kávéház kulcsával, amit a legenda szerint Molnár Ferenc azért dobott a Dunába az intézmény megnyitásakor, hogy az sose zárjon be.  A miniszobor – sok más társával együtt – az anyai ágon magyar származású ukrán szobrászművész, Mihail Kolodko, vagy ahogy a Facebookon nevezi magát, Misha Mihály Kolodko alkotása.

A_b__v__r_450x600.jpgA búvár

 A 42 éves művész Ungváron született, legtöbb szobra ott található. 2017-ben települt át Budapestre, s a városban egyszer csak elkezdtek felbukkanni alkotásai. Elsőként A nagy ho-ho-horgász c. rajzfilm egyik szereplője, a Főkukac. A művész, elmondása szerint, e mesesorozat nézése közben tanult meg magyarul. Az aprócska figurák (némelyikük alig 15 cm) hamarosan igen népszerűvé váltak, olyannyira, hogy egyiküket-másikukat többször is ellopták. A pestiek (vagy talán a vidékiek is) egész túrákat szerveznek, térképpel felszerelkezve járják a várost és keresik az alkotásokat. Mivel általában picik, nem is olyan könnyű rájuk bukkanni. Kolodko többnyire titokban rakja ki műveit, ezért gerillaszobrásznak nevezik. Néha azonban megrendelésre is dolgozik.

F__kukac1_600x507.jpgA Főkukac

 A belvárosban lakom, a 7. kerületben. Örvendetes módon a környékemen hét miniszobor is található: a már említett Búváron kívül Noé bárkája a Bethlen Gábor téren, Rejtő Jenő  14 karátos autója a Hevesi Sándor téren, nem messze az író szülőházától. Szenes Hanna, a mártírhalált halt háborús hős ejtőernyős figurája a róla elnevezett tér kerítésén látható.

Szenes-Hanna2-450x600.jpg Szenes Hanna

 Seress Rezső, a tragikus sorsú zeneszerző az Akácfa utcai Kispipa vendéglő falán kapott helyet, ahol zongoristaként kereste kenyerét.  Harry Houdini, a szabadulóművész szobrocskája a K11 Művészeti és Kulturális Központ előcsarnokában áll.  Herzl Tivadar zsidó származású osztrák-magyar író, újságíró, politikus pedig a Károly körút és a Dohány utca sarkán támaszkodik a kerékpárjára.

Seress_Rezs___3_600x450.jpgSeress Rezső

 Mindezekből az említett nyári napig összesen kettőt láttam „élőben". Unokám a Búvár és a hallottak után annyira belelkesedett, hogy mindenképp látni akarta a többit is. Így aztán délutáni sétáinkból „szoborvadászat” lett. Ötöt találtunk meg vele, Herzl Tivadart egymagam fedeztem fel, Houdini pedig még várat magára.

Herzl-Tivadar-600x494.jpg Herzl Tivadar

 Eljött a szeptember, az iskolakezdés, s ezzel együtt visszatért a járvány. Gyerekeim sem, én sem szerettem volna zárt helyen, akár az én, akár az ő lakásukban találkozni egymással, ezért kitaláltuk, hogy folytatjuk a szoborvadászatot. Így apránként, egy-egy nagyobb séta közben, jókat beszélgetve  fedezzük fel a város eme új nevezetességeit. Egyik alkalommal a felújított Millenáris parkban sétáltunk, s Alex maga vitt el a Széll Kálmán téren rejtőzködő Mekk Elekhez, amit én már többször kerestem, hasztalanul. Ő viszont tudta, hol bújt meg.

Mekk-Elek-463x600.jpg Mekk Elek

 Következő túránk a budai rakparton volt, ahol három gerillaszobor található: a Szomorú tank, a Főkukac és a Rubik-kocka. Lányommal együtt, hármasban sétáltunk a szép napsütéses, ám már hűvös őszi időben. Izgalmas verseny alakult ki köztünk: ki pillantja meg elsőként a „zsákmányt”. Az eredmény döntetlen volt: mindenki talált egyet. A legnehezebben a Bűvös kockára bukkantunk rá. 

A_b__v__s_kocka_538x600.jpgA bűvös kocka

 Ezután a pesti rakpartot derítettük fel. A Jászai Mari tér sarkán, Peter Falk szobra mögött (ami nem Kolodko alkotása) fekszik a Halott mókus. A híres nyomozó nyilván azon töpreng, mi is történt vele valójában. Az Intercontinental szálló közelében két műalkotás is található. Az egyik ifj. Roskovics Ignác festőt ábrázolja, ezúttal életnagyságban. A másik viszont valóban miniszobor: a Lufikutya csonttal a rakpart kerítésén bújik meg, jó szem kell a felfedezéséhez. Természetesen az unokám akadt rá.

Lufikutya-csonttal1-545x600.jpg Lufi kutya csonttal

 Legutóbbi „vadászatunk” volt a legnehezebb. Négy tenyérnyi figurát kerestünk a Szabadság téren és környékén. Kutatásunkat csak részben koronázta siker, mert az egykori TV-székház falán ücsörgő Süsünek csak a hűlt helyét találtuk. Nagy valószínűséggel ezt is ellopták, már mások is jelezték a Facebookon. Mélyen elszomorít ez a vandalizmus...

S__s___helye_450x600.jpgSüsü hűlt helye

 A másik kettő alkotás, a Muppet Show-ból ismert Breki, valamint  a Balta megtalálása sok időnkbe telt. Fel-alá járkáltunk a téren,  többször is elmentünk mellettük, mire szemfüles unokám végre észrevette őket. A Balta helyén a művész korábban egy orosz füles sapkát, Usánkát állított ki, amit azonban egy politikus baltával levert onnan és a Dunába dobta. Így került a helyére az ominózus Balta. A negyedik szobrocska, a holdkomp a Batthyány örökmécses és a művész első pesti lakása közelében, a Hold utcában  található. Erre is nehezen akadtunk rá.

A-Breki-1-588x600.jpg A Breki

 A budapesti Kolodko-szobrok közül még 6 felkutatása  van hátra, de nagy valószínűséggel már csak tavasszal kerül rájuk sor. Alex élvezi ezeket a túrákat. Lelkesen keresgél, boldog, ha ő talál rá elsőként a szobrocskára. Mindig is imádta a „kincsvadászatot”. Amikor kisebb volt, gyakran játszottunk „kalózost":  a nyaralónk kertjében eldugdostunk mindenféle apróságot – édességet, rágót, játékszereket – és ezeket egy megrajzolt térkép alapján kellett megkeresnie. A geocachingot is űzi, ami egy internet segítségével végzett kincskeresés.

Alex-576x600.jpg Alex és Főkukac

 Közös sétáinkon, amellett, hogy együtt vagyunk, sikerélményekhez  és új információkhoz jut: megbeszéljük, mit láttunk, elmesélem neki a szobor előtörténetét, amit magam is az interneten kutatok fel. Közben ismerkedik a várossal, a különböző nevezetességekkel. Egy 13 éves kiskamasz számára hasznos és érdekes időtöltés ez.

  Miranda

Szólj hozzá