Citromos keksz - karácsonyi sütemény
Omlós, zamatos aprósütemény
Dobozva zárva sokáig eláll. Díszítésük jó unokázós program lehet, mi is együtt csináltuk.
Hozzávalók:
1 kg liszt
fél kg vaj vagy margarin
35 dkg cukor
2 vaníliás cukor
4 főtt tojássárgája
1 nyers tojás plusz egy sárgája
pici só
3-5 citrom leve (a citrom nagyságától függően - én 3 citromot használtam fel hozzá, amiből kicsivel több, mint 2 dl citromlé lett)
1 citrom reszelt héja (én 1 kiskanál szárított citromhéjat tettem bele)
1 tojás a kenéshez
kristálycukor és durvára tört dió, illetve bármilyen dekor a díszítéshez
Elkészítése:
A főtt tojássárgájákat villával szétnyomkodjuk vagy kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd a vajat, a cukrot és a többi hozzávalót is. A citromlével könnyen nyújtható, rugalmas tésztát állítunk össze. Kinyújtjuk és különböző formákkal kiszúrjuk, tetejüket tojással megkenjük, cukros dióba mártjuk vagy más sütemény dekorral díszítjük. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből nekem 5 nagy sütőlemeznyi linzer lett.