2021. júl 04.

Koreai padlizsánsaláta

írta: Régiségek blog
Koreai padlizsánsaláta

Egzotikus, könnyű étel

koreai_padlizsansalata_2.jpg

Mihály salátáját egy délutáni kerti partin kóstoltam meg. Elkértem a receptjét és lefényképeztem. A különleges saláta kissé munkaigényes, de a végeredmény megéri a fáradtságot.

 

Hozzávalók:

a salátához

2 hosszúkás padlizsán (60-70dkg)

1/2 kígyóuborka

2 zellerszár (szárzeller)

3-4 dkg szezámmag

5-6 dkg tört földimogyoró 

1 gerezd fokhagyma

1 nagy fej vöröshagyma

2 nagyobb, vagy 3 vékonyabb sárgarépa

1 paprika (a legjobb a kápia, vagy a kaliforniai)

 

a dresszinghez:

2 ek (hidegen sajtolt) olaj

2 ek cukor

2 ek ecet

1 kk só

1 kk bors

1 gerezd fokhagyma

1 púpos ek csemege paprika

koriander: 1 ek szárított, vagy 1 csokor friss

chilipaprika – ízlés szerint

 

Elkészítés:

A padlizsánt keresztben 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd ezeket félcentis csíkokra héjastól, s besózzuk. 10 percet állni hagyjuk, majd kifacsarjuk. Kevés olajon megpároljuk, majd félretesszük kihűlni. A fej vöröshagymát megpirítjuk egy kis olajon, mikor már majdnem kész, hozzáadunk egy gerezd összetört fokhagymát (csak 1-2 percre, nehogy megégjen) -  majd félretesszük azt is kihűlni. Mivel a padlizsán sokkal tovább puhul meg, nem tanácsos a hagymát és a padlizsánt egyszerre sütni.

Elkészítjük a dresszinget a salátás tálunkban: először az olajat tesszük bele, majd a cukrot, sót, borsot, ecetet, az összetört fokhagymát, a csemege paprikát, a koriandert, és adhatunk hozzá egy kevés chilipaprikát is. Jól összekeverjük.

Összevágjuk julienne-re a zöldségeket. Ez annyit jelent, hogy lehetőség szerint 3-4 cm hosszú, 3-4 mm széles pálcikákra aprítjuk. (Lehet kapni julienne szeletelőt).

A saláta elkészített dresszingjébe az összevágott friss zöldségeket, a kihűlt vöröshagymát és a padlizsánt, valamint a szezámmagot és a mozsárban durván összetört földimogyorót beleöntjük és jól összekavarjuk. Szükség esetén még sózzuk, borsozzuk, ecetezzük. Rövid ideig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Fogyaszthatjuk előételként vagy húshoz köretként, de akár önállóan, könnyű, nyári vacsoraként is.

 

Mi a julienne?

Francia eredetű szeletelési technika, melynek során a zöldségeket gyufaszál vastagságúra aprítjuk.

 

  Cecilia

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

saláta recept zöldség egzotikus dresszing Mihály Cecilia