2021. júl 25.

Mesélj a fejedből!

írta: Lujza65
Mesélj a fejedből!

Ilyesmikkel traktáltam kisóvodás unokáimat

bruno.jpgGyakran hallottam két kisunokámtól a címben idézett felszólítást. Új történetet sose tudtam kitalálni, de a fejemben őriztem párat, amik ilyenkor jól jöttek. Emlékeztem néhány mesére a Kisdobosból (ezeket a szép kiállítású gyerekújságokat akkor kaptam, amikor én voltam óvodás az 50-es évek elején, a teljes évfolyamot az anyukám beköttette – ez lett az első könyvem) és krokikra a Ludas Matyiból, amit alsó tagozatosként az utolsó betűig elolvastam.

Az unokáim hamar kikötöttek a kedvenceiknél: 7-8 év távlatából hallom Bruno unokám csengő kacagását a Nugili hallatára. A történet egy magyar meg egy bergengóc tudós találkozójáról szólt, akik nagyon nagy koponyák voltak ugyan, mégsem értették egymás szavát. Végül berepült egy légy a szobába, a magyar tudós azt mondta: - Légy! A bergengóc meg: - Á, legi! Nugili! – A magyar jót rikkantott: - Nugili! Erre a bergengóc: - Legi! Legi!

Kiválóan sikerült tehát a beszélgetés. (A cikkre készülve a férjem megkereste az Arcanumban a szöveget, 1958-ban jelent meg a Ludas Matyiban. Sokkal jobb, mint ahogy emlékeztem…)

nugili_kep.jpg

Várnai György illusztrációja Mikes György: Tudományos eszmecsere c. humoreszkjéhez

Kevéssé értelmes reklámversikék, esetleg azok paródiái is bármikor készen állnak nálam. A Gyűjtsd a fáradt almacsutkát, 33 fillér jut rád rigmust almaevéskor idéztem az unokáknak, sajnos  sokszor. (A versike Tímár György humoreszkjében szerepel, a Ludas Matyiban jelent meg 1960-ban.) Az Azúr glazúr sosem lazul, glazúrok közt Azúr az úr nyelvtörő rigmust kivételesen nem a Ludas Matyiból gyűjtöttem be: Szilágyi György Reklámvizsga c. kabarétréfájában Márkus László brillírozott vele 1969-ben a Rádiókabaréban.

markus1969_radio.jpg

        Márkus László a Rádió stúdiójában, Fortepan/Szalay Zoltán 1969

Mondogattam én az unokáknak nagy költőink csodálatos gyermekverseit, de máig nyomja a lelkemet, hogy többnyire inkább bökversek jutottak eszembe. A lelkifurdalásomat enyhíti, hogy mindegyik ilyen alkalom röhögésbe fulladt, és együtt nevetni a legjobb.

Esti mesének azért másról kellett gondoskodni. Alaposan benne az estében, amikor a gyerekek már tisztára sikálva feküdtek az ágyukban, akkor vettem elő az elveszett betű történetét. Elveszett ugyanis az E betű, elvitte a cica. Nyerges bácsi nem tudott ezer forint adót fizetni, még a nevét se tudta kinyögni, nem boldogultak vele a tanácsházán. Nyerges néni nem tudott kenyeret kérni a boltban. Ám a legnagyobb baj abból lett, hogy Nyerges Juliskának nem tudta azt mondani a vőlegénye, hogy – Szeretlek! Csak sziszegtek egymásra a vőlegényével, mint két mérges gúnár. Végül a cica kiejtette az E betűt a szájából az udvaron, így lett végre este Nyergeséknél.

elveszett_betu.jpg   Egy későbbi újraközlés illusztrációja, Kisdobos 1982, Békés Rozi rajza

Szerették ezt a mesét a gyerekek, de nem mindig aludtak bele. Volt, hogy folytatni kellett valahogy. Ilyenkor elmondtam, hogy ezt a mesét egy bácsi találta ki, aki pipázott és öregkorában hosszú haja volt, magyarul írt sok érdekes történetet, de az anyukájával németül levelezett. Még ez sem hatott mindig, időnként a végső tartalékhoz kellett folyamodni: amikor először hallottam ezt a mesét, akkor éppúgy 4 éves voltam, mint Sára, az anyukám olvasta föl nekem a Kisdobosból, és nemcsak az elveszett betű története volt a Kisdobosban, hanem például A birka-iskola is (amit szintén nagyon szerettünk mondogatni), mert Déry Tibor, Weöres Sándor és mások jobbára csak gyereklapban publikálhattak akkoriban. Mire idáig jutottam, Brunó és Sára már szépen szuszogtak. (Déry Tibor: Az elveszett betű c. meséje 1953-ban, Weöres Sándor: A birka-iskola c. verse 1954-ben jelent meg a Kisdobosban.)

playinglambs_1.jpg

Ezek a birkák se jártak iskolába - Forrás: Wikimedia Commons

Máskor a berlini Pergamon múzeumról meséltem, ami egy szigeten van. Bent a múzeumban „megkeressük” a Babilon városából megmaradt, nagyon-nagyon régi, 2600 éves kék kaput. A kapu két oldalát fényes sárkányok és bikák csempe-képei védik, mert amikor a kaput építették a babiloniak, úgy hitték, hogy a védő istenek sárkányok és bikák alakját öltik magukra. Belépünk a kapun és „végigmegyünk” a folyosón, most már nem sárkányok és bikák, hanem oroszlánok csempe-képei között. A felvonulási útnak nevezett folyosó végén jobbra fordulunk, és egy hosszú nyakú, nagyon szép néni szobrát látjuk, akinek Nefertiti volt a neve. Ő még sokkal régebbi, mint a kapu meg a folyosó: 3300 éves. Királyné volt, trónja is volt, de mostanra már csak a gyönyörű fejszobra maradt. (Úgy emlékeztem, Nefertiti fejszobra a felvonulási út utáni teremben van, de kiderült, át kell menni egy átjárón a szomszédos Neues Múzeumba.)

ishtar_gate_in_pergamon_museum.jpg

 A babiloni Ishtar-kapu a Pergamon múzeumban   forrás: Wikimedia Commons

processional_way_babylon_in_pergamon_museum.jpg

Az Ishtar-kapu felvonulási útja a Pergamon múzeumban  Forrás:Wikimedia Commons

nofretete_neues_museum.jpg

Nefertiti fejszobra a Neues múzeumban  Forrás:Wikimedia Commons

 

                                     Első fotó: unokáim

Lujza

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

Szólj hozzá

mese múzeum unokák Lujza Nefertiti Pergamon múzeum Kisdobos újság Ludas Matyi hetilap