2022. jan 23.

Új év, régi élet

írta: Régiségek blog
Új év, régi élet

Egy szépkorú hölgy bölcs gondolatai

pixaby.jpg

Mi, kik átevickéltünk egy újabb határkövön, újra bölcsebbek lettünk.

Visszapillantva, az elmúlt év nem szolgált sok jó dologgal a járvány miatt. Mi, kik egészségesek maradtunk, igazán hálásak lehetünk sorsunknak. Ugyanezt sokan nem mondhatják el. Vannak, kik átélték a betegséget, vannak, kik végleges hazába költöztek. Ha már élünk, és egymást köszönthetjük, élvezzük családunk közelségét, legyünk derűlátóbbak, örüljünk annak is, hogy január van és tél van.

fortepan_73024.jpg

Gondoljunk vissza gyermekkorunkra, mennyi élvezetet nyújtott számunkra a puha, fehér hó. Mindenhol gomba módra szaporodtak a kis és nagyobb hóemberkék répa orral, szénfekete szemekkel, fejükön lyukas kalap, vagy éppen más tárgy, az elmaradhatatlan, kopott seprűről nem is szólva. Mi, akkori gyermekek, egész család hóemberkével népesítettük be kertünket, ahol hó-anyukák és hó-nagymamák is születtek. Micsoda fantázia és alkotókészség lakozik a gyermeki kobakokban!

peterffy_istvan_hogolyo.jpg

No és a hócsaták, a csúszkáló kiépítése a kis befagyott ér hólepte vizén! Egymás után sorakozva néha akarva vagy akaratlanul elcsúszva egy gyerek az egész sort magára buktatta. Volt kacagás feltápászkodás közben. Betegségre nem emlékszem. A városi gyermekek hódolhattak a korcsolyázás élményeinek a jégpályákon.

miklos_lajos2.jpg

De jó is volt, de szép is volt valaha!  Most viszont immár megkopott ízületekkel, egyensúly-vesztett járással óvjuk magunkat a balesetektől, már csak azért is, hogy családunk számára ne okozzunk több gondot. Ennek ellenére ne feledkezzünk meg a napi friss levegő szükségességéről és a mozgásról. Utána jobb étvággyal látunk neki napi tevékenységünknek.

A nap óráit jól kell kitöltenünk. A rendszeres és szokásos tevékenység mellett időt kell biztosítsunk a kedvelt cselekvéseknek is. Ez mindenkinek mást jelent, hát azt tegye, mit szívesen végez.

konyvek.jpg

A magam nevében mondhatom, hogy nálam első helyet foglalja el az olvasás. Élvezettel olvasom a fiatal írók nemrég megjelent könyveit, legutóbb Szaszkó Gabriella "Engedj el" című könyvét olvastam, a könyvtárakban is már megvan.   Másik kedvenc elfoglaltságom a rejtvényfejtés. Azokat a rejtvényeket kedvelem leginkább, amelyek a megfejtés jutalmaként még meg is kacagtatnak.

pixabay_1.jpg

Ne rettegjünk a téltől! Vigyázva közlekedjünk, szép, napfényes déli időben, vagy éppen a csendes, fenséges hóesésben.  A társas kapcsolatokra is van megoldás: a mindent átfogó világháló!

Éljünk lehetőségeinkkel, örüljünk annak, ami van, és azoknak, akik körülvesznek bennünket!

 Fekete-fehér képek forrása: Fortepan

 Színes képek forrása: Pixabay

   Zsazsa

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

olvasás emlék korcsolyázás hóember rejtvényfejtés öregkor szépkorú hócsata Zsazsa