2022. már 26.

Jane Fonda sorozata hol kacagtató, hol könnyekre fakaszt

írta: S. Cecilia
Jane Fonda sorozata hol kacagtató, hol könnyekre fakaszt

Grace és Frankie – hogyan boldogul két idős, faképnél hagyott feleség?

wikipedia.jpg

Jane Fonda amerikai színésznő, aki diákéveim óta kedvencem,  újra feledhetetlen órákat szerez. Nemrég kezdtem el nézni a  Grace és Frankie című TV sorozatot és hol sírok, de leginkább önfeledten nevetek a két hetvenes barátnő: Grace (Jane Fonda) és Frankie (Lily Tomlin) hétköznapjait bemutató epizódokon. A történet úgy indul, hogy két házaspár találkozóján a férjek bejelentik, hogy el akarnak válni a feleségüktől.  Ami ezután történik, az 7 évad 80 epizódjában bontakozik ki két család szorosan összefonódó életében.

jane_fonda_cannes_2015_jpg-_wikimedia.jpg

                               Grace (Jane Fonda) - Forrás Wikipedia

A két elhagyott, egymásra utalt nő gyerekeik támogatását élvezve, ex férjeik nem kis bámulatára, rendkívüli aktivitással  kezdenek új életet. Úgy a szigorú, kicsit szikár Grace, mint az extravagáns Frankie új ismeretségeket keres és talál, miközben a munka világába való visszatalálásuk kudarcba fullad, ám egy közös vállalkozásuk óriási sikert hoz. Mindeközben kiderül, hogy az ex férjek új, közös élete is tele van gondokkal és nem tudják az ex feleségeket sem kizárni életükből. S bár életformájuk egy cseppet sem hasonlít az enyémre, az idős korral járó gondjaik meglepően hasonlóak.

martin-sheen_7fjo5aa.jpeg

                           Robert (Martin Sheen)  Forrás: Wikipedia

A Netflixre már régóta próbáltak gyerekeim rábeszélni, azzal, hogy rengeteg jó film és sorozat között lehet válogatni. Nem vonzott a dolog, de most váratlanul elcsábultam. Az történt, hogy kutya- és cica- felvigyázás címén gyerekeinknél töltöttünk hosszabb időt és ott – ha már adva volt - megnéztem a Netflix kínálta választékot. Jane Fonda neve csábított és elkezdtem nézni a Grace és Frankie sorozatot. Ahogy ez lenni szokott, ha megtetszik egy sorozat: rácuppanok és nem bírom abbahagyni.

samwaterstonjan10.jpg

             Sol (Sam Waterson)-Forrás: Wikipedia

„ Túl a hetvenen, még mindig remekül néz ki, és aktívabb, sőt boldogabbnak mondja magát, mint valaha. Az Oscar-díjas színésznő, fitness-guru, béke aktivista, aki a vietnámi háború idején még az amerikai kormánnyal is szembe mert szállni a szerinte - meghalni küldött -amerikai katonák érdekében, új küzdőtért talált magának. Mostanság azért harcol, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az életük harmadik felvonását élőknek új értelmet kell adniuk az utolsó évtizedeiknek, és saját példájával bizonyítja, milyen életerősek, energikusak és boldogok tudnak lenni az idősek.” 

commons_wikimedia_org.jpg

     Frankie (Lily Tomlin) - Forrás: Wikimedia Commons

A fenti idézet a 2013-ban írt Jane Fonda az élet harmadik felvonásáról című blog-bejegyzésemből való. A Grace és Frankie című sorozat mintha épp a fenti gondolatot akarná példákkal szemléltetni, azaz rendkívül szórakoztató formában bemutatni két idős nő életét, akiket férjeik elhagytak, de azért jól elboldogulnak. 

fonda.jpg

                  Forrás: Wikipédia

Jane Fonda most 83 éves. Időskori életmódja és ez a sorozat is jó példák arra, amit a kíváló színésznő hirdet az idős korról.

"Az öregedés egyáltalán nem egy kóros jelenség, hanem potenciál, azaz lehetőség. És ez a lehetőség nem csak a szerencsés keveseké. Kutatásokból az derült ki, hogy a legtöbb 50 feletti ember jobban érzi magát, kevésbé stresszes, kevésbé ellenséges, kevésbé aggódó, mint fiatalabb korában volt. Néhány tanulmány azt állítja, hogy még boldogabbak is vagyunk. Tudósok, filozófusok, orvosok is kezdenek másként tekinteni erre a harmadik felvonásra, mint életünknek egy olyan szakaszára, amiben még képesek vagyunk szellemi fejlődésre."

      Első kép forrása: Wikipedia

    Cecilia

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

sorozat idősek öregedés Cecilia Netflix Jane Fonda Grace és Frankie