2022. júl 03.

Egy baracklekvárfőzés tanulságai

írta: Régiségek blog
Egy baracklekvárfőzés tanulságai

Brigitta tanácsai: mit tegyünk, ha a barack nem puhul meg?

labos.jpg

Kedves elszánt lekvárfőzők!

Előző írásom a blogban a sárgabaracklekvár főzéséről szólt, próbáltam hasznos, bevált tippeket adni a lekvárfőzéshez. Sok-sok év tapasztalatait írtam le, nem gondolva azt, hogy nálam is előfordulhat, hogy nem minden úgy sikerül, ahogy szeretném.

Kezdődött a barack megvásárlásával. Felkészülve, húzós taligával, pénzzel  indultam a piacra barackot vadászni. Keringtem a piacon, de vagy oltári drága, vagy említésre sem méltó apró barackot láttam. Na, egy helyen igen szép barackok kellették magukat, pirospozsgásak, közepes méretűek, pont nekem valók! Nyomogatni próbáltam egyiket-másikat, kemény volt mint a kő! De a szép piros színe biztató volt, és ugye a barack utóérő gyümölcs, bízhattam benne hogy másnapra szuper jó lesz. Nem lett, se másnapra, sem harmadnapra... ezek a barackok nem tudtak róla, hogy nekik utóérni kellene, de kezdtem rajtuk felfedezni a fonnyadás jeleit. Ezeken a tulipiros barackokon!

barack.jpg

Tegnap reggel nagy elhatározással nekiugrottam a majd 7 kiló baracknak. Gondoltam, kis háztartásom a műszaki segítséget megadja a kemény barackok leküzdéséhez. De bizony a botmixer alól a héjastól feldarabolt barackok kiugráltak, nem bírt velük. Bevetettem a nagyágyút, az aprítógépet. Nem ipari méretű, csak a szokott, kis háztartási. Az egész délelőtt ráment, de sikerült kínkeservesen "leszötykölni" a barackot. Két 6 literes lábasban tettem fel a gázra, de cukrot még nem tettem rá. Gondoltam, hátha ki kell önteni az egészet... nem volt bizalomgerjesztő az állaga, a színe, az íze... ja, íze egyáltalán nem volt a trutymónak! Nem akartam elpazarolni a két kiló cukrot, amit a lekvárba szántam.

barack2.jpg

Elszántan kavargattam, egyszer csak illatossá váltak a gőzök és kezdett sűrűsödni az állaga...  Gyanakodtam, hátha az íze pocsék....De nem, az is jó volt! Belezuttyantottam az 1-1 kiló kristálycukrot és nagy svunggal kavargattam az egyre sűrűbbé váló anyagot. Belefacsartam a citromot, tovább rotyogtattam és kész lett! Kistányérra tettem kóstolót, nagyon ízlett! 

A többi már a szokott rutin. Most alszanak a meleg takarók között. Szinte nem is hiszem el! 6 üveg közepesen sűrű és 4 üveg sűrű, sütibe való lekvárom lett.

lekvar2_1.jpgMi ebből a tanulság? Soha ne adjuk fel! Ha valami nem sikerül úgy, ahogy gondoltuk, nincs veszve semmi! Egyik recept sem szentírás, mindenen lehet kicsit változtatni (talán csak a macaron a kivétel!) Nem hátrálni, okosan átgondolni, mint ahogy nekem is eszembe juthatott volna aprítógép helyett a húsdaráló, tizedannyi idő alatt kész lettem volna! No meg azt is gondoljuk meg, hogy érdemes-e kemény barackot venni! Példám azt mutatja, hogy nemigen, vagy ha mégis, sokkal több munkánk lesz vele.

          saját felvételek

Brigitta

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

sárgabarack barack lekvár befőzés baracklekvár Brigitta